Ferien er bedst inden du rejser

Hollandske forskere slår fast, at forventningens glæde simpelthen er den bedste, så måske skal man bare blive hjemme i ferien.

Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hollandske team interwievede 1530 mennesker, hvoraf 974 skulle på ferierejse i den periode undersøgelsen blev gennemført, mens resten også havde ferie, men blev hjemme.

Læs også: 9 lette råd til en lettere kuffert

Og undersøgelsen viser, at alle var i samme sindstilstand da de var tilbage på arbejdet, uanset om de var rejst på ferie eller blev hjemme, rapporterer norske VG.nett

Spørgsmålene fra den hollandske forsker Jeroen Nawjin var følgende:
Er ferierejsende lykkeligere end dem som ikke rejser nogen steder?
Vil ferierejsen i sig selv styrke lykkefølelsen?
Hvis du bliver lykkeligere af en ferietur, hvor langvarig er så glæden?
Er der en sammenhæng mellem ferierejsens længde og feriestress?

Den hollandske forsker konkluderer, at de som forbereder en rejse føler større glæde mens de forbereder rejsen, end på selve rejsen. Og at lykkefølelsen går over så snart man er tilbage i arbejdslivet eller en anden form for hverdagsrutine.

Dog kunne de, som havde en særlig afslappende og sjov ferie kunnet leve på oplevelsen, men ikke mere end to uger efter hjemkomsten.

"Mange forventer at ferien skal give os glæde efterfølgende, men det gør den ofte ikke," siger forsker i aldring og lykke Thomas Hansen til hjemmesiden. "Alligevel vil de fleste vel sige, at ferien giver os noget. Det er ikke nødvendigvis lykke, det handler mere om oplevelser, der giver os et rigere og mere meningsfuldt liv."

Han understreger, at man ofte har for høje forventninger til en ferie, fordi man bruger mange penge og tid på den. Vi tænker på sol og varme, men glemmer ting som lange køer, påtrængende sælgere, skænderier, tyverier, dårligt vejr osv.

Den hollandske undersøgelse viser også, at to eller flere kortere ferier er bedre egnet til at øge den personlige glæde end en ferie af længere varighed.