Find dit pusterum i Singapore

Singapore bliver ofte fundet med metropolens kaos og menneskemylder. Men Singapore har mere at byde på, nemlig skøn natur, hvor der mulighed for at finde et pusterum.

Singapore byder også på storslået natur. Her kan man skabe sig et overblik på gangbroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tenna Schoer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Tilbage til fortiden

Hvad: Pulau Ubin

Hvor: Sejl til Pulau Ubin fra den lille havn, Changi Point Ferry Terminal (turen koster godt 10 kr. pr. person)

Den lille kutter lægger til kaj efter en halv times sejlands væk fra hovedøen, men det føles, som om en hel menneskealder er tilbagelagt på den korte strækning.

Her er hverken blankpudset Ferrari eller fremtidssikret arkitektur. Her hersker stilheden. Vi følger den lille, snoede sti og lejer nogle cykler, der skal tage os rundt på Pulau Ubin. En lille ø, som de lokale beskriver som det sted, der bedst viser, hvordan Singapore så ud, før kapitalismen og markedskræfterne tog over.

Her er landets sidste kampung’er, landsbyer, og cyklerne rasler gennemtætbevokset skov, der kunne have dannet kulisse til Indiana Jones-filmene. Fuglene og frøerne kæmper om opmærksomheden, da vi finder en lille café midt ude i ingenting. Fem borde med bænke og et skilt, der lokker med juice fra friske kokosnødder får os til at holde en lille pause i den bølgende tropevarme.

Ud for kysten er en flok skoleelever ved at afprøve deres færdigheder i kajak, og vi beslutter os for at gøre det samme. Og slutter dagen tilbage i den lille by, vi startede – med kolde øl og grillede rejer.

2. Oppe i trækronerne

Hvad: TreeTopWalk, MacRitchie Reservoir

Hvor: Den »korte« tur på syv kilometer starter ved parkeringspladsen på Venus Drive; den lange på 10 kilometer begynder ved MacRitchie Reservoir Park

Iklædt vandresko og rygsæk studerer vi det store kort ved parkeringspladsen, inden vi begiver os ud på den syv kilometer lange tur. Foran os venter tropisk regnskov og vilde dyr – uden iscenesættelse, hegn eller beskyttelse.

Selv om de store, krogede træer kaster skygge ned på os, pibler sveden hurtigt frem overalt på kroppen. Efter en lille times vandring kommer vi til en lysning i skoven, hvor små aber gør sig til foran en lille gruppe turister.

Vi finder nogle bænke for at spise den medbragte sandwich. Men også aberne er sultne, og inden længe forsøger to aggressive aber at gribe fat i maden. En påmindelse om, at vi er gæster på deres territorium.

Bagefter fortsætter vi vandringen op til rutens højdepunkt, TopTreeWalk. Gyngende henover trækronerne følger vi den 250 meter lange hængebro. Grønne blade bevæger sig, og en legesyg abe kaster sig fra gren til gren som i den gamle børnesang. Udover at være et yndet udflugtsmål for de mere eventyrlystne singaporeanere bliver hængebroen brugt til forskning.

Observationerne i fugleperspektiv skal gøre os alle klogere på skovens økosystemer. Og tilbage i skovbunden forklarer små skilte hvilke slangetyper, der holder til i dette område.

3. Langt ude på landet

Hvad: Bollywood Veggies

Hvor: 100 Neo Tiew Road, Singapore (Kranji)

Selv om æg fra supermarkedet er »made in Singapore«, er det svært at forestille sig, at der er noget landbrug tilbage i den tætbebyggede bystat.

Derfor er Kranji-området et overraskende syn for de fleste. Her er brede marker, små gårde og vildnis, bl.a. i Bollywood Veggies, som på 10 hektar byder på en lille vandring gennem træer og buske, der særligt kendetegner denne del af verden.Blandt andet den måske mest omdiskuterede frugt i Sydøstasien, durian.

Durianen deler vandene her i regionen, hvor den af elskere bliver kaldet The King of Fruits (kongefrugten), mens den er forbudt at medbringe i busser og metrotog i Singapore på grund af dens skarpe lugt.

Ad små stier stifter vi bekendtskab med vanilje, kaffe, guava, banan samt frugter, vi ikke anede eksisterede. I det fjerneste hjørne er en lille sø dækket af lotusblomster og åkander, hvor dem med barnlige sjæle kan nyde en tur på en gynge ophængt i en kæmpe træ.

Tilbage ved indgangen er der en lille café med mad og drikke lavet af stedets egne produkter. Tilmed økologiske. Og som en finurlig detalje er caféen pyntet med hjemmemalede skilte med tekster som: »For sale but only to rich foreigners! Agent: Singh Dollar Pte. Ltd.«

Som understreger, at de indisk-singaporeanske ejere har ønsket at skabe et rekreativt område med en tyk ironisk distance til det hektiske Singaporeliv.

4. Langs de gamle jernbaneskinner

Hvad: The Green Corridor

Hvor: Der er flere ruter at vælge imellem. Vi begyndte ved Railmall på Bukit Timah Road og gik nordpå mod Kranji

Efterladt til en ukendt fremtid ligger jernbaneskinnerne ujævnt og tilgroet henover Bukit Timah Road. Og den rustrøde jernbanebro står smukt i kontrast til det grønne vildnis.

Vi bevæger os nordpå langs det gamle jernbanespor, der i dag går under navnet The Green Corridor.

Indtil midten af 2011 var det muligt at tage toget fra Malaysia til Singapores centrum. Efter tyve års forhandlinger lykkedes det endelig singaporeanerne at overbevise nabolandet, der ejede og drev toglinjen, om, at togrejsen skulle slutte kort efter grænsen.

De dyre kvadratmeter skulle bruges til noget andet. Der er endnu ikke fundet en konkret løsning på, hvad der skal ske med det 26 km lange jernbaneareal, og det har skabt en vandrerute tværs gennem Singapore.

At ruten har fået navnet The Green Corridor, er ikke tilfældigt, for vandrestien ligner en meget lang gang med »væggene« skabt af regnskovens planter og træer. Flere steder er jernbanesporet afbrudt af brede veje og regnvandskanaler, så vi må gå flere omveje for at følge korridoren.

5. På jagt efter krokodiller

Hvad: Sungei Buloh Wetland Reserve

Hvor: 301 Neo TiewCrescent, Singapore

Sungei Buloh-reservatet ligger på den nordligste spids af Singapore. Så tæt på Malaysia, at den dumpe lyd fra en byggekran kommer fra den anden side af Johor Strædet.

Reservatet er et yndet sted for lokale fugle-entusiaster, fordi mange arter af trækfugle kommer forbi. Men vi er her af en helt anden årsag: Jagten på krokodiller.

Efter sigende skulle der i Singapore leve op mod ti vilde saltvandskrokodiller, de største, nulevende reptiler. Det er blot få måneder siden, en gruppe 7-årige på skoleudflugt mødte en tre meter lang saltvandskrokodille liggende på tværs af selvsamme sti, hvor vi nu går.

En singaporeansk mand peger sin lange kameralinse mod bredden på en lille sø, hvor han netop har set en lille krokodille i vandet. Spændte tager vi opstilling samme sted, den dukker dog ikke op igen. Til gengæld møder vi på vej tilbage mod parkeringspladsen tre mandsstore leguaner. De angriber normalt ikke mennesker, alligevel lister vi forsigtigt forbi med halvbankende hjerte.