Gardasøens ukendte lillesøster

Blot 60 km fra Norditaliens store turistmagnet finder man den noget mindre Iseo-sø. Og her er både billigere og langt mere uspoleret end ved Gardasøen.

Beretta-familien har skabt sig en formue på våbenfabrikation og ejer bl.a. denne lille ø. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De grønklædte bjergskråninger troner smukt og majestætisk i baggrunden, uanset i hvilken retning vi vender os.

Læs også: Store begivenheder at rejse efter i 2011

Den konstante brummen fra skibets motor er den eneste lyd, mens vi langsomt pløjer os gennem den blikstille vandoverflade.

Sådan en dag priser man sig lykkelig over at være turist – ikke mindst, fordi solen også er ved at få magt og luner dejligt.

Vi befinder os om bord på en lille udflugtsbåd på søen Lago d’Iseo, der ligger i regionen Lombardiet. Iseo-søen er den mindste af Norditaliens fem store søer, hvor Gardasøen er den største og bedst kendte.

Men hvor Gardasøen i årtier har været en sand turistmagnet, forholder det helt anderledes med Iseo-søen. Her er turismen langt mere beskeden, og Iseo er derfor et fremragende alternativ til sin mere berømte storesøster, hvis man ønsker de samme skønne naturoplevelser tilsat et væsentligt større skud lokalkolorit.

Dermed ikke sagt at Iseo-søen er helt uberørt i turistmæssig sammenhæng, for i sommerhalvåret besøges den smukke sø af ferierende fra primært Italien og Holland, men antallet er besøgende er forsvindende lille sammenlignet med de overrendte byer langs Gardasøen.

Sejltur et absolut must
Iseo-søen er 24 km lang og fem km bred, og en sejltur på søen er et absolut must. Udflugtsbåde sejler i konstant rutefart og gør stop mange steder, og hvis man køber en heldagsbillet, kan man stige af og på efter behag.

Bådene er også livsnerven for de godt 1.800 beboere på Iseo-søens store ø, Monte Isola. Navnet dækker både øen og det 600 meter høje bjerg, der i den grad dominerer øen. Monte Isola er Iseo-søens største udflugtsmål, og det er da også der, vi er på vej hen.

Forinden sejler vi forbi to bittesmå øer, der begge er i privat eje. Den ene er ejet af den berømte italienske Beretta-familie, der har skabt sig en kæmpeformue på produktion af skydevåben. En stor slotslignende villa fylder Beretta-familiens »sommer-ø«, der ligger så tilpas isoleret, at familiemedlemmerne næppe har behov for deres egne produkter til at holde uvedkommende borte.

Straks efter når vi frem til Monte Isola. Selv om den blot er 4,5 kvadratkilometer stor og 9 km i omkreds, er den alligevel Europas største ø, der ligger i en sø. Det er noget, man er godt stolt af på de kanter.

De lokale lever primært af fiskeri, ligesom der også er en mindre produktion af eksklusive håndbyggede træbåde. Øens beboere er dog bedst kendt for deres evne til at lave gode net. I sin tid først til fiskeri, men siden til en række andre formål. I dag sælges håndlavede hængekøjer til turister, og så benyttes net fra Monte Isola også i diverse italienske fodboldmål – heriblandt på nogle af landets største fodboldstadions.

Der er flere mindre landsbyer på Monte Isola, og vi ankommer til den største, Peschiera Maraglio. Det er en lille fiskerby, hvor de karakteristiske pastelfarvede huse rejser sig idyllisk op ad de nederste bjergskråninger.

Der sker ikke alverden i Peschiera Maraglio, men det er en fornøjelse at spadsere rundt i den maleriske landsby. Udover den hyggelige havnepromenade er det også værd at søge op i de stejle bagvedliggende gader.

»Italiens smukkeste landsbyer«
Peschiera Maraglio er med på listen over »Italiens smukkeste landsbyer«, og under et besøg føler man sig hensat til en for længst svunden fortid uden stress og jag. Det er som at træde flere årtier tilbage i tiden.

En af årsagerne er, at man stort set ingen biler møder på Monte Isola. En enkelt minibus kører rundt på øen, og derudover må kun politibetjenten, lægen og præsten køre i bil. Resten af befolkningen er henvist til tohjulet transport, så man ser en del scootere. Nogle turister vælger også at leje en knallert og køre øen rundt.

De mest fitte turister vandrer op til kirken Madonna della Ceriola på toppen af Monte Isola, hvorfra man har en forrygende udsigt over ø og sø.

Det er en strabadserende vandretur, og vi nøjes i stedet med den behagelige slentretur fra Peschiera Maraglio til nabolandsbyen Sensole, hvor udflugtsbådene også lægger til. Turen foregår under vinranker, kiwitræer og langs huse beklædt med bourganvillaer, ligesom der også er udsigt til søen og Beretta-øen.

Efter besøget på Monte Isola tager vi på landsby-hopping langs Iseo-søens bredder med frokost i Clusane og efterfølgende sightseeing i hovedbyen Iseo. Her kan man både shoppe lidt, slappe af på det hyggelige torv samt nyde den dejlige søpromenade.
Restauranter er der også mange af, og det gælder hele området omkring Iseo-søen. En stor del af charmen ved at holde ferie i Italien er det fremragende køkken og den gode vin, og det finder man i rigt mål på disse kanter.

I den forbindelse skal deres udsendte afslutningsvis komme med en anbefaling til en kulinarisk og visuel nydelse af de større. Det handler om Trattoria Cacciatore, der ligger lidt oppe af skråningen i byen Sulzano. Stedet er ikke let at finde, så det er en god idé at spørge de lokale om vej. Restauranten ser ikke ud af alverden, men her serveres lokale retter – og tilmed til yderst rimelige priser – så skønne, at englene synger.

Derudover råder restauranten over en stribe udendørs borde, og fordi man befinder sig et stykke oppe af et bjerg, har man herfra et fremragende vue ud over Iseo-søens blå vand og de omkringliggende høje klipper og grønklædte bjergskråninger. En i bogstaveligste forstand bjergtagende udsigt.

Når man sidder bænket her til frokost eller middag, er man i den grad lykkelig over at have opdaget Gardasøens ukendte lillesøster.

Læs også: 10 af Europas skønneste slotshoteller