Gastronomi i Lufthavnen

Der er både fingermad og pindemad, og nu også en tjekket koncept-restaurant med kniv, gaffel og foldede stofservietter i Københavns Lufthavn.

Eyecon i Terminal 2 er en familierestaurant med mange siddepladser og stor bar med servering omkring i den ene ende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Spisogflyv.dk

En rød med brød fra pølsevognen. En chinabox med pinde. En sandwich fra en af de utallige caféer. Kaviar og campagne omkring baren ved Caviar House – eller måske en grillet waguy-steak i rolige omgivelser på første sal i den nye restaurant MASH i afgangsterminalen.

Læs også: 10 top-restauranter i lufthavne

Der er mad for enhver smag og for enhver pengepung i Københavns Lufthavn, når du har tjekket ind,  er kommet igennem security og har en pause, inden flyet letter.

Der er mest »tag med«-mad og hurtige serveringer, mens der har været længere mellem de mere gourmetprægede oplevelser. 

 

Lokale gastronomi-topnavne
Men med Københavns Lufthavns bevidste strategi om at få bredde i udbudene, hvor forretningerne med de dyre mærkevarer i de senere år har fået selskab af mainstream-butikker fra H&M til Tiger, er man nu gået i gang med  mad- og drikkevarer.

»Strategien er at få det rette mix af internationale navne og »local heroes«,« siger salgs- og marketingdirektør i lufthavnen, Carsten Nørland til Rejseliv.

Og de lokale gastronomi-topnavne er godt på vej i Lufthavnen. 

Selvbetjeningsrestauranten midt i Terminal 2 genåbnede i forrige uge som Foodmarket, hvor SSP, der driver en række forretninger i lufthavnen, har samarbejdet med »Olsen-drengene«, Jacob Blom og Kristian Willumsen fra restauranterne Olsen og Konrad i København, og ydermere har haft en ernæringsekspert ind over.

Samtidig åbnede MASH, der er et af tidens stærke danske restaurantkoncepter, på første sal i afgangsterminal 2, der hvor Hereford Beef har haft adresse i årevis.

MASH-restauranten, hvis familie også omfatter bistro-restauranten le Sommelier (den får i øvrigt en søster-bistro i lufthavnen senere på året) og den japanske Umami inde i byen, bliver den tredje MASH i København. 

Derudover er der en restaurant i Århus, og snart følger den første udenlanske MASH. Der er fundet adresse i London.

Som forgængeren på adressen har MASH også steaks på menukortet – restaurantens navn er initialerne for Modern American Steak House – men der ud over er der ikke meget genkendeligt. En ombygning har gjort lokalet mere åbent, og indretningen er lounge-stil med god plads, røde stole og lædersofaer i »båse«, sorte borde og spejle på væggene.

 

Her dufter af grillede bøffer og kvalitet
»MASH-konceptet opstod egentlig lidt som en protest mod tidens herskende skum- og molekylær-trend med små uigenkendelige serveringer. Her er en steak en steak og tilbehøret kan man selv vælge til. Det, som jeg elsker, når jeg er i USA, og som jeg var sikker på, at andre danskere også efterlyste,« siger Jesper Boelskifte.

Første MASH-restaurant åbnede i 2009, og Boelskifte havde ret. Danskerne var igen klar til god bøf med streg under god. Der var hurtigt ventetid for at få et bord, og det er der fortsat.

»Man kan selv reservere bord på vores hjemmeside, og det kan man også til MASH i lufthavnen. Det er, såvidt jeg ved, den eneste lufthavnsrestaurant, hvor man selv kan booke direkte,« bemærker han.

På restauranten kan man også få grillet fisk, hummer eller kylling, men det er det røde kød, der er i centrum, og man kan vælge mellem steaks i forskellig størrelse og forskellig nationalitet. Det er svært at vælge, men man kan sagtens dele og dermed smage og sammenligne.

Det prøvede Rejseliv og satte tænderne i en dansk tenderloin af særdeles velhængte kød – »dry aged« i 90 dage, som det beskrives i menukortet – og en tenderloin fra USA. Kvæget her fodres med majs, ligesom det i øvrigt også gøres i Uruguay, som også er på menukortet, Det giver steaks med en karakteristisk let, sødlig smag.

Vi vælger tilbehør: chili fries, tomatsalat og en gang rygende stærke stegte jalapeños. Saucen hører med. Vi går klassisk og vælger en Bearnaise.

 

Klar med dansk kobe-kød
Et tjener kommer rullende med et serveringsbord og to duftende bøffer. Med en anseelig forskærerkniv, som er lænket til bordet – lufthavnssikkerhed – skæres bøfferne i smalle stykker, og vi kan tydelig se forskel på kødet: Den amerikanske steak er meget lysere og har større muskelfibre. Den har ganske rigtig en mild, let sødlig kødsmag. 

Den danske steak er meget mørkere i farven og har en tættere og mere fast konsistens, og så har den en helt speciel intens kødsmag.

Der er også wagyu-kød fra Jack’s Creek i Australien på menukortet. Det er kød i den japanske Kobe-stil.

»Om et par år er vi klar med dansk kobe-kød. Der er avlsarbejde i gang på en gård i Sønderjylland. Det er forbudt at eksportere kobe-kvæg fra Japan, men vi har legalt fået en portion sæd, som danske køer blev insemineret med. Derefter skal der kryds-avles, og i fjerde generation kan vi kalde racen ren og præsentere dansk kobe-kød – også her i lufthavnen,« lover Jesper Boelsskifte.

 

Læs også: Guide til morgenmad inden flyveturen