Forår i paradis

Midt i Portugals nationalpark ved Sintra-bjergene ligger en af Europas 30 bedst rangerede golfbaner rundt om et femstjernet luksus-resort – vi tester Penha Longa

Det gamle kloster ved Penha Longa fungerer stadig som kirke, hvor man kan holde et romantisk bryllup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er som ivrige galopheste på vej ind i startboksen. Vi slår lidt med hovederne og rykker hurtigt frem mod første tee-sted, mens vi med udspilede næsebor indsnuser duften af det nyklippede grønne græs.

Læs også: Supergolf i Alperne

Vi er på Penha Longa, et femstjernet resort for foden af Sintra-bjergene nord for Lissabon. Banen Atlantic er rangeret som en af Europas allerbedste, og det var netop her, at vores egen Thomas Bjørn sidste år vandt endnu en turnering på Europa-touren.

Og når Europa-touren lægger vejen forbi, så er det et signal om kvalitet, oven i købet på meget højt niveau. Og hvad kan Penha Longa så tilbyde ferie-golferen, der er her for sjov?

Penha Longa – som egentlig betyder den lange klippe og hentyder til bjergene her i nationalparken – kan tilbyde paradis og lidt til, for det femstjernede resort tilbyder både en 18-hullers golfbane og en ni hullers »trænings-bane«, begge tegnet af berømte Robert Trent Jones Jr. Her er seks tennisbaner, to squashbaner, 1.500 kvadratmeter Six Senses-spa, inden- og udendørs swimmingpools, wellness-område, mulighed for ridning, vandreture, cykelture – og om sommeren er der shuttle-service til den buldrende Atlanterhavs-strand ti minutter væk.

Men netop nu, hvor vi står på 1. teested, er det 6. marts og pibende koldt og vådt i Danmark. Her er det 17 grader, fuglene synger, her er fuldstændig stille, for Penha Longa ligger som nævnt inde i Sintra nationalpark mellem skove af fyrretræer, paraply-pinier og knejsende, duftende eucalyptus-træer.

Og så er der de veltrimmede fairways, hvor græsset skinner smukt grønt, når solen rammer det. Der er en verden til forskel fra vores eget småfrosne, våde og brune græs netop nu.

Vi slår til boldene og er af sted. Et vidunderligt sted, grønt, grønt, grønt. På de første huller skærer fairways sig gennem fyrreskov, og man er lidt overvældet over al denne skønhed. Men man må ikke lade sig hyle for meget ud af den, for skønt banen ikke er overvældende lang, så lurer farerne overalt med masser af dybe bunkers og store, men meget kuperede og hurtige greens.

Penha Longa ændrer karakter flere steder undervejs. Sådan midtvejs går det opad, eucalyptus-træerne kranser fairways og man ender højt oppe, med flotte udsigter ned mod Cascais, mod kysten og nordpå mod Europas vestligste punkt, Cabo da Roca.

Det er ikke sandsynligt, at du får en rigtig god score på Penha Longa, med mindre du spiller helt op til dit handicap. Udfordringerne er simpelthen lige i overkanten. Men det gør ikke det mindste, for herlighedsværdien bare ved at være her er gigantisk.

Hvornår har jeg lige spillet rigtig skidt, og alligevel gået smilende rundt og nydt de mest betagende udsigter og golf-huller. Jeg nævner bare hul fem, et par tre-hul, hvor højdeforskellen er 25 meter fra tee til green. Her gælder det om ikke at være højdeskrækker.
Jeg nævner hul seks, som løber rundt om en sø – og har en romersk akvædukt som et solidt minde om fortiden her i nationalparken. Noget andet end S-toget, der kører gennem min hjemmebane..

Hul 16 er Penha Longas bedste, smukkeste og sværeste hul. Tee-stedet er højt hævet over fairway, og når solen skinner, lyser skovene grønt, som de kravler op over bjergsiderne. Når skyerne går lavt, er det som noget fra Ringenes Herre, når naturen spiller os et puds og skyerne lister ind og skaber fabeldyr i dalene.

Alt for hurtigt slutter en runde golf på Penha Longa. Herlighedsværdien er enorm og jeg er vild med den bane. Jeg har kun en eneste ting at udsætte på banen, og det er den tidligere formel 1-motorbane i Estoril, som man kan se over til. Bilernes tid er for længst forbi, i stedet bruges banen til motorcykelløb, og det lyder som om rasende kæmpe-bier er på vej for at angribe.

