Fri os for børn på rejsen

Hoteller forbudt for børn. Restauranter, hvor børn ikke har adgang. Fly med børnefri zoner. Er børn blevet bæster? Har voksne ingen tolerance? - Eller er det bare tiden?

"Det er jo en udvikling, vi har set de sidste fem-seks år. Der bliver mere og mere opdeling i med eller uden - for eller imod børn. Vi har glemt at vise hensyn, og det går begge veje," siger familieterapeut Lola Jensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Forleden blev en far bedt om at forlade et fly med sin tre-årige søn.

Drengen havde nægtet at slukke for sin elektroniske højtlæsningsbog, og han ville ikke sidde op med sikkerhedsbæltet spændt.
Historien blev fortalt i The Telegraph sammen med en Skyscanner-undersøgelse, som viser at hver tidende småbørns-forældre synes, at kabinepersonalet opfører sig usympatisk over for deres børn.

Se også: Sådan tackler du børn i flyet

Vi skrev om det på Rejseliv.dk - og det var som at sætte ild til et Skt. Hansbål.

Kommentarerne fløj - på sitet og på vores facebook-side:

"Måske er det forældrene, der er noget galt med. I dag skal børn både ses og høres. Forsøg med lidt opdragelse."

"Disse børn med deres forældre er jo sådan set årsagen til, at der til stadighed indføres flere og flere børnefri hoteller, ferier, fly, restauranter - og halleluja for det - med disse forældres totale ansvarsfralæggelse er det jo tydeligvis nødvendigt."

Dette er kun et par pluk fra debatten, der virkelig har sat sindene i kog.

Samme rejsesøgemaskine, Skyscanner, har også bedt deres brugere om at stemme om, hvad de allerhelst vil have i et fly, hvis de selv kunne bestemme. Og ud over kapselformede soveværelser, som 20 pct. ønskede, var lydtætte rum for børn, det flest foretrak. !8 pct. så gerne disse afskærmede rum indrettet i flyene, og på tredjepladsen med 8 pct. kom sæder, der er resistente overfor sparkende børn.

Børnefri-zoner i fly
I virkeligheden er børnefri zoner i flyene på vej. Star Tour har besluttet at zone-inddele selskabets egne Tui Nordic fly.
"Ideen om at skabe særlig plads i flykabinen til henholdsvis familier med børn og rejsende uden børn har vi haft i nogle år. Men det seneste år er efterspørgslen eksploderet, og det gælder både på hoteller og i flyene," fortæller salgsdirektør Stig Elling.

Han forklarer, at familier sætter pris på at sidde sammen med andre familier, og rejsende uden børn eller med større børn nyder at sidde sammen. Det ønske efterkommes med den nye zoneinddeling på flyet, hvor otte stolerækker midt i flyet bliver forbeholdt rejsende over 12 år. Der bliver dog ingen skillevægge omkring den børnefri zone.

"Vi tager ikke nok hensyn"
"Det er jo en udvikling, vi har set de sidste fem-seks år. Der bliver mere og mere opdeling i med eller uden - for eller imod børn. Vi har glemt at vise hensyn, og det går begge veje," siger familieterapeut Lola Jensen.

Tiden har en vis skyld i situationen, mener Lola Jensen.

Vi lever mere og mere adskilt i generationer, hvor man ikke blandes på tværs af aldersgrupper, og i øvrigt helst heller ikke ud over interesse- eller andre tilhørsgrupper. Vi får ikke øvet os i at tage hensyn til andre. Konsekvensen bliver endnu mere søgen til "egen slags", endnu mere opdeling, og endnu mindre hensyntagen.

"Vi bliver nødt til at lære at tage hensyn til hinanden. Det gælder overalt, men i denne sammenhæng både familierne og de øvrige passagerer i flyet. Og både familierne med børn og de andre gæster på hotellet eller på restauranten," siger hun.
"Jeg har lige været på charterferie sammen med min datter og to små børnebørn. Der oplevede jeg masser af manglende hensyn, både over for hinanden og over for andre. Børn der spillede iPad inde i restauranten, mens far og mor holdt ferie ved poolen og småbørnsfamilier der spærrede solstole med håndklæder kl. 7 om morgenen for så at dukke op sidst op eftermiddagen."

Men hun oplevede også hensyn. Som da en dame i den lange toiletkø udbrød: I trænger vist rigtig meget, og lod hende komme foran sammen med den tre-årige meget trængende.

"Vi skal lære at tage hensyn, men det er også vigtigt, at vi ikke tager hensyn som en selvfølge. Vi skal ikke bare forvente, at andre tager hensyn. Ikke sige: Her kommer jeg med et barn, det må I tage hensyn til, og blive vred, hvis det ikke sker. Man skal bare være glad, når det sker. Og modsat skal man ikke forvente, at familier med små børn tager hensyn til, at man gerne vil sidde i fred og ro i sit flysæde uden at blive sparket en enkelt gang i ryggen. Man skal bare glæde sig over, hvis det kun skete en eller måske to gange, i stedet for at gå til angreb ved første lille puf fra den lille passager bagved," siger Lola Jensen.

Se også: Sådan tackler du børn i flyet