Førerløse biler i lufthavn

21 førerløse biler fragter passagerer hurtigt og grønt fra P-pladser til terminaler i Heathrow Lufthavn. Københavns Lufthavn har ingen lignende planer.

En Pod kører på batteri og vurderes til at være meget mere miljøvenlig end de CO2-udslippende busser. Fold sammen
Læs mere
Foto: www.ultraprt.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man sætter sig ind i den førerløse bil, indtaster sit flynummer og bliver fragtet direkte til den terminal, man skal flyve fra.

Se også: God plads til festen i 10 kilometers højde

Det er ikke science fiction, men hverdag i Heathrow Lufthavn i london, en verdens mest travle lufthavne.

Lufthavnen indførte for nylig 21 førerløse biler, som skal transportere flypassagerer fra parkeringspladsen ved Terminal 5 ind til lufthavnen. Det skriver australske news.au.com.

De 21 "Pods", som bilerne er blevet døbt, kører på deres eget specielle vejnet, og Pod'ens computer kan ud fra flynummeret selv finde frem til, hvilken terminal flyet går fra.

En ”Pod” har en tophastighed på 40 kilometer i timen og har plads til op seks passagerer med tilhørende bagage. Og Pod'en stopper ikke undervejs eller kører en omvej for at samle flere passagerer op, så transporttiden bliver mindre.

Indledende testture har vist, at bilerne kan reducere tiden fra parkeringspladsen ved Terminal 5 ind til lufthavnen med 60 ptc., hvilket bringer rejsetiden ned på ca. 5-6 minutter.

Ud med busserne
Bilerne, vejnettet og hele transportsystemet er designet til områder som lufthavne og på sigt skal de erstatte lufthavnsbusserne som offentlig transport ind til terminalerne i Heathrow.

En Pod kører på batteri og vurderes til at være meget mere miljøvenlig end de CO2-udslippende busser. Bilerne vil erstatte omkring 50.000 busafgange om året i Heathrow, fortæller Fraser Brown, administrerende direktør ULTra, som har designet Pod'en.

Ifølge ULTra (Urban Light Transit), som laver avancerede transport systemer, undgår man også trafikulykker. De førerløse biler styres af fire laser, der holder bilen på rette kurs og sørger for ikke at støde ind i andre "Pods".

Positive reaktioner
Bilerne hitter hos passagererne ifølge John Holland-Kaye, som er kommerciel direktør i Heathrow.

"Tilbagemeldingerne har været fantastiske og vi får mange positive kommentarer Twitter. Det er sjovt at se folks reaktioner, når de prøver en Pod for første gang og bare fem minutter senere ankommer til deres terminal." siger John Holland-Kaye.

Mere el i Købenshavn Lufthavn
Københavns Lufthaven kigger hele tiden på at gøre lufthavnen mere effektiv og miljøvenlig, men har på nuværende tidspunkt ikke planer om at indføre "Pods", fortæller Søren Hedegaard, pressechef i lufthavnen.

"Vi er en meget mere kompakt lufthavn end Heathrow, afstandene er ikke så store. Men vi arbejder på få flere el-biler, når det gælder transport internt i lufthavnen, og i fremtiden vil vi tilbyde ladestationer til el-biler i P-huse," siger Søren Hedegaard.

Se også: Tag vakuum-toget til New York på 54 minutter