Fredfyldt afslapning og indre ro i Thailand

Kom ned i gear med et syvdages yoga-retreat på Koh Samuis sydkyst, hvor der ikke er meget andet end svajende kokospalmer, krystalblåt hav og fortryllende fred og ro.

Der er en fortryllende fred og ro på den lille strand, hvor du bare kan læne dig tilbage i en af hængekøjerne mellem kokospalmerne. Fold sammen
Læs mere

Den summende lyd fra vores åndedræt dør langsomt ud:

»Ooooooummmmmm.«

Jeg trækker vejret og lægger mig ned på ryggen på min yogamåtte, mens jeg lader alle muskler i kroppen slappe af og ikke fokuserer på andet end at være lige her. I Thailand. På Koh Samui. Jeg kan høre bølgerne, der langsomt ruller op over sandet nede på stranden, vinden, der suser i palmerne, og et par fugle, der skræpper begejstret i trækronerne. Klokken er kun knap otte om morgenen, men temperaturen har allerede ramt de 30 grader, og jeg føler mig varm og afslappet helt ud i fingerspidserne.

Jeg er rejst til et yogaresort på Koh Samuis sydspids for at deltage i en syvdages ’Mindful Yoga & TRX Bootcamp’ med to timers meditation og yoga hver morgen samt to timers TRX-træning hver eftermiddag. Vi er 11 deltagere i alt fra hele verden – Indien, Vietnam, Hong Kong, Japan, Schweiz. En blandet flok, men alle med samme mål: at gøre noget sundt og godt for os selv. Og allerede efter få minutter er jeg ikke i tvivl om, at vi er havnet det helt rigtige sted. Alt emmer af fred og ro, og der er fokus på at være god ved sin krop, hvilket bliver slået fast allerede ved indgangen til resortet, hvor der står et lille træskilt med ordene: ’Samahita Retreat is a smoke and alcohol free environment’.

Stille, stille, stille …

Jeg vænner mig hurtigt til de nye rammer. Når jeg vågner om morgenen, hopper jeg i yogatøjet og tuller over til hjertet af resortet, hvor de flittige damer i køkkenet har linet morgenmad op: yoghurt, müsli, vandmelon, papaya, banan og ristet brød med jordbærmarmelade og peanutbutter. Det er simpelt, men alt er hjemmelavet og smager enormt godt. Jeg tager en kop kaffe med ned på stranden og borer tæerne ned i det varme sand, mens jeg kigger ud over havet og nyder stilheden. Her på stedet er morgenen hellig, så du skal helst være stille indtil klokken 10. Skal du absolut sige noget, må du hviske. Det er noget af en kontrast til mine morgener derhjemme med en fem- og toårig, der taler nonstop, fra de slår øjnene op. Jeg nyder den sjældne stilhed, inden jeg ruller min måtte ud i den åbne yogasal, der ligger lige ud til stranden.

Bootcampen starter hver morgen med meditation. Fold sammen
Læs mere

Fitness manager og yogainstruktør Pernille Hvidberg guider os hver morgen igennem 45 minutter med meditation og åndedrætsøvelser, inden vi kaster os ud i forskellige yogaflows med hundestræk, solhilsener og krigerstillinger. Jeg har dyrket yoga tidligere, men meditationsmomentet er nyt for mig, og det kræver lidt tilvænning at sidde helt stille med mine egne tanker. Men det virker, og i løbet af ugen kan jeg mærke, hvordan roen langsomt breder sig i min krop.

Imens vi strækker, twister og trækker vejret dybt i yogasalen, har køkkenet udvidet morgenmaden med flere elementer, der langsomt glider over i en større frokostbuffet. Jeg mæsker mig i stærke thairetter med nudler, lynstegte grøntsager og friskpresset passionsfrugtjuice og går bagefter ned på stranden og læner mig tilbage i en hængekøje. Et par både ligger og svajer i vandkanten, men ellers er her ikke andet eller andre end mig, det hvide sand og de smukke palmer, der læner sig ud over vandet.

