Firhjulstræk i de finske fyrreskove

Med 125 hestekræfter og fire hjul er crossere er et hit i skovene omkring Saimaa-søen i Finland.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den begynder med en kort introduktion til de firhjulede crossmaskiner, der står parkeret i to lange rækker foran brødrenes kontor: Store hjul og små styr. Tommelfingeren styrer gassen, og maskinen svarer prompte med et brøl, inden hjulene et splitsekund efter reagerer. 

Læs også: Angry Birds tema-park åbner i Finland

Maskinen skyder frem, hvorefter Antti skynder sig at demonstrere, hvordan crosserens tre bremsesystemer virker.

Sammen med Ville står han bag »Saimaa Adventures« i Lappeenranta på den finske grænse til Rusland. Før i tiden var området en vigtig militær bastion, men i dag er det turisterne, der indtager byen og naturen omkring.


Populært blandt russerne
Lappeenranta ligger ned til Skandinaviens fjerdestørste sø, Saimaa, blot tre timer i tog – og fem med færgen – fra den russiske storby Skt. Petersborg. Af samme grund er byen og området en populær destination for russiske turister, der er vilde med de mange golfbaner og finske spa-resorts. 

Tager man i øvrigt vandvejen frem og tilbage til Skt. Petersborg har man lov at udforske byen visumfrit i 72 timer, hvor man for eksempel kan nyde den enorme kunstsamling i Vinterpaladset eller besøge sommerresidensen Peterhofs berømte springvandshaver. 

Hvis man da har tid til overs til den slags – for der er rigeligt at tage sig til i kløerne på action-brødrene Harinen, der viser vejen gennem skoven for motocross-karavanen.


Ekstreme aktiviteter
Antti kører forrest på en ekstra stor »all terrain vehicle« (ATV), som firhjulscrosserne bliver kaldt. 

ATV’erne var brødrenes udgangspunkt for at starte Saimaa Adventures op, men her næsten tre år senere udvikler de stadig nye mere eller mindre ekstreme aktiviteter, de kan tilbyde turisterne.  

I øjeblikket satser de på motorcross, kanosejlads, overlevelsesture, jagt, vandski, dykning, skøjteløb, is-fiskning – og så en vintersport, brødrene kalder: »Floating with ice«, der involverer overlevelsesdragter og et kæmpe hul i den frosne sø. 

Antti fortæller, at det sidstnævnte er et stort hit til polterabend-selskaber. 

Kun fantasien sætter grænser i Lappeenranta, og brødrene skræddersyr turene til kunderne. 

Måbende turister  
Solen står højt, men der er ikke tid til at nyde forårsvarmen, for crosseren kræver al opmærksomhed. 

Maskinen reagerer på det mindste ryk i styret som en terrængående gokart med en topfart på 50 km/t. Baghjulene skrider elegant ud i svingene, men klæber sig ellers til vejen. 

Vi gasser op og brøler ind imellem de tårnhøje nåletræerne. Jordvejene går ind og ud, op og ned, og forbi Saimaa-søen, hvor turister med fiskestænger hiver aftensmadden i land. 

De kigger måbende efter de store støvskyer, der  står op fra skovens jordveje, som cross-karavanen drøner forbi.  

Inde i skoven hopper ATV’erne over trærødder og jordbakker uden at miste fart. Det går stærkt, og naturen er skøn. Selv om motorlarmen med sikkerhed har skræmt elge, ræve og bjørne langt væk.

Svedige hårtotter
Efter at have tæmmet de 125 hestekræfter en time i sadlen ruller vi pludselig ud af skoven, og Antti sænker farten oppe foran, inden han igen parkerer jordfræseren foran kontoret.

Smilende er brede under de svedige hårtotter, da hjelmene kommer af. Skovturen er forbi, og Antti Harinen slutter af med en tyk finsk accent: 

- Welcome to Finland

Læs også: Lapland er balsam for sjælen