GetAway: Kom ned i tempo på Costa Tropical

I denne uge gælder det den hyggelige badeby Nerja, der trods sin nærhed til det potente Costa del Sol er nede i gear og fuld af smukke lommer.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nerja by har 20.000 faste indbyggere, men det tætbeboede opland og de mange turister får byen til at virke langt større. Her er både gode strande og smuk natur at vandre i.

Der har levet mennesker – og før dem neandertalere – ved Nerja i 40.000 år. Det gør byen til et af de ældste kendte bosættelser i Europa.

Nerja ligger under en times kørsel fra lufthavnen i Málaga. Mens mange kører mod Costa del Sol i vest, har Nerja og det øvrige Costa Tropical øst for Málaga altid været mindre besøgt.

Klippen der vender mod Afrika

Nerjas stolthed, Balcón de Europa, blev til på en tragisk baggrund, som vi kommer tilbage til om lidt. Den massive klippe, der rager ud i vandet midt i byens centrum, er i dag stedet at nyde både en slentretur, den geniale udsigt og måske en is eller en drink, mens solen går ned. Fønikspalmer står ranke, lyset er fænomenalt, og måske er det så klart, at man lige kan ane Marokkos kyst i den fjerneste horisont. Nedenfor dette smukt anlagte udsigtspunkt slår skummende bølger ind mod klippen, og der er små »private« sandstrande, hvor man lige akkurat kan brede et badehåndklæde ud på afstand af mylderet på byens øvrige stande.

På Balcón de Europa lå oprindeligt et forsvarsanlæg, der især skulle holde Spaniens arvefjende, englænderne, på afstand af kysten. Og i 1884 indtraf så katastrofen: Hele kysten blev rystet af et kraftigt jordskælv, mange bygninger styrtede sammen, og op mod 1200 mennesker mistede livet. Nerjas centrum lå i ruiner, men blev genopført året efter – med konstruktionen af Balcón de Europa som et minde om ofrene.

Centrum og den hyggelige strand

Grønne parakitter skræpper i palmerne, og mursejlere fylder luften med deres karakteristiske piben. I Nerja er der – i hvert fald på visse tider af året – så stille, at man kan nyde fuglelivets toner. Byen ser måske ikke prangende ud ved ankomsten ude fra motorvejen, men tag ikke fejl: Nerjas centrum er elegant med smukke, pastelfarvede facader pyntet med skodder og støbejernsaltaner. Mægtige platantræer kaster pletvis skygge, og i de centrale gader omkring paradegaden Plaza de Cavana og Plaza Balcón de Europa finder man et stort udbud af cafeer, tøjbutikker, isbarer og tapas-steder.

Et af byens trumfkort er de gode strande, der ligger i direkte forlængelse af det pulserende centrum. Den mest centrale er Playa de la Calahonda, der med sit korngule sand putter sig neden for klipperne ved siden af Balcón de Europa. Her er der et par interimistiske strandbarer i palmernes skygge og mulighed for at leje liggestole. Man kommer ned til stranden gennem en lidt hemmelig, hvidkalket port på Plaza Balcón de Europa.

De 40.000 år gamle hulemalerier

Lige omme bag Nerja rejser bjergene i nationalparken med det lidt besværlige navn Sierra de Tejeda, Alhama y Almijara sig. Her tog en håndfuld venner i 1959 på vandretur, og i det, der i dag er en forstad til Nerjas centrum, opdagede de åbningen ind til en grotte, som viste sig at være enormt stor – og endnu vigtigere: Der havde boet mennesker i hulerne for meget, meget længe siden. Historikere og arkæologer undersøgte grottesystemet nærmere og kunne konstatere, at de havde været hjemsted for først neandertalere og senere mennesker.

Det stod klart, at hulerne på tærsklen mellem Middelhavet og bjergene havde dannet rammen om et større – og for den tid civiliseret samfund. I 2012 opdagede man endda det, der regnes for verdens ældste kunstværk, skabt af neandertalere: et mere end 40.000 år gammelt hulemaleri. Indtil da havde det været en udbredt opfattelse, at neandertalerne enten ikke kunne eller i hvert fald ikke brugte tid på at skabe billeder. Hulerne er i dag åbne og en af egnens største attraktioner. Det er selvsagt et fantastisk besøg i en af vor civilisations vugger.

En kilometer med blødt sand og bølgebrus

Klimaet i Nerja er mildt. I beskyttede haver vil man se papaya og andre planter, vi ellers kun kender fra tropiske destinationer som Thailand. Selv i december og januar er her solskinsdage, hvor man godt kan tage en hurtig dukkert og i hvert fald soppe og slikke solskin på en af byens strande.

I Nerjas udkant finder man den mest kendte: Playa de Burriana, der ligger spændt ud i en halvmåneformet bugt mellem rustikke klipper. Med sin længde på knap en kilometer er her rigelig med plads til alle, og Burriana er populær både blandt turister og de lokale. Det skyldes ikke kun det bløde sand og azurblå hav, men også faciliteterne som inkluderer en række strandbarer og madsteder. Et glas kold sangría eller en portion paella er altid inden for rækkevidde her. Mest stilfulde er barerne længst væk fra Nerjas centrum. I den modsatte ende kan man til gengæld få et glimt af tiden, før solhungrende turister opdagede Costa Tropical: Her ligger endnu små, spraglede fiskerbåde – og om morgenen lander fiskerne deres friske fangst her.

Afstikker til kunstnerbyen

Godt 10 minutters kørsel fra Nerjas centrum hænger den urgamle by Frigiliana på bjergskråningerne ved nationalparken Sierra de Tejeda, Alhama y Almijara. De to byer er i dag nærmest vokset sammen, men alligevel er de som nat og dag. Frigiliana har i mange år tiltrukket kunstnere og bohemer, der har sat deres præg på den hvidkalkede landsby, herunder også den danske maler Arne Haugen Sørensen, hvis kone og datter sammen driver Galleri Krabbe i hovedgaden.

Frigiliana har været gennem en flot udvikling de senere år, hvor flere og flere gode serveringssteder er åbnet, herunder vinbaren El Colmao og tapasbaren El punto de Encuentro. Trumfkortet er dog stadig selve byrummet med hvidkalkede huse, pastelfarvede døre og snirklede gyder og trapper med krukker fulde af eksotiske planter. Fra flere af Frigilianas restauranter er der en udsøgt vue over dalen med Nerja længst nede mod vandet og bag byen: det store, blå Middelhav.