GetAway: Fem oplevelser i krydstogtbyen på Norges vestkyst

I denne uge går Berlingskes GetAway til den smukt beliggende Bergen, der er blandt Nordens største krydstogtdestinationer og startpunkt for den populære Hurtigruten.

Bergen er smukt beliggende og et af Nordens mest benyttede krydstogtrejsemål. Fold sammen
Læs mere
Foto: Shutterstock

Bergen er Norges næststørste by med knap 300.000 indbyggere. Den er et kulturelt kraftcenter og har udklækket kunstnere som Ludvig Holberg, Edvard Grieg og Amalie Skram. Også Norges statsminister, Erna Solberg, er herfra.

Byen var i middelalderen de facto Norges hovedstad – og i århundreder den største by. Flere bygninger fra dengang står endnu. Den blev rig på især handel med tørfisk og tiltrak købmænd fra hele Europa. Lokalpatriotismen er stærk, og byen har sin egen nationalsang, Bergenssangen, som synges med andægtighed.

Bergen har oplevet en eksplosion i turismen og arbejder nu for at holde den nede. Det er især asiatiske og amerikanske turister, der strømmer hertil for bl.a. at genkalde sig Disney-filmen Frost, som byens enestående midte har inspireret til.

Frokost i fiskens tegn

Kongekrabbe, glinsende laks, friskkogte rejer og hummere. Fisketorget midt i Bergen er en fryd for øjet fuld af madboder med alt godt fra havet. Her kan frokostsulten hurtigt stilles – måske med en krabbeburger eller en bakke fish ’n’ chips. De lokale synes, at glansen er gået af Sankt Gertrud på deres engang så fine fisketorv. Mange mener, det er blevet en turistfælde, og kun få bergensere køber deres fisk her. Men for os fra Danmark, hvor fiskekulturen nærmest er afblomstret, er torvet fortsat fantastisk at frekventere. Mange stadeholdere tilbyder smagsprøver, og har man samvittighed til det, kan man bl.a. prøve hvalkød her.

Fisketorget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Er fisk ikke sagen, kan man gå over i Kjøttbasaren ved siden af. Byens torvehal, der blev bygget i 1877 for at højne hygiejnen, er i dag indrettet til en hal med kaffebarer og spisesteder. Her er også udeservering med kig til det myldrende område ved havnen, som altid har været byens hjerte. Her kom skibe ind fra nord med tørfisk, og hansekøbmænd kom sejlende fra syd med eksklusive varer.

Den prangende kunstsamling

Bergen var i århundreder Norges rigeste by. Købmænd og skibsredere gav den hele armen som mæcener, og flere af dem skænkede siden hen deres pragtsamlinger til byens kunstmuseum, som i dag hedder KODE. I fire forskellige bygninger, der ligger dør om dør, kan man gå på opdagelse i alt fra norsk guldalderkunst til kubisme med Picasso som det største navn. Juvelen i samlingen er utvivlsomt de mange malerier af Edvard Munch, hvis portrætter og dystopiske afsæt er i verdensklasse. En anden kunstner, man kan beundre her, er Nikolai Astrup, der omkring 1920erne malede fantastiske landskabsmalerier.

»På toppen er der en perfekt panorama over hele Bergen med fjelde og fjorde i periferien.«


Hvis tiden er knap, kan man springe KODE 1-bygningen over. Her udstilles primært kunsthåndværk og guld-/sølvarbejde. Omvendt kan museet vise sig at blive det indendørs helle, der reder opholdet i Bergen, som rammes af regn ca. 240 dage om året. På museet er der både en hyggelig café, Bien Centro, (med udeservering på solskinsdage) og fiskerestauranten Lysverket, der er blandt byens bedste.

Café Bien Centro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

En labyrint af trapper og stræder

Smalle smøger, snirklede gyder og trapper, der forsvinder bag husmure, og krukker med blomster. Det lyder som en scene fra en middelhavsby, men Bergens ældste bydele oppe bag Bryggen og Kjøttbasaren ser præcis sådan ud. De lokale ser til, mens mange krydstogtturister ikke når længere end til Fisketorget, og måske er det meget godt at have de stejle smøger og gamle, skæve træhuse for sig selv.

