Flyvende sportsvogne

De legendariske fly-shows på flyvepladsen Duxford i England er en fantastisk oplevelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg vidste ikke, at sportsvogne kunne flyve. Men vi er næppe steget ud af vores bil på parkerings-græsmarken på flyvepladsen Duxford ved Cambridge i England, før en fantastisk motorlyd med en tilhørende flyvemaskine kommer ræsende lavt over trætoppene. Som en ren refleks dukker vi hovederne.

Læs også: Her er fremtiden: Et flyvende hotel

Men fra det øjeblik er vi solgt. Fanklubben for de legendariske Spitfire-kampfly, der under Anden Verdenskrig spillede en afgørende rolle for Nazi-Tysklands nederlag, har fået fire nye medlemmer. Ikke mindst på grund af den særlige, tunge motorlyd, som med en dyb brummen trækker flyet frem. Straks efter kan vi se hele den åbne flyveplads og de tusindvis af tilskuere, som allerede er mødt frem langs startbanen  til årets højdepunkt – flyveopvisningen »Flying Legends«. På rollelisten er Spitfire, Hurricane, Mustang og alle mulige andre propelfly, der var med til at forme historien ved begge verdenskrige.

Rent Jackass!
Vi jubler over tilfældigvis lige at være ankommet på det helt rigtige tidspunkt, hvor de historiske kampfly kommer drønende igen og igen. Efterhånden går det dog til vores fryd op for os, at sådan bliver det bare ved og ved de følgende timer.
Den ene formation efter den anden af adrætte fly med en solid menneskealder på bagen flænser i lav flyvehøjde luftrummet lige foran os og giver opvisninger i fantastisk luftakrobatik.

»Tror I, det der er med vilje?« spørger min ni-årige søn med vantro ængstelse, da et af flyene første gang stiger lodret højt op i den blå himmel, slukker motoren og tumler roterende tilbage mod jorden. Omsider får piloten dog rettet flyet op og genstartet motoren, inden han straks efter gentager det halsbrækkende stunt.
»Oorh – det er rent jackass,« udbryder sønnen både lettet og imponeret.

Propelorgie
Om formiddagen har de mange fly været linet op langs startbanen, så man på helt tæt hold kunne beundre deres detaljer og piloternes historisk korrekte påklædning.
I løbet af eftermiddagen får flyene efter en fast køreplan luft under vingerne, mens en stævnespeaker over højttalerne fortæller ALT om hver enkelt flytype, dens mest berømte piloter og øvrige historie.

Når flyene er landet igen, triller de på få meters afstand ganske tæt forbi tilskuerrækkerne, mens piloterne vinker ud fra cockpittene og fotoapparaterne er rødglødende. Og som afslutning på weekendens opvisning går alle flyene på vingerne på samme tid og kommer i et enormt propel-orgie forbi tilskuerne i den afsluttende BALBOO-finale.
Sådan – præcis sådan – må historiens vingebrøl lyde.

Læs også: Flyv af sted i Monteverde-junglens trætoppe