Golftur til en spansk oase

Et lille paradis for golf- og naturelskere putter sig i marsk-landet i det allersydligste Spanien tæt på grænsen til Portugal.

Masser af danskere finder i stor stil vej til El Rompidos golfbaner, der ellers ligger lidt afsides i forhold til andre baner i Spanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Poulsen

»Det er femte gang, min mand og jeg er her,« siger min medspiller fra Paris, mens vi står i formiddagssolen og kigger ud over pinjetræerne, marsken og floden. »Siden vi opdagede stedet, er vi vendt tilbage hvert år. Forstår du det?«

Ja, det gør jeg så sandelig.

Det er stilheden, der er mest slående. Her er ingen biler, ingen huse, ingenting. Her er kun de grønne fairways, hvorfra man har den skønneste udsigt til det fredede marsk-land og her på hul 13. på nordbanen en sidegevinst i form af floden Piedras, der svinger i en mægtig bue og munder ud i Atlanterhavet netop her ved El Rompido.

Det er en gåde, at man har fået lov at anlægge to golfbaner og et hotel her i marsken, men det har man altså.

Hotellet med 183 værelser og den 18 hullers såkaldte sydbane åbnede i 2003, mens nordbanen kom til i 2006.

Fraværet af støj giver plads til omgivelserne

Lad os tage banerne først. De er tegnet af den samme spanske arkitekt, og de enkelte huller er hensynsfuldt tilpasset de fredede områder og er derfor meget forskellige.

Nordbanens første og sidste hul ligger ti minutters gang fra hotellet – det er prisen for at være den senest åbnede bane. Men det er en oplevelse at spille den.

Hullerne er anlagt hid og did i marsken, gennem pinjelunde, appelsinlunde, rundt om blomstrende kaktus og sære græsarter, og hele tiden er man i nærheden af den allestedsværende hvide hejre, der laver en sjov bevægelse med hovedet, når den går.

Man kan ikke undgå at trække på smilebåndet, når den upåvirket af ens tilstedeværelse vader forbi.

Og så er der udsigten til floden og til halvøen Flecha de El Rompido, der skærmer den lille fiskerby El Rompido mod Atlanterhavet. Og altså fraværet af støj. Hvor ellers på den spanske solkyst kan man opleve det?

Afslutningen på Sydbanen

Sydbanens første hul ligger mere naturligt nær klubhuset og hotellet. Fairway tager et mægtigt sving rundt om en sø og lejlighederne ved siden af hotellet – og så er man ellers også her ude i den storslåede natur.

Sydbanen føles en anelse lettere at spille, men det er nok bare et spørgsmål om temperament og dagsform, og naturoplevelsen er fuldt på højde med den på nordbanen.

Og mere speciel ved afslutningen af runden, hvor en flere hundrede meter lang gangbro af træ leder over marsken fra hul 17. til afslutningen nær klubhuset. Om sommeren vrimler tidevandshullerne langs gangbroen af liv.

Og hvad skal man så lave, når man ikke spiller golf?

Mulighederne i El Rompido

En oplagt ting er spa-området på hotellet. Der er ikke noget som en time eller to i boblebad og sauna til at bløde de ømme golf-muskler op.

Har man stadig kræfter efter en runde på banen(erne), kan det dog anbefales at lade spa være spa og i stedet begive sig på en gåtur ind til fiskerbyen El Rompido.

Udenfor sommersæsonen er byen stille. Kun de mange små fiskerbåde, der er ankret op ude i floden, og de større i den lille havn minder om aktivitet.

Fra den lille havn kan man mod betaling få en fisker til at sejle sig over på den anden side af floden til halvøen, hvor der er et større udbud af vandreruter. Om sommeren sejler en lille færge hver halve time.

Er man mere til at bevæge kæberne end benene, er der flere muligheder i El Rompido. Fra små fiske-restauranter til et større udvalg af tapas-barer, alle holdt helt enkle.

Hotellets atmosfære

Er man indlogeret på golfhotellet, har man dog i de fleste tilfælde købt en såkaldt semi all-inclusive pakke, som betyder, at der udover golf og morgenbuffet er inkluderet aftenbuffet i prisen.

Hvilket betyder, at man ikke umiddelbart er oplagte gæster til El Rompidos restauranter. Det gør ikke noget, buffetten på hotellet er varieret og med et stort udbud.

Desuden er der fri bar fra kl. 17. Det er godt regnet ud af hotellet – det er de færreste midaldrende golfere, der tyller gratis drinks aftenen lang, når der sidder ti kilometer golf i benene og nye venter dagen efter.

Og man tilgiver hurtigt hotellets beregnende forretningsmodel – Hotel El Rompido er velindrettet og velholdt (som det naturligvis bør være, når det er femstjernet), men derudover er her en behagelig atmosfære. Man føler sig velkommen og godt tilpas.

I baggrunden skimtes hotellet – det er det eneste bebyggelse, der er i nærheden af den nordlige bane. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Poulsen.