Det gamle snirkede centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Denne byvandring bør man dog ikke snyde sig for. Det er nemlig et betagende skridt tilbage til den tid, hvor Bergen reelt var Norges eneste storby, og hvor Dannebrog vajede fra offentlige bygninger og skibsmaster. Man kan gå rundt her i flere timer og blive ledt nysgerrigt på vej gennem labyrinten af primært hvidmalede huse, der fortsætter i en kupperet uendelighed. Engang var mange af dem fattige fiskerhjem. I dag sælges de for millioner. Slut turen af nede på Bryggen med en kop kaffe og en skillingsbolle – byens helt egen udgave af kanelsneglen, som i friskbagt udgave smager himmelsk.

Oppe på Bergens tag

Bergen er omgivet af syv fjelde, som alle bysbørn forventes at kunne navnene på i søvne. Dem går man ture på i weekenden, og skulle et snefald ramme byen med det ellers ret milde vinterklima, så kommer langrendsskiene med en tur herop. Det laveste af de syv, Fløyen, rejser sig helt inde i centrum og er bebygget med pragtvillaer godt halvvejs op, inden mere ren natur tager over. For de fleste turister er det en storslået oplevelse at køre med kabelbanen Fløibanen stejlt op ad fjeldet, mens udsigten bare bliver bedre og bedre.

Udsigt fra Fløyen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Oppe på toppen i 400 meters højde er der en perfekt panorama over hele Bergen med fjelde og fjorde i periferien. På enkelte dage kan byen være næsten væk i regn og tåge – men tag turen alligevel, og sats på opklaring. Er flere krydstogtskibe ankommet samtidig, kan køen til banen være uoverskuelig. Overvej i så fald at gå op til toppen i stedet. Det er en smuk vandretur på nemme stier, der fører gennem skov det meste af vejen. Det kan gøres på under en time afhængigt af kondi og tempo.

Den smarte cafégade

På trods af det slatne, våde klima elsker bergenserne at gå ud, og byens centrum bugner af cafeer, kaffebarer og gode spisesteder. Langs havnen ligger der primært mainstreamsteder, som de lokale undgår. De foretrækker cafémiljøet omkring Engen over for Bergens teater og sidegaderne bag Fisketorget. Her løber den pulserende og smarte gade Skostredet med streetmode, hippe barer og farver, der står i skærende kontrast til den ofte blygrå himmel.

Skostredet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristoffer Flakstad.

Populært er bl.a. det nyåbnede trattoria Villani og den gennemførte Roll & Rock American Diner. Ligner flere af gæsterne i gaden typer, der er noget i musikken, ja, så er de det sikkert. Bergen er en sprudlende kulturby og udklækker berømte musikere og forfattere på samlebånd. For tiden er det bysbørn som Alan Walker og Kygo, der har erobret den elektroniske verdensscene, og måske er det en kommende Gunnar Staalesen, der skriver krimier på den medbragte MacBook i hjørnet inde på den smarte bar Tempo Tempo?

Tre steder, du skal spise, drikke og sove

Spise
Bergen blev igen forbigået, da de årlige Michelin-stjerner blev uddelt for få dage siden, og det gør ondt, for man spiser fremragende i byen. Den bedste restaurant skal man sejle ud til i båd. Cornelius hedder den – og her inviterede statsminister Erna Solberg de nordiske regeringsledere på middag forrige år. Et godt og centralt alternativ er Bare Vestland med nordiske småretter, især fisk, på menukortet. Her er åbent køkken, rustik indretning og meget sæsonpræget. Byens bedste (gourmet)burger serveres på Inside ved Fløibanens station.

Bo
Der er flere gode centrale hoteller i byen. Det nyeste er det firstjernede Hotel Bergen Børs, der som navnet antyder er indrettet i byens gamle børs, hvorfra man træder direkte ud til både Fisketorget og paradegaden Torgallmenningen med flagshipstores og varehuse.

Drikke
Byen rummer alt fra klassiske værtshuse til kaffesteder og hippe ølbarer med det nyeste fra norske mikrobryggerier som Nøgne Ø. Har man læst Gunnar Staalesens krimier om detektiven Varg Veum, bør man besøge baren på Scandic Strand, hvor en afdeling er indrettet som hans kontor – der hvor hans fiktive kontor findes i bøgerne.