Fra civilingeniør til vinbonde: »Skæbnen sendte os til Santa Barbara efter 9/11«

Peter Work skulle have været til møde i World Trade Center den skæbnesvangre dag, men mødet blev aflyst. Det fik ham til at ændre kurs, og i dag er han vinbonde i Santa Barbara. Her kan man opleve nogle af USAs bedste vine, strande og bjerge, og spansk-mexicansk inspireret arkitektur.

Dalen omkring Santa Barbara i Californien lægger jord til et af USAs bedste vinområder – det fik en dansk civilingeniør til at beslutte, at det var lige netop her, han og konen skulle slå sig ned. I dag er de vinbønder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ampelos Cellars

Peter Work forlod de bonede gulve for at blive landmand på fuldtid, da tvillingetårnene i World Trade Center sank i grus for øjnene af ham. På knapt tyve år har han i stedet skabt en vinsucces i Sydcalifornien.

Hvordan havnede du i USA?
»Jeg er uddannet civilingeniør fra DTU, har læst økonomi på Princeton University og er også certificeret sommelier. Efter jeg flyttede herover i 1980erne, har jeg gjort management-karriere i Price Waterhouse og Walt Disney, men jeg fik lyst til at være selvstændig, og sammen med gode venner startede vi i 1999 firmaet Exult, der overtog HR-funktionen for store firmaer. Vi havde bl.a. forsikrings- og investeringsselskabet Prudential, og dem skulle vi holde møde med 11. september 2001 inde på Manhattan.

»Det gør mig glad at vågne op og se ud over dalen med sol på vinmarkerne, og for mig er det at arbejde som landmand verdens bedste job.«


Vi landede med natflyet klokken halv syv om morgenen, og jeg skulle have været videre med subwayen ind til World Trade Center, men mødet blev aflyst, og så sad vi derude i Newark og så tingene ske for øjnene af os. Da vi endelig kunne komme hjem til Californien fire dage senere, tog min kone og jeg en snak om det hele. Dér besluttede vi, at det var på tide at forlade de bonede gulve og i stedet blive landmænd på fuldtid.«

Peter Work. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Hvorfor blev det Santa Barbara?
»Det startede egentlig med, at mine amerikanske kone Rebecca, og jeg havde lidt ekstra penge, så efter nogle turistbesøg herude, blev vi for tyve år siden enige om at gøre noget tosset: Købe 33 hektarer uopdyrket land i Santa Rita Hills og begynde at dyrke vin. Det er siden blevet til Ampelos Cellars.«

Hvad faldt du for?
»Jeg kan stadig huske, da jeg første gang kørte igennem byen i 1981 på motorcykel og mærkede duften af de kæmpestore neriebuske langs motorvejen med udsigt til Stillehavet. I dag synes vi, det er selve opskriften på det gode liv med smuk arkitektur, perfekt vejr, fantastisk mad, dejlige strande, venlige og afslappede mennesker – og naturligvis vine i verdensklasse.«

Shoppingarkaden El Paseo er indrettet i de originale gamle bygninger i Santa Barbaras centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mark Weber/Visit Santa Barbara.

Hvad viser du dine gæster?
»Vi er jo midt i et af de bedste vinområder i USA, så en tur til vinhuse i området er naturligvis obligatorisk. Der er over 100 tasting rooms inden for en halv times kørsel, og vores egen ranch er et godt sted at afslutte turen med solnedgang over vinmarkerne. Inde i selve Santa Barbara by, som har 92.000 indbyggere, er der flere smukke monumenter, som fortæller en vigtig del af Californiens historie med spansk-mexicansk indflydelse. Blandt andet den gamle retsbygning med de sænkede haver og det tidligere kloster, Old Mission.

Vi tager også en shoppingtur ned ad State Street og ind i Paseo Nuevo-centret med lidt bar-hopping, snacking og galleritur bagefter i det alternative kunstdistrikt, The Funk Zone.  Der er ofte kunstudstilling i strandkanten, hvorfra man kan gå over til marinaen og nyde en super solnedgang.«

Old Mission-klostret blev grundlagt af franciskanermunke i 1786, og den tilhørende kirke er stadig aktiv som lokalt samlingssted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jay Sinclair/Visit Santa Barbara.

Hvor går du ud og spiser?
»Vi elsker at kokkerere derhjemme, men at spise ude er også en naturlig del af vores uge, så det er fifty-fifty. I byen er det i det lækre, urbane spisehus The Lark i Loquita, som har naturvin og tapas og dejlig spansk mad. Oppe i dalen, hvor vi bor, er vi på Industrial Eats i Buellton mindst en gang om ugen, eller får en af verdens bedste burgers hos Hitching Post. Det mere formelle cuisine nyder vi på Bear And Star og The Gathering Table i Los Olivos.«

Går du på bar?
»Jeg kan godt lide at smage vine, som man ikke finder mange andre steder, og det har den familiedrevne Uncorked Wine Bar and Kitchen.«

Har du fået en lokal livret?
»Det californiske køkken er baseret på lokal og international indflydelse, og vores klima er så godt, at man kan dyrke stort set alt året rundt, derfor er maden så varieret. Men et godt stykke bøf på en Santa Maria-barbeque med majskolber, lokale bagte bønner og en stor bagt kartoffel er virkelig en god, lokal spise. Og det bedste sted at spise den er i midten af vores vinmark.«

En af de lokale specialiteter er tri-tip-bøf på grill. Fold sammen
Læs mere
Foto: Blake Bronstad/Visit Santa Barbara.

Hvad er livskvaliteten ved at bo her?
»Moder natur! Jeg er omgivet af vinmarker, bjerge og strande, og solen skinner altid. Vejret her er helt specielt, vi har kun 20 overskyede dage om året. Det bliver sjældent rigtig hedt, der er aldrig dagsfrost, og vi har ikke set sne i de tyve år, vi har boet her. Det gør mig glad at vågne op og se ud over dalen med sol på vinmarkerne, og for mig er det at arbejde som landmand verdens bedste job, specielt når man er økolog og biodynamiker

Hvordan lykkes man som expat i dit område?
»Er man klar til at smøge ærmerne op og deltage aktivt i lokalmiljøet, er man velkommen. Det er ikke et billigt sted at bo, så man skal have penge med i lommen.«

Det gode vejr indbyder til strandbesøg ved Santa Barbara året rundt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jay Sinclair/Visit Santa Barbara.

Kan vi lære noget af amerikanerne her?
»Santa Barbara er en international by med mange udlændinge, så der er en dejlig åbenhed og masser af muligheder. Da Rebecca og jeg købte vores ranch i 1999 og begyndte at plante vinmarker, blev vi kun mødt med masser af gode råd og venskab.«