Ferien på de græske øer bliver nu dyrere

Fra torsdag 1. oktober skal seks græske øer betale mere i moms. Det betyder højere priser på alt fra restaurantbesøg til overnatninger. Se her, hvor det bliver dyrere at være turist.

Den græske ferie-ø med de mange hvidkalkede huse, Santorini, er en af de øer, hvor det bliver dyrere at være turist. Fold sammen
Læs mere
Foto: CATHAL MCNAUGHTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så gik den ikke længere.

Adskillige af de græske øer har indtil i år været velsignet med meget fordelagtige moms-fritagelser, men nu er det slut. Den græske regering startede allerede i juli med at hæve momsen, og nu kom turen altså også til seks populære ferieøer i det græske øhav. Den græske premierminister Alexis Tsipras har varslet »en strømlining af Moms-systemet,« og det kommer til at påvirke den græske turistbranche.

Den græske turistbranche har vist, at den er en af de mest velkørende brancher i et land, hvor krisen har ramt hårdt de fleste steder. I august måned havde 25 millioner turister i år passeret paskontrollen.

Det drejer sig om Mykonos, Santorini, Naxos, Paros, som er del af øgruppen Kykladerne i det Ægæiske Hav. De andre to berørte øer er Skiathos og Rhodos, som er den største af de Dodekanesiske Øer og en af de mest populære græske ferieøer.

Momsfritagelserne har været meget vigtige for de græske øer, der har kunnet tilbyde feriegæster langt billigere ferie, end de havde kunnet uden de fordelagtige aftaler. Men når riget fattes penge, skal alle hjælpe til. Og nu bliver det altså ferieøernes opgave.

Momsen bliver tilpasset på tre forskellige områder, som tidligere havde moms på fem, ni og 16 procent. Det stiger nu henholdsvis til seks, 13 og 23 procent.

Det kan selvfølgelig lyde beskedent for danskere, der er vant til momstakst, men ændringen vil gøre det dyrere at være turist i Grækenland. Det vil i praksis betyde, at priserne på overnatning såvel som måltider og drikkevarer på lokale restauranter bliver en lidt dyrere affære end tidligere.

Flere græske øer kan blive ofre for den græske regerings dårlige økonomi både til næste år og i 2017.