Grækenland klar til at sælge sine øer

Alle indtjeningskilder skal udnyttes. Det synes at være mantraet for den græske regering, der nu erklærer sig klar til at sælge en stribe af Grækenlands mange øer.

Foto: Iris

I kampen mod landets milliardgæld erklærer den græske premierminister Antonis Samaras sig nu klar til at sælge ud af landets mange øer.

Læs også: Køb din egen flydende ø for 30 millioner

Samaras siger i et interview med den franske avis Le Monde, at evnen til at tiltrække investeringer er altafgørende for at genoplive landets økonomi, og  løfter sløret for privatiseringsplaner, der både omfatter et frasalg af de græske jernbaner og salg af ubeboede øer ud for den græske kystlinje.

"Så længe det ikke udgør et problem for den nationale sikkerhed, kunne nogle af øerne sagtens bruges kommercielt," siger han ifølge nyhedsbureauet AP til Le Monde.

Der findes cirka 150 ubeboede øer i Grækenland, og den græske regering har tidligere luftet muligheden for at privatisere en lang række statslige selskaber, heriblandt statslige kasinoer, våbenfrabrikker, et gasselskab, havne og lufthavne.


Exit ville ødelægge demokratiet

I interviewet med Le Monde siger premierminister Samaras også at det formentlig vil skabe social uro, ikke blot i Grækenland, men i store dele af Europa, hvis landet ryger ud af euro-samarbejdet.

"Et græsk exit, som det kaldes, ville være ødelæggende for Grækenland og skadeligt for Europa. Det ville resulterer i en yderligere nedgang i levestandarden på 70 procent - den er allerede faldet 35 procent - på grund af en kombineret devaluering og inflation. Intet samfund kan modstå det pres. Intet demokrati vil kunne overlev den situation," siger Samaras til Le Monde.

Læs også: Græske øer mangler fyre til pigerne