Glem Brexit for en stund og tag med londonerne på julemarked

Hvis der er noget, der kan få briterne til at glemme alt om hverdagens slid og storpolitiske trakasserier, er det et opulent julemarked. Dem har London traditionen tro masser af, og vi guider dig til fem af de bedste.

Winter Wonderland i Hyde Park har julens største hjul. Kredit IMG Press
Winter Wonderland i Hyde Park har julens største hjul. Fold sammen
Læs mere
Foto: IMG Press

Et besøg i London i december er den bedste påmindelse om, at der er andet i verden end Brexit og international storpolitik. Londonerne lader sig omfavne af byens betagende julestemning, hvor handelsgaderne er pyntet op, hvor pubberne har sne og glitterkugler i vinduerne og der traditionen tro er julevibrationer for alle pundene på byens julemarkeder. Berlingske tager dig med på en rundtur i London til de fem bedste af slagsen.

Det populære: Winter Wonderland, Hyde Park

Londons store julemarked indtager igen Hyde Park. Winter Wonderland er et af verdens største julemarkeder og blandt de mest besøgte, men det var der ikke meget, der tydede på, da julemarkedet i Hyde Park i 2005 så dagens lys. Et lille, undseeligt marked, gemt væk i et hjørne af den store park, er i dag eksploderet i størrelse og indeholder alt, hvad julehjertet begærer. Herunder en bayersk landsby, verdens største rutsjebane, et overvældende pariserhjul, cirkus, julemandsland, biograf, forskellige skøjteshows, comedy, isskulpturer og et inferno af forlystelser med julen som motor. Vær forberedt på trængsel. Sidste år var her flere end tre millioner besøgende. Winter Wonderland koster otte pund i entré.

Hyde Park

Tube (metrostation): Hyde Park Corner, Knightsbridge, Green Park, Victoria og Marble Arch.

Covent Garden er smykket og dekoreret med store diskokugler og mistelten i overstørrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ben Piper.

Det overdimensionerede: Covent Garden

Covent Gardens shopping-center trumfer Londons øvrige julemarkeder med byens højeste træ. Juletræet i Covent Garden vejer 1,5 ton, tårner knap 17 meter og er beklædt med 30.000 elektriske julelys. Træbænke pakket ind i julekugler og gran bidrager til »that Christmas feeling«, og indenfor i varmen hænger der igen i år gigantiske disko- og julekugler ned fra loftet - selvfølgelig flankeret af en oversized mistelten.

Hvis julemanden har brug for et luksuriøst last minute-indkøb, så finder du ham i Covent Garden. Gratis entré.

Covent Garden

Tube: Covent Garden

Julemarkedet på Leicester Square er et tilløbsstykke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leon Puplett.

Det klassiske: Leicester Square Christmas Market

Leicester Square er en af Londons centrale pladser, og julemarkedet her er efterhånden en institution. Der er julemandens grotte, danseshows, karneval, diskotek for børn, et hus af ingefærbrød der er lige til at spise, Shakespeare-show og koncerter. Boderne sælger håndlavet legetøj, gløgg til at varme sig på og alle julens lækkerier er i spil her til den søde tand. For fans af julen er markedet på Leicester Square et must; der er gratis entré, men bemærk, at en lang række arrangementer kræver en særskilt billet – læs mere på hjemmesiden om priser og arrangementer. En spadseretur mellem boderne koster imidlertid ingenting andet end den tid, der investeres. Til gengæld er afkastet 100 procent julestemning.

Leicester Square

Tube: Leicester Square

Southbank Centres julemarked ligger idyllisk ved Themsens flodbred. Fold sammen
Læs mere
Foto: India Roper-Evans.

Det gastronomiske: South Bank Winter Market

Der er flere mindre julemarkeder langs Themsens bred, men markedet ved Southbank Centre skiller sig ud. Der er magi til børnene med trylleshows, det særlige retro-cirkus ved navn cirkus 1903, teater om den fjollede eventyrfigur, Rumleskaft, gratis værksteder og alskens juleglitter, men julemarkedet henvender sig især til det voksne publikum med appetit på gastronomi. Her er mikrobryggerier og et udbud af Londons bedste street food, samt en livlig comedy- og kabaretscene efter mørkets frembrud. Julemarkedet ved flodbredden er gratis.

Southbank Centre, Belvedere Road.

Tube: Waterloo og Embankment

Kingston Christmas Market er rejsetiden på en time værd. Fold sammen
Læs mere
Foto: In Kingston UK.

Det lokale: Kingston Christmas Market

Der er to måder at opleve London på. Enten ved at blive i nærområdet med mulighed for at gå rundt til det meste - eller omfavne byens størrelse og bruge undergrundsbanen, »the tube«, til at komme rundt. London har et vidt forgrenet undergrundsnet, hvilket er et stort plus i en omfangsrig by. Julemarkedet i Kingston ligger et stykke fra alfarvej, men under en time med undergrunden fra Liverpool Street eller andre store, centrale undergrundsstationer.

Den søde tand fristes af honningkagehjerter på markedet i Kingston. Fold sammen
Læs mere
Foto: In Kingston UK.

Julemarkedet i Kingston er bygget op omkring det lokale rådhus med træboder i de brostensbelagte gader ved den centrale plads, og de efterhånden så velkendte træboder har et stort udbud af hyggeligt håndarbejde og andet julekram til at fylde pakkekalenderen med. Der er en alpelandsby, en kunstig skov og daglig underholdning for familiens mindste.

Kingston by har mere end 1000 år på bagen og julen klæder de brostensbelagte gader. Fold sammen
Læs mere
Foto: In Kingston UK.

Husk der kan købes skumfiduser til at riste over det store bål, der tændes kl. 16. Julemarkedet i Kingstons gamle middelalderby har en langt mere lokal flair end de store julemarkeder i City, og det er tiden i tuben værd. Gratis entré.

Kingston Upon Thames

Tube: Overgrund til Kingston Station