Giv dit skiløb et sundhedstjek

Når skiløbet trænger til et sundhedstjek tager man på carving-klinik i det lille, men topprofessionelle skisportssted Gesunda.

Foto: PR

»Læn dig ind i svinget,« lyder kommandoen på svensk.
Vi er kommet på »klinik«. Eller rettere – vores skiløb er. Vi er en flok danskere med vidt forskellige evner på ski, der er blevet indlagt til at prøve en såkaldt »carving clinic«.

Læs også: Guide til Idre Fjell

I modsætning til typisk skiundervisning, der ofte kan fokusere på flere ting, er der på en »clinic« kun fokus på én enkelt disciplin. I dag handler det om at »carve« – at køre ned af pisten med store kontrollede sving. Farvel til manisk zig-zag kørsel. Velkommen til carving-stilen.

Vores skilærer er ikke en hvilken som helst skibums. Daniel Randwiir er tidligere topløber og træner for det svenske landshold i Super G-slalom. Jo, der bliver kælet for den kræsne skiløber på det lille skisportssted Gesunda, kun tre timers kørsel fra Stockholm.
Umiddelbart lyder det lille områdes tre sorte og fem røde pister ikke som noget særligt. Men det ér Gesunda. Det er her, landsholdet træner. Det var her, man fik Sveriges første snekanon, og det er stadig her, ski-arbejdere fra hele landet mødes for teste det nyeste udstyr.

Splittet vores skiløb fuldstændigt
Tonen slås an allerede i skiudlejningen – eller rettere testcenteret.
Her er lædersofa, cappucinomaskine og eget støvleværksted. Til gengæld er her ingen sure udlejningstøvler, der har været udsat for tusindvis af svedlugtende turistfødder. Alt udstyr er jomfrueligt nyt, dette års eller endda næste års modeller.

Den målrettede tilgang går igen ude på fjeldet. På den store konkurrencebakke træner et gruppe junior-løbere iført hjelme og fartdragter. Under overvågning af træneren drøner de 11-12-årige igennem portene med en ufattelig fart. De træner koncentreret til den »lille« World Cup, der afholdes på samme piste ugen efter.

Til sammenligning føles vores egne evner på ski ganske ordinære. I løbet af kort tid har Daniel tilmed splittet vores skiløb fuldstændigt ad.
Vi skal holde op med at lægge vægten kun på dalskien, vi skal slappe af i knæene og lade skiene følge bakken. Og så skal vi holde op med at hoppe på kryds og tværs, men bruge vores balance til at kontrollere retning og farten og lade skienes timeglasform skære svinget. Det er svært, når man pludselig skal stå på ski med hjernen.

Heldigvis skal både svenske styrtløbere og deres danske gæster spise frokost. I spisestuen minder stemningen lidt om en typisk dansk sportsklub. Folk hilser familiært på hinanden, og juniorernes træner hiver den bærbare frem for at studere sine elevers gennemsnitstider.

Imens spiser de unge slalom-håb pasta med kødsovs og fjoller omkring billardbordet. Teenagere, som teenagere er flest. Den eneste forskel er, at de her er iklædt tætsiddende fartdragter i stedet for skibukser med hængerøv.
Men ifølge svenskerne behøver man ikke være et medaljehåb for at tage til Gesunda.

"Save as carving"
»Vi vil faktisk gerne have danske turister,« forklarer Daniel Randwiir, der er sportschef på Gesundas Alpine Akademi.
»Jeg forestiller mig ikke, at man bruger en hel uge her. Det bliver nok for trivielt. Men hvis man er nogle stykker, der gerne vil arbejde målrettet med sit skiløb, er det oplagt, at man kommer her og bruger én eller to dage på en carving- eller en racing clinic,« siger han.

Efter frokosten bliver Daniel hel zen-agtigt i sin skipædagogik. Vi skal tømme hovedet og glemme alle de sving, der ikke er gode, siger han. Man lærer kun at sine succeser, lyder tesen.

»Ligesom en harddisk,« siger han: »Dårligt sving – delete. Godt sving – save as carving,« siger han.
Selv på svensk lyder det ufatteligt banalt. Men det virker. På dagens sidste tur begynder skiene pludselig at tage over. Jeg kører ned at pisten på en hel anden måde, end jeg nogensinde har gjort før. Flydende. Hurtigt. I balance. I et gyldent øjeblik, gør min krop det, min hjerne uden held har forsøgt at tvinge den til hele dagen.
Jeg carver.

Læs også: 3 dyre og 3 billige skiferier