Glühwein, karusseller og kakao mit Schuß: Få varmen på fem julemarkeder i Nordtyskland

Det er let at få varmen på et af de hyggelige tyske julemarkeder. Her er fem byer i overskuelig afstand fra Danmark, hvor ikke kun julemarkedet, men også selve byen er en oplevelse.

Rostock byder på et af de gode julemarkeder i Nordtyskland - og på spændende DDR-arkitektur. Fold sammen
Læs mere
Foto: T Ulrich

Flensborg

- rom og fine facader

Foto: Benjamin Nolte.

Byen lige syd for grænsen egner sig fortrinligt til en hyggelig endagstur, hvor man kan tanke op til højtiden ved Poetzsch, Otto Duborg eller en af de andre grænsebutikker. Men det er også værd at finde frem til Flensborgs julemarked i centrum af den hyggelige havneby, hvor boderne med blandt andet søde sager, gaveideer og kunsthåndværk spreder sig fra torvet Südermarkt og langt ned ad gågaden Holm, der bliver til Große Straße. Selv om boderne frister, er der også god grund til at kigge op på de mange fine husfacader. De prægtige gamle købmandsgårde stammer fra tiden, hvor Flensborg tjente gode penge på sukker og rom. I 17-1800-tallet var der flere hundrede romfabrikanter i byen, men i dag er der kun et par stykker tilbage. I Marienstrasse, en sidegade til Große Straße, ligger Johannsen Rum, hvor man både kan smage og købe. Det samme kan man hos Wein- und Rumhaus Braasch i Rote Strasse med de maleriske, julepyntede gårdanlæg, hvor der også er en gratis udstilling om byens romhistorie.

Hvad: Julemarked, rom og købmandsgårde.
Hvor: Flensborg. Et kvarters kørsel syd for grænsen ved Kruså.

Lübeck

- det mest berømte

Foto: Manfred Nupnau.

De historiske bygninger i Lübeck danner ramme om Nordtysklands mest berømte julemarked, så op mod jul skal man bestemt ikke regne med at være den eneste turist i byen. Men kan man leve med mylderet, er Lübeck en både smuk og seværdig by. De mange boder er blandet andet stillet op på Markt, hvor byens historiske rådhus ligger, og på gågaden Breite Straße. Et særligt stemningsfuldt julemarked befinder sig i det historiske Heiligen Geist-hospital. I de smukke rum med nogle af byens ældste kalkmalerier bliver der blandt andet solgt kunsthåndværk i begyndelsen af december.
Mangler man inspiration til mandelgaven, er der gode sager at finde i Niedereggers marcipanparadis midt på gågaden, hvor der bliver solgt nærmest alt i marcipan. Her får den klassiske marcipangris konkurrence fra fodbolde, pølser, agurker, nisser, juletræer og bamser. En sukkersød – men hyggelig – turistfælde. Bemærk desuden den imponerende byport Holstentor, der er Lübecks vartegn.

Hvad: Julemarked, marcipan og historisk hospital.
Hvor: Lübeck. To timer og et kvarters kørsel fra grænsen. En time og et kvarters kørsel fra Puttgarden, hvis man i stedet benytter færgen fra Rødby.

Stralsund

- bymur og kælder

Foto: Basic events.

Hvis man har et par dage til rådighed i kalenderen op mod jul, er hansestaden Stralsund i det tidligere Østtyskland værd at rejse efter. Byens gamle centrum er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv
og byder på bymur, byporte og enorme rødstenskirker. I DDR-tiden forfaldt mange af de historiske borgerhuse i Stralsund, men siden genforeningen er mange sat i stand, og arbejdet står stadig på.
Julemarkedet i Stralsund fordeler sig på centrums to store pladser, Alter Markt og Neuer Markt. På sidstnævnte plads troner den imponerende Marienkirche med det 104 meter høje ottekantede tårn over pladsens livlige julemarked med blinkende forlystelser a la byfesttivoli og boder fulde af sukkersager. På Alter Markt dominerer byens rådhus fra 1290 udsigten fra julemarkedsboderne, hvor folk varmer sig på
et krus glühwein – tyskernes svar på gløgg. Husk også at kigge ned i den smukke gotiske rådhuskælder, hvor der er mulighed for at finde en helt særlig julegave fra en af boderne med lokalt kunsthåndværk.

Hvad: Julemarked, verdenskulturarv og rådhuskælder.
Hvor: Stralsund. Små fire timers kørsel fra grænsen. En time og et kvarters kørsel fra færgen, hvis man i stedet benytter overfarten Gedser-Rostock.

Wismar

- bryghus og wurst

Foto: A Rudolph.

Hansestaden Wismar er stadig uopdaget land for mange danskere, men den charmerende historiske by ligger blot 60 kilometer fra Lübeck. Det er derfor oplagt at besøge begge byer på samme tur. Foruden kirker og gamle gavlhuse har Wismar en hyggelig havn. Her kan man blandt andet besøge det charmerende bindingsværkspakhus, der huser Brauhaus am Lohberg med hjemmebrygget øl og fyldig
vintermad som gullasch med ølsovs på menuen. Wismar har naturligvis også et hyggeligt julemarked i det gamle centrum – nærmere betegnet på den store plads Markt, hvor juleboderne er flot rammet ind af gavlhuse. Det ældste borgerhus fra 1380 rummer restauranten Alter Schwede, der er meget stemningsfuld med pejs, lysekroner og gamle røde murhvælvinger. Man kan selvfølgelig også spise sig mæt på julemarkedet, hvor adskillige boder tilbyder nærende tyske juleklassikere som pølser med grønkål og tyk ærtesuppe. De tyske pølser er et kapitel for sig, men den klassiske Thüringer Bratwurst er et sikkert hit for mange.

Hvad: Julemarked, bryghus og gavlhuse.
Hvor: Wismar. To timer og 40 minutters kørsel fra grænsen. En lille times kørsel fra færgelejet, hvis man i stedet benytter færgen fra Gedser til Rostock.

Rostock

- DDR-arkitektur

Foto: T Ulrich.

Med sine 200.000 indbyggere er Rostock en af de større byer i det nordtyske og et godt valg, hvis man vil have lidt storbystemning på sin tur i det nordtyske julelandskab. Rostocks julemarked har sit bankende hjerte på det store torv Neuer Markt, hvor boder og forlystelser konkurrerer om opmærksomheden. Ud til Neuer Markt ligger en række gavlhuse, byens største kirke, Marienkirche, og det historiske rådhus.
Rækken af boder fortsætter op gennem gågaden Kröpeliner Straße, hvor der også er masser af cafeer og almindelige forretninger. Og når sulten melder sig, kan man for eksempel smage på den lokale røgede
pølse eller en specialitet på julemarkedet: bagte bananer. Men hvis man er mere til kager, er det værd at smage på de traditionelle tyske julekager kaldet Christstollen eller honningkagerne, Lebkuchen, der for eksempel kan købes i hjerteform med farverig glasur. Normalt forbinder man ikke DDR-arkitektur med noget interessant, men bygningsrækken i Lange Straße i centrum er faktisk et vellykket eksempel.

Hvad: Julemarked, storbystemning og DDR-arkitektur.
Hvor: Rostock. Tre timers kørsel fra grænsen. For mange vil det være oplagt at benytte færgen Gedser-Rostock.