Koh Samui er Thailands tredjestørste ø og omkranset af kilometerlange strande som denne. På øens nord- og østkyst ligger de mest turistede områder, Bo Phut og Chaweng, mens der her på sydkysten råder en mere autentisk atmosfære. Den nærmeste by ligger ca. 20 minutters gåtur mod nord og er i virkeligheden mere et vejkryds med en lille bananbod, et scooterværksted, en 7-Eleven og caféen Sweet Sisters, der serverer lækker asiatisk mad og søde desserter. Jeg bestiller en iskaffe og en brownie og nyder at få et skud sukker, mens jeg sidder udenfor og betragter det lille vejkryds. En ældre mand kommer trækkende med en trehjulet cykel fyldt med fejekoste, mens der med jævne mellemrum suser en scooter forbi. Det er tydeligvis måden at komme frem på her på Koh Samui – for både lokale og turister – og du kan leje dem overalt på øen. Det kræver dog lidt forsigtighed, da trafikken ikke glider helt på samme måde som derhjemme. F.eks. kører de i venstre side af vejen i Thailand.

Pulsen op – og helt ned igen

Tilbage på resortet kaster jeg en tung kokosnød op over hovedet og så langt ud i vandet, jeg kan, og begynder at lave burpees i vandkanten, mens min indiske makker, Komal, spæner ud i vandet og henter kokosnødden tilbage.

»Spænd op i ballerne, og hold jeres planke,« råber Anders Deenfeldt. Han er fløjet ind fra Aarhus for at tage sig af TRX-delen af bootcampen, som hver eftermiddag banker vores puls helt op i vejret. TRX står for Total body Resitance eXercise og benytter din egen kropsvægt til at opbygge styrke, smidighed og kondition ved hjælp af særlige TRX-stropper, du kan hænge i loftet, en dørkarm – eller i en palme for den sags skyld. De sidste dage rykker vi nemlig træningen ud af salen og ned på stranden. Det er benhårdt, men også superfedt at mærke, hvordan det sitrer i samtlige muskler i kroppen, mens jeg med et godt tag i stropperne laver armbøjninger og kigger ud over havet samtidig. Sådan burde alle træninger foregå.

Du føler dig nærmest alene i verden på de uberørte strande på sydkysten. Fold sammen
Læs mere

Jeg smider mig ned i sandet og puster ud efter træningen, mens jeg kigger op i himlen og ind over øen. Jeg kan se de flotteste grønne bjergtoppe med høje kokospalmer, papaya- og mangotræer og et væld af smukke røde, lilla og lyserøde blomster. Allerede da jeg landede i Koh Samuis lille, charmerende lufthavn, blev jeg overrasket over øens frodighed. Her er grønt, grønt, grønt. I lufthavnen letter og lander flyene side om side med velholdte græsplæner med buske, palmer og høje træer, mens resten af øen byder på flere små bjerge, vildtvoksende jungle og store palmeskove. Det er ufattelig smukt.

Da jeg har fået pusten igen, lægger jeg mig et andet sted. Nemlig på en af resortets massagebrikse, der blandt andet frister med en traditionel thaimassage, der kombinerer tryk fra tommelfingre og albuer med afslappende yogastræk. De blide toner fra højttaleren, duften af eukalyptusolie og de nænsomme strøg løsner op i mine ømme muskler, og jeg falder næsten i søvn, mens jeg tænker over ugen, der er gået. Det er, som om mine skuldre er faldet lidt længere ned, ryggen er rank, og jeg føler mig stærk og dejlig let på én gang. Det er bestemt ikke sidste gang, jeg tager en uge ud af mit liv for at hellige mig yoga, meditation og funktionel træning i eksotiske omgivelser som her på smukke Koh Samui.

Rejseliv var inviteret af Samahita Resort.