Gå efteråret i møde

Sommeren er forbi for denne gang. Men det behøver ikke at betyde, at man skal blive hjemme i sofaen. Her er fire efterårsaktiviteter, det er værd at rejse efter – fra løvfald til vinfestival.

Selvom efterårsvejret kan være omskiftelig, betyder det nødvendigvis ikke, at man behøves at gemme sig inden for. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. USA

Hvad: Løvfald.
Hvor: New England i det nordøstlige USA.
Hvordan: Eksempelvis med KLM fra København til Boston via Amsterdam. Flybilletpriser i midt-oktober fra 3.700 kr. t/r.
Info: yankeefoliage.com

En dansk efterårsskovtur kan være en dejlig oplevelse, hvor man nyder det smukke farvespil i trækronerne og måske ovenikøbet er heldig at finde et godt kantarelsted. Men det er ikke til at vide. For det danske vejr ér lunefuldt. Bedst som man finder sin varme striktrøje frem fra gemmerne i den tro, at man skal en tur ud og nyde de glødende gule, orange og røde farver i skoven, kan en efterårsstorm feje ind over landet og flå bladene af grenene, så træerne står nøgne og triste tilbage

Vil man derimod være sikker på at opleve løvfald i al dets farvestrålende vælde, er New England i det nordvestlige USA stedet. Især her i oktober måned nærmest eksploderer de store løvtræsskove i staterne Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts og Connecticut i gylde farver.

Det er et imponerende syn, som hvert år tiltrækker tusindvis af besøgende, der kører gennem skovene, op i bjergene og forbi søer og floder. Undervejs kan man overnatte i de hyggelige småbyer, New England er fuld af.

På Yankee Foliages hjemmeside kan du finde forslag til løvfaldsture, få tips til forskellige andre efterårsaktiviteter og ikke mindst på kort følge med i, hvor fremskredent løvfaldet er de forskellige steder i New England.

Når du alligevel er der:

Boston er en af Nordamerikas ældste byer, grundlagt i 1630. I 1770’erne var den centrum i uafhængighedskrigen mod briterne. I dag er den også kendt som universitetsby med bl.a. Harvard og MIT, samt sportsby med bl.a. Boston Red Sox og New England Patriots.

2. Italien

Find hvide trøfler i Piemonte i Italien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Hvad: Hvide trøfler.
Hvor: Alba i Piemonte i Italien.
Hvordan: Eksempelvis med Lufthansa fra København til Torino via Frankfurt og derfra videre med tog (1 t., 20 min.) eller lejebil.. Flybilletpriser i midt-oktober fra 2.500 kr. t/r.
Info: fieradeltartufo.org/2015/en

Kantareller, Karl Johan og trompetsvampe er lækkerbidskner fra de danske efterårsskove, men vil du helt op i svampenes gastronomiske superliga , må du en tur til Piemonte i det nordlige Italien, hvor det lige nu er højsæson for de delikate hvide trøfler.

Centrum for trøffel-festen er byen Alba, der ligger små 65 kilometer sydøst for Torino. Her har man hvert år siden 1928 fejret de hvide tøfler. Først som en ganske almindelig høstfest for lokalbefolkningen, nu som en international festival, der strækker sig helt frem til midten af november. Her kan man hver weekend blandt andet komme til trøffel-marked (hav godt med euro med – hvide trøfler er hundedyre; herhjemme går de for cirka 50 kr. grammet, men du kan sikkert finde dem lidt billigere i Alba) og naturligvis smage dem i alskens retter. Hvide trøfler skulle efter sigende smage aldeles fremragende revet ud over risotto eller pasta.

Forskellige berømte italienske og internationale kokke gæster i løbet af festivalen Alba, hvor de holder workshops og kreerer nye smagsoplevelser – eller variationer over gammelkendte – med de hvide trøfler.

Når du alligevel er der:

Piemonte er ikke kun kendt for sine hvide trøfler; det er også et særdeles fremragende vinområde med blandt andre Barolo og Barbaresco. Her fremstilles også virkelig lækre oste og andre delikatesser.

3. Tyskland

I Tyskland er der i løbet af efteråret mange forskellige vinfestivaler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Hvad: Vin.
Hvor: Neustadt an der Weinstrasse, Rheinland-Pfalz i Tyskland
Hvordan: Eksempelvis med Air Berlin fra København til Frankfurt og derfra videre med tog (1 time) eller lejebil..Det tager ca. syv og en halv time i bil fra den dansk-tyske grænse. Pris for en flybillet til Frankfurt ligger på cirka 2.500 kr. med udrejse omkring den 10. oktober.
Info: neustadt.eu/Tourism-Wine/Top-Events

Vin, vin og mere vin. Hvis der er én ting, som kan begejstre i Tyskland, er det hvidvin, og langs Rhinen er der adskillige vinfestivaler.

En af dem er »w.i.n.e FESTival«, der allerede er i fuld gang og afsluttes den 12. oktober med et stort fyrværkeri-show.

Vinhøsten er på grund af det milde vejr kommet meget tidligt i år, så du skal være hurtigt ude af starthullerne, hvis du skal være del af selve vinhøsten, men du kan derimod lige nå den store vinfestival i Sydvesttyskland. Det er europas bondekultur tilsat alkohol. Det er god mad, kombineret med god vin, kombineret med en passion for håndværket i vinavl.

Når du alligevel er der:

Der er masser af bundesligaklubber i omegnen af Neustadt. Frankfurt, Mainz og den store oprykningsoverraskelse Darmstadt ligger alle i cirka en times kørsel fra vinfestivalens hjemby.

2. bundesliga-fodbold kan på mange måder være en lige så stemningsfyldt oplevelse, og en halv times kørsel fra Neustadt spiller Kaiserslautern, som sidst vandt det tyske mesterskab i 1998. De spiller deres kampe på legendariske Fritz Walter Stadion, hvor der i denne sæson har været i gennemsnit 28.783 tilskuere på lægterne.

4. Nordirland

I Nordirland fejres der Halloween, som også kaldes Samhain på de kanter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix.

Hvad: Samhain/Halloween.
Hvor: Londonderry, Nordirland.
Hvordan: Eksempelvis med KLM fra København til Belfast via Amsterdam og derfra videre med lejebil (1 t., 30 min.) Flybilletpriser i slutningen af oktober fra 2.700 kr. t/r.
Info: campaign.derrycity.gov.uk/Halloween-Events

Det, vi i dag kender som det amerikanske Halloween eller danske Allehelgensaften, startede oprindeligt som den keltiske høstfestival Samhain. Traditionen blev senere adopteret af kristendommen.

Derefter tog skotske og irske emigranter traditionen med til Amerika, hvor den siden blev kommercialiseret og spredt til det meste af verden.

Byen Londonderry, som ellers er mest kendt for sin store part i den blodige konflikt i Nordirland, har taget ejerskab over Halloween-traditionen og fejrer nu Halloween mindst lige så flot, som det gøres i USA. Ifølge de irske turistmyndigheder deltager 25.000 mennesker i fejringen af Allehelgensaften i Londonderry.

Festivalen, som byen har gjort det til, varer fire dage, og kulminerer på allehelgensaften den 31. oktober.

Når du alligevel er der:

Tag op nordpå til Giants Causeway, der er et imponerende landskab med sekskantede basaltklipper, der ligger ud til den nordatlantiske kyst. Stedet kom i 1986 med på Unescos liste over verdensarvssteder.