Turen ned ad 18. og dermed sidste hul er vidunderlig smuk. Midt i alt det grønne tårner klubhus, hotel og kloster sig op i smukke jordfarver – og det hele har en historie, der trækker tråde langt tilbage i tiden.

Området her vest for Lissabon var omkring år 1350 øde og vildt, mest hjemsted for fugle- og dyreliv. Men en ung munk faldt for området og fik pavens tilladelse til at opføre et kloster i Penha Longa-dalen. Det kloster, der var begyndelsen til den kirke, som med tiden fulgte efter klosteret.

Men i starten gik det godt for klosteret, skiftende konger og dronninger opholdt sig her i de hede somre for at slippe for Lissabons varme og i det 16. århundrede byggede kong Manuel et mindre palads ved siden af klosteret.

Penha Longa kirken blev delvist ødelagt ved det store jordskælv i Lissabon i 1755, og blev møjsommeligt bygget op igen, når der var penge nok, indtil 1812. Men i 1834 var det slut for klosteret, for her blev alle religiøse bevægelser i Portugal forbudt.

Staten overtog herlighederne, og i årene der fulgte, blev det store område handlet mange gange mellem portugisiske adelsmænd og dommere. Men i 1987 skete der noget andet: Her overtog det japanske Aoki Corporation Penha Longa. For igen at sælge resortet til Deutche Bank, der i 2005 friskede både golfbaner og hotel op for 100 millioner kroner. Det er en investering for den tyske bank – de har sat Ritz Carlton-kæden til at drive det femstjernede hotel.

Men jeg vil gerne anbefale
at gå en tur i kirken, det gamle kloster. Det er meget smukt, og det er tilladt at bede en bøn, måske om en bedre golf-score. Det er også muligt at blive gift her i yderst romantiske omgivelser – og at holde en lukket bryllupsfest i klosterets smukke sal. Det er kun et spørgsmål om penge.

I dag har golfspillende turister med hang til stilhed, vidunderlig natur og tilbagelænet luksus altså en ret god mulighed på Penha Longa. De 194 værelser, som er med marmorbadeværelser, kaffemaskine med fem slags kaffe og hurtig internetforbindelse, har alle terrasse, hvor man fra de fleste kan kigge på de spillere, der kommer trissende op af 18. fairway. Mens man nyder en gin/tonic og smækker de ømme ben op.

Og til aften kan man vælge mellem fire restauranter – prøv måske lokale tapas i det futuristiske klubhus, portugisiske specialiteter i assaMassa, eller det japanske islæt i Midori Restaurant. Eller det helt store i Sergi Arola med to Michelin-stjerner. Sådan.
 

5 andre oplevelser

Der er kun en kort køretur fra Penha Longa til bjergbyen Sintra. Vores egen H.C. Andersen faldt pladask for byen, da han boede der i 14 dage i maj1866 – og med rette. Byen ligger højt oppe, og der er en fantastisk udsigt over de omgivende skove. I Sintra skal du opleve Palácio Nacional fra det 15. århundrede, som blev brugt som kongeligt palads indtil det 19. århundrede.

I Lissabon skal du køre en tur i sporvogn. Det skal være i det gamle, historiske kvarter, hvor sporvognene kører rundt i de snævre gader og det går stejlt opad. Husmurene er dækket af kakler og balkonerne prydes af snoede jerngelændere fra maurernes tid. Sporvogn nr. 28 er den mest berømte.

Portvin er et must, når du er i Portugal. Et af de bedste steder at smage er i Portvinsinstituttet, hvor alle slags portvin kan smages med lidt ost og pølse til. Tag sporvogn nr. 29, der kører lige til stedet.

Prøv en tur med speedbåd på Tagus-floden. På den ene side af floden ligger Lissabons huse på bakkerne, til højre troner Cristo-Rei, den statue af Jesus, som er en kopi af Rio de Janeiros berømte vartegn, og den røde hængebro Ponte 25 de Abril, der ligner en eksakt kopi af det berømte vartegn i San Francisco. Firmaet Water X arrangerer speedbådsture.

Kør en tur til rigmands-paradiset Cascais ved kysten og gå en tur på havnepromenaden. Det er her de rige og kendte holder til, så stop op ved det femstjernede hotel Albatros og sip til et glas hvidvin på terrassen. Ser du ingen kendte, er her en fantastisk udsigt over havet fra det højtbeliggende hotel.

Læs også: Lufthavn får egen golfbane