Gåtur i det hippe Silver Lake

Silver Lake er Californiens pendant til den hippe New York-bydel Williamsburg, og stedet, hvor man i Los Angeles’ kaos af motorveje kan parkere bilen og shoppe, spise og slappe af i et decideret kvarter.

The Secret Headquarters er et besøg værd for de tegneserie glade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Klæstrup

Los Angeles. Er det ikke mest noget med at holde i uendelige køer på storbyens mange veje? Er der overhovedet steder, man kan gå rundt?

Ja, det er der. Bydelen er Silver Lake er som skræddersyet til formålet.

Silver Lake har fået sit navn efter det enorme anlæg, der sørger for vand til 600.000 hjem i downtown og det sydlige L.A. I 1970erne var området kendt for dets homoseksuelle miljø, i 1990erne rykkede musikerne og spillestederne ind, og fra år 2000 har det kreative miljø haft hjemme her.

Arealmæssigt er Silver Lake på størrelse med Frederiksberg Kommune, og i dag bor der ca. 32.000 indbyggere, bl.a. kendisser som James Franco og Ryan Gosling, som har købt ejendomme her.

Og så er det et kvarter, hvor man kan lade bilen stå og gå rundt – eller endnu bedre: hoppe på en cykel og cruise rundt til de talrige butikker, restauranter og spillesteder i Silver Lake.

Restauranter

Black Cats

De fleste spisesteder og butikker ligger side om side omkring Sunset Junction, der markerer slut, eller begyndelsen, om man vil, på Silver Lake. En af de bedre restauranter er Black Cats. I noget, der minder om en gammel hal, har ejerne bevaret sildebensparketgulvet og stukken, smidt moderne kunst på væggen, mens det meste af lokalet er malet sort.

Side om side med gæster i blomstrede skjorter og tatoveringer, og unge og ældre i løbetøj kan man nyde klassisk amerikansk mad, der dog optræder i en lækker, opdateret version. »Shrimp & Grits« kan anbefales.

Hvis man vil have ekstra valuta for dollaren, så kom mellem klokken 16 eller 18, når der er happy hour.

Red Lion

Silver Lake er proppet med restauranter og barer, så ejerne i området gør alt for at være kreative i udvalget. Der skal være noget for enhver smag. Red Lion tilbyder tysk mad og drikke i dets »Gasthaus & Beer Garden«.

Stedet har eksisteret siden 1959, men dengang var det en britisk restaurant, i hvertfald sådan officielt, for blandt stamgæsterne blev Red Lion betragtet som tysk, fordi alt øllet var fra Tyskland. Ejerne har været tyske, men da de gik bort, overtog et par af de faste fans stedet, og i dag er det altså ganske populært, selv om det udefra ikke syner af meget.

The Edandale

Man skal formentlig lede lidt efter The Edandale, for restauranten reklamerer ikke med kæmpe skilte foran stedet, som det ellers er kutyme at gøre flere steder i L.A. Gemt bag markiser og hegn ligger restauranten, som laver god, solid mad, der er i den lidt dyre ende, uden dog at være uoverkommelig. Typisk koster en hovedret mellem 19 og 24 dollars. Black angus burgeren kan anbefales.

Hvis restaurantbesøget skal fungere som starten på en festlig aften, ligger The Edandale fint placeret i forhold til spillesteder i Silver Lake.

Butikker

Broken Art Tattoo

Hvis man gerne vil dekorere huden med blæk, er muligheden for at få det gjort i L.A. stor. Men hold dig fra steder på Sunset Boulevard og søg om bag larmen og barerne.

Broken Art Tattoo er kendt som et af byens allerbedste steder, det kræver dog, at man plotter adressen ind i en GPS, for det er ikke nemt at finde frem til. Biksen er placeret et stykke nede af en afkørsel og i en bygning, der ligner et trist lager.

Ejeren Jeremy er seriøs og meget imødekommende, ligesom tatovøren Matt Sodeberg personligt kan anbefales. Der er fire tatovører hos Broken Art Tattoo, så man kan ofte få tid med et par dages varsel.

Undefeated

Skulle man være på udkig efter friske sneakers, er man kommet i himlen i L.A. Hos Undefeated i Silver Lake har man foretaget det første valg for sine kunder og udeladt de sko, man kan få de fleste steder – her er flere sær-udgaver af sneakers og farvekombinationer, man ikke bare køber overalt.

