Forskere: Mange små er bedre end en stor

Nyere undersøgelser viser, at flere korte ferier gør folk lykkeligere end én lang ferie.

Folks glæde ved at feriere aftager i takt med, at ferielivet bliver en vane. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Små, korte ferier er bedre for dig end én lang ferie, er forskere nået frem til. 

Læs også: 
Svigermor er det rene feriegys

Psykologer mener, at mennesker, der bruger deres ferie i små bidder, er lykkeligere, end hvis man tager de sammensparede uger i ét hug.

I hvert fald viser det sig, siger de, at mennesker, der tager på såkaldte mini-ferier har mere lykkelige erindringer end dem, der ferierer over en længere periode.

Dan Ariely, der er adfærdsforsker og forfatter til bogen "The Upside of Irrationality", siger at ferierende, der veksler mellem arbejde og ferier, efter hans mening er mere tilbøjelige til at værdsætte den tid, de er væk fra arbejdspladsen.

Forklaringen skulle være, at folks glæde ved at feriere aftager i takt med, at ferielivet bliver en vane.

Rejs flere gange

Professor Ariely, der underviser på Duke University i North Carolina, siger, at "på en lang ferie opfattes den 7. dag som mindre god end den 1., ganske enkelt fordi den ikke forekommer lige så spændende. Derfor får man i almindelighed mere ud af, at rejse fire gange om året, end man skulle have troet. Og at være væk i en uge eller mere giver mindre, end man måske skulle have troet".

Der er dog også dem, der ikke er enige. Tim Harford for eksempel, han er forfatter til bogen "Dear Undercover Economist", og han påpeger uden videnskabelig underbygning, at det eneste man får ud af at rejse flere gange, er at øge den stress, man pådrager sig ved at rejse frem og tilbage fra feriedestinationen.

"Hvis du propper tre gange så mange ferier ind på det samme tidsrum, skal man påregne tre gange så mange besværligheder. Det kan jeg ikke se er besværlighederne værd," siger han.

Læs også:
Ferien er bedst inden du rejser