Frygt ej for fremtidens sommer

Hvis du sidder med en følelse af, at det har været en rigtig dårlig sommer, så har du ret.

Der har ikke været mange stranddage denne sommer. Her er det efter en stor regnbyge ved Nørre Lyngby. Foto: Flickr Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efteråret er for alvor over os, men for de fleste føles det, som om efteråret kom i forlængelse af foråret. Det betød udsolgte rejser og gode kår for rejsebranchen, men knap så gode kår for os, der valgte at holde sommerferie hjemme i Danmark.

Det har nemlig været en dårlig sommer – ikke kun hvis du spørger naboen, men også hvis du spørger Mikael Scharling, der er klimatolog hos DMI:

»Den har været rigtig dårlig, men den har ikke været fuldstændig sensationelt dårlig. Det er i kraft af, at vi er blevet forvænt med at have gode somre de seneste 10-15 år. Men den har været inden for den variation, der er ved de danske somre,« forklarer han.

Og årets dårlige sommer smitter allerede af på vores indstilling til næste års sommerferie. Det kan de mærke i rejsebranchen, der nød godt af den dårlige sommer i år. De kan nemlig allerede mærke, at folk er bange for at gå endnu en sommer i møde uden sol og varme:

»Vi har allerede solgt en del flere rejser til næste års sommerferie, fordi det dårlige vejr har smittet af på folks rejselyst, og de tør ikke risikere at brænde inde og sidde herhjemme næste år også, hvis det bliver ligeså slemt,« fortæller Nikolai Johnsen, der er pressechef hos TUI.

Lad dig overraske

Heldigvis er intet så galt, at det ikke er godt for noget. Årets dårlige sommer betyder nemlig ikke, at næste år bliver skidt igen. Eller næste år igen, for den sags skyld. Den danske sommer varierer nemlig – og har altid gjort det, forklarer Mikael Scharling:

»Hvis du ser på de somre, der har været de sidste 10-20 år, så ser du en stor variation. Det går fra de supergode somre til de rigtig dårlige somre – som f.eks. i år. Og det mønster regner vi jo ikke med ændrer sig så grundlæggende. Der vil stadig være en stor variation – og den vil måske blive større, når man ser på det samlede billede over flere år. Flere scenarier peger på, at der vil være flere tørkeperioder, men til gengæld også flere dage med ekstrem nedbør,« siger han.

Men det betyder jo til gengæld heller ikke, at vi kan være sikre på en god sommer næste år, så derfor er det måske en god idé så småt at begynde at kigge frem mod næste års sommerferie. Det mener i hvert fald Nikolai Johnsen:

»Hvis det var mig, der var en familie med børn og allerede vidste, hvor jeg skulle hen, ville jeg helt klart købe nu. Den gruppe har nemlig rigtig mange krav til værelserne, børnepool, havudsigt osv. Og jo flere krav, des færre ledige værelser. Er man et par, der ikke har så mange krav, så kan man vente og se tiden lidt an. Men ved man, hvor man vil hen, så er der ikke nogen grund til at vente,« siger han.

Man kan også bare have is i maven og tænke som klimatologen: Når det kommer til den danske sommer, må man lade sig overraske fra år til år. Men vil man være sikker på sol og varme, så skal man rejse ud af landet – også hvis man spørger Mikael Scharling.