Der er særligt gode penge at spare på amerikanske mærker som Nike og Vans, og selv om Undefeated også har udvalg af for eksempel Adidas, er priserne mere som i Europa.

Skulle butikken ikke have præcis den udgave, man er på jagt efter, henviser den gerne til andre steder i byen, hvor modellen er hjemme.

The Secret Headquarters

Prøv en tur i et af områdets skæve butikker, The Secret Headquarters, der har gjort det til sit speciale at handle med tegneserier.

Navnet på butikken stammer fra lokalerne i Silver Lake, som fra 1930erne og frem til 1980erne var kendt som tilholdssted for spionvirksomhed. Og nej, tegneserierne er ikke Anders And og den slags, men seriøse udgivelser illustreret med tegninger.

Spillesteder

The Satellite

Et af de bedre steder at høre live-musik (hver aften) er The Satellite. Det er primært indie-bands og rock, der står på plakaten. Tidligere har bands som Foo Fighters, Beck og The Local Natives spillet her, og det er kendt som stedet, hvor man opdager morgendagens stjerner.

The Satellite er desuden et glimrende sted at feste. Drinksene er gode og stærke, ligesom man kan spille pool, og så står der altid en food truck parkeret og klar udenfor.

The Echo

The Echo ligger i Echo Park lige ved siden af Silver Lake, og når man er på udkig efter gode, kendte spillesteder, er The Echo svær at komme udenom. Det er typisk nye indie-bands, der optræder, men The Echo har også gjort det til sit speciale at invitere rutinerede kræfter på scenen, fordi de gerne vil hylde dem. Måske er de ikke superstjerner, men hvis de har været en del af branchen i en menneskealder, er de velkomne.

Hvis aftenen skal fortsætte efter koncerten, kan man gøre det i klubben The Echoplex under The Echo. Husk ID, uanset alder.

Silver Lake Lounge

Blandt de lokale er stedet måske ikke længere det mest hippe, men der er stadig garanti for en god fest og koncert på Silver Lake Lounge.

Tirsdag til torsdag står den på klassisk rockmusik, indie-bands og enkelte elektroniske optrædener. I weekenden forvandler Silver Lake Lounge sig til et tilholdssted for områdets drag queens, uden det på nogen måde er forbeholdt dem. Derfor er det som regel også en helt særlig oplevelse og et interessant miks af karakterer. Tag tidligt afsted, for Silver Lake Lounge lukker klokken 02.00.

Foto: Søren Klæstrup.

Sightseeing

Silver Lake park

Det er en udfordring at finde større grønne pletter i L.A. Det kan man i Silver Lake.

På et højt punkt mellem nummer 1854 og 2246 på Silver Lake Boulevard kan man kaste et tæppe ud på græsset i den hyggelige park, hvor indbyggerne lufter hunde, lader børnene lege, drikker vin og nyder den fantastiske udsigt over vandanlægget.

Husk at svinge forbi et supermarked, hvis du vil have mad og drikke med på picnic.

Loppemarked

Der er masser »garage sales« i Silver Lake. Et af de faste, organiserede loppemarkeder afholdes hveranden lørdag på den lokale skoles legeplads på 1511 Micheltorena Street. Det er naturligvis svært at transportere stole og borde med hjem til Danmark, selv om det kunne være fristende, for man støder faktisk på velkendte designs til yderst rimelige priser, men der er også mindre lamper og dekorativt, autentisk amerikansk brugskunst på loppemarkederne.

Og så er atmosfæren hyggelig uden for meget stress.

Kendis-spotting

Kendisserne er også rykket ind i Silver Lake. I dag bor bl.a. skuespillerne Ryan Gosling, Christina Ricci og James Franco i bydelen.

Sidstnævnte bor på 2430 Hidalgo Avenue, hvor han købte et hus i november 2012 for 775.000 dollars. Adressen kan bruges som udgangspunkt for en pæn omgang kendis-spotting i området, men man skal nok undlade at spørge specifikt til James Franco, for skuespilleren har længe ligget i strid med sine naboer, da de lokale ikke brød sig om hans roderi under istandsættelsen.

Det ændrer ikke på, at området omkring Hidalgo Avenue er enormt hyggeligt og et besøg værd for en eftermiddag.