Gå på broen under vandet

Turister på tur i Holland kan få en særlig oplevelse: Skil vandene som Moses på bro under vandet - Moses Broen.

Foto: RO&AD architecten

Det var en ganske særlig opgave, som det hollandske arkitektfirma RO & AD fik: Tegn en bro over voldgraven, som ikke ødelægger helhedsindtrykket og udsigten til fortet fra 1700-tallet, Fort de Roovere.

Læs også: Broer, der gør dig vanvittig af skræk

Opgaven blev løst på en helt speciel måde, som besøgende og turister i dag kan glæde sig over - man tegnede en bro under vandet, så besøgende kan nå tørskoede over til fortet, og man ødelagde ikke udsigten i det smukke område.

Så for kort tid siden åbnede broen, der straks har fået tilnavnet Moses Broen, for det ser næsten ud som om fodgængerne deler vandene. På afstand kan man ikke se broen, men kun den øverste halvdel af besøgende til fortet.

Fort de Roovere var en del af den forsvarslinie, som blev bygget i Holland i 1700-tallet for at beskytte mod eventuelle angreb fra spaniere og franskmænd.

Forter blev bygget med passende mellemrum, og imellem dem blev anlagt voldgrave, der var dybe for angriberne at vade over og for smalle for skibe at sejle i. Forsvarsværkerne forfaldt med tiden, men blev bygget op igen og voldgravene ved Fort de Roovere blev fyldt med vand igen, og derfor behøvede man den nye bro.

Den gamle forsvarslinie i det sydvestlige Holland indgår i flere cykelruter og bruges også til hiking.

Projektet er for nylig blevet kåret som det bedste byggeri i 2011 i det sydlige Holland. Og man behøver ikke frygte bølgegang og vandpjaskeri - vandet i voldgraven er stillestående.