Flere børn skadet på ski

Det er højsæson for ambulanceflyvninger fra Alperne med skadede danske skiløbere. Foreløbige tal fra alarmcentralerne tyder på en lille stigning i antallet, men samtidig færre af de alvorligste skader.

Langt de fleste skiløbere, der kommer til skade under ferien, transporteres hjem i almindelige rutefly. Men hver sæson må ambulanceflyene på vingerne. Her er det Trygs alarmcentral, der har "knogleekspressen" afsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tryg Forsikring.

Sneforholdene har været gode, så det er ikke her, man skal finde forklaringen på den mindre stigning i antallet af skiskader, som det tyder på, bliver resultatet efter de travleste uger skiferiesæsonen.

Læs også: 10 gode råd til børnenes første skiferie

To alarmcentraler melder om stort set samme antal skader som sidste år, mens et - Gouda Alarmcentral - har haft mellem 10 og 15 pct. stigning.

"Vi kan se, at højsæsonen breder sig ud. Nu begynder den allerede i uge fem og har uge ni med i den anden ende," siger assistancechef Karin Tranberg.

Flere skader, men færre af de alvorligste, kan Gouda, som står for mellem 25 og 30 pct. af rejseforsikringsmarkedet, notere efter de travleste skiferieuger.

"Danskerne er tilsyneladende blevet bedre til at bruge hjelm. I hvert fald har vi ikke haft alvorlige hovedskader. Men vi har til gengæld haft flere skadede børn. Det er typisk brud på underbenene, og vi må opfordre forældrene til at tjekke, at børnenes skistøvler ikke er for store. Skafterne skal kunne spændes til. De må ikke slubre," advarer hun.

Hos Tryg Forsikring, der står for knap 20 pct. af de danske rejseforsikringer og også har egen alarmcentral, har man i år haft lidt færre alarmer i højsæsonen.

45 alvorligere skader mod 48 i 2011, og det vil sige skiløbere, der har fået hjælp til hjemtransport med rutefly og lignende. Kun en håndfuld er som tidligere år fragtet hjem i ambulancefly. Og det er i alt henholdsvis 121 og 142 anmeldte skader i ugerne seks, syv og otte i år og sidste år.

Flest skiskader i Østrig
Tryg har igen i år fået flest skiskader anmeldt fra Østrig, 70 i år mod 85 sidste år, mens Frankrig på andenpladsen tegner sig for en stigning i skiskader, 30 mod 24 sidste år. Og som noget helt specielt, er der i år flere kvinder, der er kommet til skade på ski, end mænd. Men det må være et tilfælde, for normalt fører mændene i skade-statistikkerne, oplyser Tryg.

Normal - både i kønsfordeling og i antal skiskader - har situationen også været i Europæiskes Amarmcentral. Her har man ikke noteret nogen væsentlig udvikling i antalllet eller skadetype i år i forhold til sidste år. Og her tegner de mandlige skiløbere sig for to trediedele af alle skaderne, og kvinderne for den sidste trediedel - også som det plejer at være.