Flytter strand på Gran Canaria

Myndighederne er i gang med at flytte sand fra den lange Las Palmas strand til den sydlige del af øen.

Canteras stranden i Las Palmas på Gran Canaria, Spanien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målet er, at man skal kunne gå langs stranden fra San Augustin til den store ørkenstrand ved Maspalomas på sydspidsen af Gran Canaria.

Læs også: Verdens bedste strand

Det kan man ikke i dag. Der er nemlig ikke strand hele vejen - endnu da.

Myndighederne er nemlig i fuld gang med at flytte strand fra nord mod syd - Læs efter læs fragter lastbiler sand fra den lange  "Las Canteras" strand ved øens hovedstad, Las Palmas.

Over 40.000 kubikmeter skal flyttes og transporteres til stranden ved El Veril, der ligger mellem San Agustin og Playa del Ingles i kommunen San Bartolomè de Tirajana.

Det var i 1960'erne, da man byggede hoteller og højhuse langs den seks kilometer lange sandstrand i Las Palmas, at man bemærkede, at sandmængderne på stranden voksede år for år.

Anden gang der flyttes sand
Men det var først for seks år siden, at man første gang besluttede at fjerne 35.000 kubikmeter sand fra stranden. Det blev dengang flyttet til "Las Alcaravaneras" stranden.

Siden da har specialister og politikere diskuteret nødvendigheden af at fjerne yderligere sand og konsekvenserne af det.

Men i år blev det under stor protest fra de handlende og restauranterne, som frygter lastbiler og maskiner vil skræmme kunderne bort, besluttet at flytte mere sand fra området mellem Hotel Reina Isabel og Hotel Melià.

Det er netop her, at stranden vokser mest - 70 cm om året. Når de 40.000 tons er fjernet, er strandens niveau sænket med ca. en meter, skriver den skandinaviske avis, "Dag og Natt".