Flyet har aldrig været billigere

Det er hårde kår for branchen, men kronede dage for forbrugerne. Priserne på flyrejser har nået et historisk lavpunkt.

Lufthansa har netop solgt flybilletter til Kina for under 3.000 kr. Det har Kenneth Karskov fra pris-søgemaskinen viviro.com aldrig set billigere. I Danmark er flypriserne dumpet ned på rekordlavt niveau. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I en desperat kamp for at holde økonomien på vingerne fylder flyselskaberne sæderne op ved at sælge billetter til bundpris.

Læs også: Priskrig på flybilletter på vej

De seneste tal fra flyselskabernes brancheorganisation IATA viser, at den gennemsnitlige pris på flybilletter solgt i Danmark er styrtdykket til et rekordlavt niveau, som ligger 20 procent under de tilsvarende priser i 2008. Det har ganske enkelt aldrig været billigere for danskerne at flyve.

»Når vi sammenligner med tidligere år, så har vi aldrig før set så stort et fald i den gennemsnitlige billetpris. For forbrugeren betyder det først og fremmest, at man kan komme af sted til en væsentligt lavere pris, end man har været vant til – det er en meget fordelagtig situation,« siger Lars Thykier, administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

Det er ikke overraskende finanskrisen, der har tvunget de store europæiske flyselskaber i knæ. Svigtende forretningsrejsende og hård konkurrence fra lavprisselskaber som Ryanair og Easyjet har medført halvtomme kabiner og blodrøde tal på bundlinjen i stolte virksomheder som SAS. Nu skal ekstreme lavpriser lokke nye passagerer til.

Ikke passagerer nok

»Lige nu er der slet ikke nogen fidus i at holde prisen på et højt niveau, for der er ikke nok passagerer, der er villige til at flyve til den pris. Så valget har stået mellem at sælge billetter til underpris eller lette med halvtomme fly,« siger Lars Thykier fra Danmarks Rejsebureau Forening.

Han forklarer, at det særligt er på flyrejser til Nordamerika og asiatiske destinationer som Indien og Kina, at der er penge at spare. Kenneth Karskov, som er medstifter af viviro.com, en søgemaskine for flybilletter, er også imponeret over de mange tilbud, som han kalder »helt ufattelige«.

Kan ikke fylde flyene

»Når jeg ser en billet med Lufthansa til Kina for under 3.000 kroner, så fortæller det mig, at flyselskabet ikke kan få sæderne fyldt i maskinen, og at branchen er både presset og desperat. Det er virkelig godt nyt for forbrugerne,« siger Kenneth Karskov, som råder de rejselystne danskere til at søge lidt væk fra de gængse rejsemål som Thailand, hvis der for alvor skal spares på billetten. 

Til trods for de unaturligt lave priser er der ikke noget, der tyder på, at den gunstige situation har en stakket frist.

I sidste kvartal af 2009 har der været en samlet nedgang i danske passagertal på knap 10 procent i forhold til i fjor, og med nye discountspillere som Norwegian og Transavia på markedet bliver det svært at sælge flybilletter til højere priser, vurderer Lars Thykier.

Find flybilletter med Rejseliv.dk