Feriemål truet af vandmasser

Franske forskere i kapløb med tiden for at tømme en vandlomme der er opstået i en gletcher ved et populært ferieområde i Alperne. Turister og fastboende risikerer at drukne.

Teknikere gør klar til at opsætte et alarmsystem på Tete Rousse gletcheren på Mont Blanc i de franske alper, efter at man har fundet en 75 meter dyb vandlomme, der nu truer med at oversvømme St. Gervais dalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jean Pierre Clatot
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både turister og fastboende i St. Gervais-dalen, der er et populært turistmål i de franske alper, risikerer at drukne, hvis en gigantisk vandlomme under en gletcher ved foden af Mont Blanc bryder igennem isbarriererne.

Læs også:
Turister strømmer til buldrende vulkan

Vandlommen under gletcheren Tete-Rousse på de franske alpers skråninger beskrives af det nationale franske center for videnskabelig forskning som en regulær "trykkoger".

Forskerne anslår, at det vil tage 15 minutter for vandlommen at skylle gennem St. Gervais-dalen, hvor der bor 3.000 mennesker.

Hvis der går hul, vil det udløse, hvad geofysikeren Christian Vincent betegner som "en voldsom flodbølge, der vil rive alt med sig på sin vej". Vincent forudser også, at vandet under gletcheren vil skabe en flodbølge af mudder og sten, der vil være seks til otte gange højere end den oprindelige vandmængde.

Selv om der er opsat sirener bliver evakueringsplanen i almindelighed modtaget med skepsis.

"Vi vil ikke have en chance," siger en turist.

Mindst 175 beboere i dalen druknede den 12. juli 1892, da anslået 80.000 kubikmeter vand fra en lomme under samme gletcher skyllede gennem dalen.

Den aktuelle lomme, der anslås at indeholde 65.000 kubikmeter vand, blev lokaliseret af forskere ved en slags scanning af gletcheren. Gletchereksperter, såkalte glaciologer, vil nu bruge to måneder på at pumpe cirka 25.000 kubikmeter vand ud af en del af lommen i håb om mere præcist at kunne lokalisere de resterende 40.000 kubikmeter vand.

Christian Vincent har oplyst, at den mest sandsynlige forklaring på vandlommens tilblivelse er, at der har været en periode med særligt lave temperaturer i gletcheren, der har fået vandet veje ud under gletcheren til at fryse til. Han udelukker ikke, at det kan være et indirekte resultat af den globale opvarmning, fordi denne kan have afsmeltet sneen, der dækkede gletcheren, og dermed i perioder have gjort den sårbar for kulde.