Fra rummet til havets sorte dyb

Eventyrer og ejer af flyselskabet Virgin, Sir Richard Branson, vil nu tilbyde turister en ubådstur til 11 kilometers dybde.

Ejer af Virgin Airlines, Sir Richard Branson og første-styrmanden Chris Welsh viser stolt den færdigbyggede ubåd Virgin Oceanic frem. Fold sammen
Læs mere
Foto: flickr/virginoceanic
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2012 sender han efter planen de første turister ud i rummet, så Virgin-ejer Sir Richard Branson leder allerede efter nye og grænseoverskridende oplevelser til verdens hungrende turister. Og valget er faldet på havenes sorte og uopdagede dyb, som skal opleves fra små super-ubåde.

Læs også: Rum-turismen rykker nærmere

Sammen med to medinvestorer er Richard Branson i færd med at investere i den nyeste teknologi inden for ubåde. Virgin-ejeren har allerede fået udviklet en en-sædet ubåd, bygget af kul-fibre, der kan klare det utrolige tryk på 11 kilometers dybde - der er tusind gange større end ved overfladen - og den kan være neddykket i 24 timer i temperaturer nær frysepunktet.

Til Daily Mirror siger Richard Branson: "Rummet er forlængst erobret af mennesket, og ganske snart starter rum-turismen, så tilbage er kun udforskningen af klodens store have, hvor store områder aldrig er udforsket. Der har jo været flere mennesker på månen, end der har været mennesker under seks kilometers dybde."

Flere udviklingsfirmaer er i gang med at udvikle små ubåde til den nye turisme. Selskabet Triton har f.eks færdigudviklet deres udgave af en mini-ubåd, der kan rumme en "pilot" og to passagerer. Ubåden kan sejle ned til vraget af Titanic på 3.800 meters dybde, men også nå bunden af Challenger Dybet, der ligger i Marianergraven øst for Filippinerne. Det er klodens dybeste sted med over 11 kilometer til bunden.

Tritons ubåd vil få en 10 centimeter tyk facade af specialglas, så turisterne kan få et godt kig ud - indtil man når så langt ned, at alt naturligt lys forsvinder og man må tænde stærke projektører.

310.000 kr. for et dyk
Hvis du vil være blandt de få mennesker, der har set Titanic på Atlanterhavets bund i virkeligheden, så kan det lade sig gøre allerede i dag.

Det er det Moskva-baserede forskningsinstitut Shirshov Institute of Oceanology, der har fået den ide at lade luksusrejsebureauet Bluefish sælge dykkerturene. Instituttet har regnet ud, at hvis man sælger omkring 20 dyk til private om året, får man næsten betalt sine forskningsomkostninger.

Dykkene foretages på en 12-dages tur med forskningsskibet Akademik Keldysh, der afgår fra og returnerer til St. John`s i Newfoundland, og prisen er 310.000 kr., hvis man vælger et dyk med en af forskningsskibets to ubåde. Ønsker man bare at rejse med skibet er prisen ca. 50.000 kr.

Måske skal man tænke sig om, inden man bestiller ubåds-turen. Rejsen til havets bund og op igen tager 11-12 timer. Når den lille ubåd når 250 meters dybde, er mørket totalt - og det bliver det ved med at være til bunden er nået 3.550 meter senere, for der skal spares på strømmen til projektørerne til man når Titanic.

Temperaturen i ubåden falder ca. 12 grader under nedstigningen og der dannes en smule kondensvand på væggene - men trykket vil være konstant. Og hvem i vennekredsen kan lige fortælle, at man har sejlet forbi Titanic på havbunden? 

Se video af Virgins ubåd og hør Sir Richard Branson fortælle om sine visioner: