Gourmand eller gourmet?

Lars Johansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I denne uge har jeg haft en underholdende email-debat med en af Rejselivs læsere. Den begyndte med et kortfattet »tsk-tsk« rettet mod en af vore skribenter, der i en artikel om Val Thorens havde skrevet, at det var et godt sted for gourmander, da det franske skisportssted har flere toprestauranter og gode brasserier.

Jeg skrev tilbage til læseren, da det var mig, der havde redigeret artiklen, for at få opklaret, hvad det var, jeg havde overset?

Jo, ifølge vor læser var en gourmand en »grovæder«/ eller »en, der frådser«. Vi måtte mene gourmet og var derfor – sådan opfattede jeg det set i lyset af den indledende mails »tsk-tsk« – ikke for skarpe.

Jeg mente på min side, at en gourmand er en, der er særdeles madglad, men at de måltider, han/hun ynder at indtage, ikke nødvendigvis behøver at være i de allerøverste gastronomiske luftlag, hvor gourmeterne typisk opholder sig.

Herefter kastede vi ordbogsdefinitioner, der støttede netop vores opfattelse, efter hinanden, indtil vi vist blev enige om at lade den ligge med, at vi begge så den franske skuepiller Gerard Depardieu for os, når vi tænkte på ordet »gourmand«.

Men det var nu ikke alene fornøjelsen ved den sproglige dyst, der gjorde, at jeg var glad for korrespondancen.

Der er jo en grund til, at vores email-adresse står lige under vores navn i toppen af artiklerne, og den er, at gerne hører reaktioner, tips og input fra læserne, da det jo er jer, vi skriver for.

Vi er (naturligvis) mindst glade, når det brutalt konstateres, at vi er nogle uvidende tumper, der burde kræve vores skolepenge tilbage, men vi lærer trods alt noget af vores fejl hver gang – jeg glemmer således ikke, at hovedstaden i Marokko hedder Rabat, ikke Casablanca.

Vores favoritrespons er derimod, når vi får at vide, at vores artikler har inspireret folk til at rejse ud og selv opleve det, vi har fortalt om. For det er formålet med Rejseliv: At gøre opmærkom på de interessante og givende oplevelser, der er derude i den store verden og i vores eget lille land.

Indimellem bringer vi også artikler fra steder, som vi godt ved, at kun de færreste læsere nogensinde kommer til at besøge, men der skal også være plads til drømmene og de gode fortællinger, synes vi.

En sådan finder du her på sitet:

Den er skrevet af rejseredaktør Gitte Holtze, der har kæmpet sig op i 6.461 meters højde på Mera Peak i Himalaya-bjergkæden i Nepal.

Personligt foretrækker jeg at tilbringe min ferie med at besøge museer og caféer i Wien, men det er spændende at læse om de benhårde fysiske strabadser på verdens top og de primitive vilkår, man er underlagt undervejs.

Man sover i små telte og med grejet nede i soveposen, for at det ikke skal fryse til, toilettet er et hul i jorden, og forplejningen, ja, den er hverken for gourmander eller gourmeter…