Frankrigs bedst bevarede hemmelighed

Franskmændenes bedst bevarede hemmelighed, øen La Réunion i det Indiske Ocean, er perfekt til al slags vandsport, til trekking, klatring, paragliding.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Løb! Løb, løb, løb!« råber han bag mig på engelsk med en tyk fransk accent, der ruller på r’erne.

Næste: De mange forskellige kulturer

Jeg kaster mig af sted. Løber det bedste jeg har lært. Tre skridt og jeg er næsten oppe i tempo – og mærker så et hårdt ryk i min krop. Selv om jeg løber alt hvad jeg kan, står jeg fuldstændig stille, løber i staccato videre på stedet. Indtil et vindpust griber fat i mig og slynger mig flere meter op i luften. Stille stiger og stiger jeg opad, opad, opad, og nu kan jeg læne mig tilbage og støtte ryggen op ad instruktøren, Pascal, som med rolige og kyndige bevægelser styrer paraglideren svimlende 800 meter op i luften over den smukke, grønne ø Réunion og ud over det åbne Indiske Ocean.

Stilheden er altoverdøvende. Kun fornemmelsen af ultimativ frihed formår stilheden ikke at drukne, mens vi suser hen over det dramatiske landskab med 40 km i timen. Godt 800 km øst for Madagascar og 130 km syd for Mauritius ligger øen, der kun kan betegnes som franskmændenes bedst bevarede hemmelighed, med sine grønklædte skrænter, majestætiske bjerge, skyskraberhøje vandfald, meterdybe raviner, langstrakte strande, krystalklare vand og aktive vulkaner.

Men til trods for at franskmændene har ferieret på La Réunion i årtier, er den lille tropiske ø ikke særlig kendt uden for Frankrigs grænser. Kun knap 400.000 turister besøger Réunion hvert år, og heraf er 80 pct. franskmænd – til sammenligning modtager Mauritius dobbelt så mange gæster.

Réunion er et eldorado for paraglidere på grund af de altid tilstedeværende vinde, kaldet »trade winds«, som desuden gør de godt tredive varmegrader næsten behagelige. Og som vi kan se fra vores udsigtspost oppe under den blå himmel-kuppel, ligger La Réunion som et lille rundt bjerg midt i havet, opstået af de to stadig aktive vulkaner Piton des Neiges (som betyder snetop) og Piton de la Fournaise (smelteovns-top). Desuden er øens mange bjerge perfekte udgangspunkter for paragliding – og La Réunion kan endda prale af at lægge fundament til det højeste bjerg i det Indiske Ocean, 3.069 meter rager Piton-des-Neiges op over havet.

Selv om jeg ellers gerne vil se nærmere på de aktive vulkaner, er det dog ikke herfra, vi i dag har taget springet ud i det blå intet. For kun et halvt år siden havde vulkanen Piton de la Fournaise sit sidste udbrud – hvilket ikke er usædvanligt, det sker i snit en gang hvert halvandet år, men sidst var udbruddet så voldsomt, at lava ødelagde mere end to km vej, inden den rødglødende masse fortsatte ned i havet. Så vi svæver længere ud mod kysten, hvor de smukkeste hvide sandstrande brydes af turkisgrønt vand og hvide bølgetoppe.

Det er ikke kun fra luften, La Réunion tager sig godt ud. Også under overfladen er der meget at komme efter. Papegøjefisk, farvestrålende skorpionfisk i massevis og enkelte muræner boltrer sig blandt de blomstrende koralrev, og der er dykning til stort set alle niveauer – både væg-dyk, strøm-dyk, vrag-dyk og natte-dyk – men øens absolut bedste dykkespot må siges at være Tombant de la Pointe au Sel, syd for St. Leu, hvor store tun jager, barracudaer danser parringsdans og hammerhajer svæver lydløst forbi i store grupper.

De bedste strande til en dase-dag ligger på den vestlige del af øen, i læ for de kølige vinde. Standene virker ikke overfyldte på samme måde, som man oplever det på f.eks. nabo-øerne, og måske netop derfor er det på sin plads at nævne, at strandene på La Réunion heller ikke helt lever op til det samme høje niveau som på for eksempel Seychellerne, Martinique eller Maldiverne – men en smule tang ødelægger nu ikke helhedsindtrykket, når man ligger i en liggestol med en drink under en tropisk palme i +30 graders varme. Så føler man sig langt væk fra Europa.

Næste: De mange forskellige kulturer