Gdansk-bugten er Østersøens riviera

Fem kilometer hvid sandstrand i den fineste kvalitet, omgivet af frodige grønne træer så langt øjet rækker. Og så til priser på et mellem SP-budget. Lyder det som et paradis langt fra Danmark?

Sopots enorme strand er spektakulær. Og midt på stranden finder man Europas største mole af træ, kendt som Molo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peder Nederland.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forkert. Med mindre altså at cirka 200 km fra Bornholm er langt væk. For Østersøen rummer langt mere end de fleste danskere tror. For polakker er det dog ikke nogen hemmelighed. Gdansk-bugten er kendt som hele Polens ferie-paradis i sommermånederne.

Se også: Stille dage i Warszawa

Centrum er den lille hyggelige badeby Sopot, der normalt har omkring 40.000 indbyggere, men som over sommeren tiltrækker flere hundredetusinder sol- og badehungrende turister. Og det er indlysende hvorfor.

Sopots enorme strand er spektakulær. Og midt på stranden finder man Europas største mole af træ, kendt som Molo. Den gigantiske og romantiske træ-promenade strækker sig mere end en halv kilometer ud i Østersøen fra kysten. Her er et mylder af feriegæster, fiskere og is-sælgere, der nyder brisen fra havet og den fantasiske udsigt over Gdansk-bugten. Inde på land kan man skimte kirke-tårne og det majestætiske Grand hotel, der er et af landets ældste og mest lusuriøse hoteller. Og lige så langt øjet rækker, er der grønt af skov.

Massage og spam
Sopot er et klassisk oase for velvære og strandliv. Her har tidligere tiders overklasser nydt tilværelsen. Fine træhuse og pompøse villaer finder man overalt, Sopot er  traditionelt en spa-by, og seneste skud på helse-stammen er det spa-center, som Sheraton-hotellet bygger denne sommer.

Med bugtens bedste placering – ved den store Molo – kan man slappe af med massage og kildevand, hvis atmosfæren bliver for hektisk udendørs.

For Sopot har ry for gang-i-den 24 timer i døgnet fra juni til august. Og det skal nok passe, for her er flere klubber, diskoteker og cafeer samlet end noget andet sted i Polen. Fra de mondæne natklubber med strandterasser til engelske pubber og heftige diskoteker tilbyder badebyen noget for enhver smag. Kernen i Sopot er gågaden Monte Casino, opkaldt efter polske soldaters heltedåd under slaget ved det berømte kloster i Syditalien under Anden Verdenskrig. Her er alt fra McDonalds til stilfulde lounge-cafeer med syret lilla lys og klassiske kagecafeer. Atmosfæren er »nyd livet«, som det passer dig. Køb en rose til din kæreste eller forsøg at slå skakmesteren, mens nysgerrige råber gode råd.

Den helt store bonus ved badebyen Sopot er imidlertid dens placering. For hvor finder man ellers en nærmest landlig oase midt i en enorm skov med direkte adgang til to storbyer. Sopot er nemlig lillebror i det, der kaldes »Tri-city« på engelsk, svarende til tre-i-en-byen.

Mod vest ligger storbyen Gdynia og mod øst den mere kendte Gdansk. Og man opdager egentlig ikke, at man bevæger sig fra det ene sted til det andet, fordi forstæderne er vokset sammen.

Voldsom historie
Og bliver strand og natteliv for ensformigt, så har især Gdansk noget at byde på. For resten af verden er navnet Gdansk forbundet med fagforeningen »Solidaritet« og Sovjet-kommunismens begyndende kollaps. Det var her, Polens senere præsident Lech Walesa og værftsarbejderne strejkede i 1980. Porten til værftet, der i dag kæmper for at overleve som arbejdsplads, er omgivet af mindesmærker for de mænd, der gik forrest i kampen mod kommunisternes diktatur.

Byen Gdansk har en sjældent dramatisk fortid – selv efter polsk standard. Engang ærketysk og så en kort periode kendt som fristaden »Danzig«, inden nazisterne forskansede sig bag de gamle mure.

I 1945 blev Gdansks gamle bydel totalt raseret af indædte kampe mellem nazister og sovjet-hæren. Alligevel fremstår hjertet af byen i dag som en arkitektonisk gammel stad efter en sirlig genopbygning. Enorme kirker  og velrestaurerede facader i stil med Prag gør Gdansk til en hyggelig oplevelse. Den »Kongelige vej« er hovedgågaden, men den mest romantiske gade er den snævre ulica Mariacka.

Rav-mekka
Gdansk er Polens rav-hovedstad, og det ser man helt klart i den gamle bydel, hvor man næsten ikke kan komme til for bare rav-butikker. Der er selvfølgelig smukke smykker, men hvis man kun vil have en rav-oplevelse, så er byens rav-museum ved Den Gyldne Port en rigtig fin og spændende oplevelse med enorme ravstykker på mere end et kilo. Og de allermest sjældne stykker med insekter og sågar firben indeni.
Polsk kogekunst kan måske ikke konkurrere med fransk, men helt ringe er den ikke.

Prøv for eksempel den traditionelle Pierogarnia u Dzika på Piwna 59/60 i den gamle bydel. Specialiteten er pirogger, polske raviolier med alt godt fra bondegården inde i. Eller en lækker svampesuppe serveret i et udhulet brød. Det er så landligt og lækkert, som det kan blive.

Som havneby har Gdansk også en stribe hyggelige kanaler med cafeer og restauranter og masser af spændende seværdigheder, men vil man shoppe, skal man til de mange enorme butikscentre kendt som Galeria’er. Priserne er en smule lavere end herhjemme, men der er nok ikke formuer at spare på internationale mærkevarer, selv om den polske zloty er faldet en smule i værdi under finanskrisen.

Rejseliv.dk var inviteret til Gdansk og Sopot af den polske turistorganisation, Sheraton, og LOT Airlines.