Ferie med fart

På Homestad Miami Speedway i Florida kan du blive racerkører for en dag i biler med 650 hk og en topfart på 288 km/t.

Bare nu racerkøreren har en god dag.« Tankerne flyver gennem hovedet, da vi kører på langsiden af Homestead Miami Speedway i Florida. Bilen er en tosædet »Indy Racing«-bil med 650 hk og en topfart på 288 km/t.

Næste: Stock car og 65.000 ellevilde tilskuere

Godt nok er vi begge to iført racerdragt, hovedmaske, hjelm, støvler og handsker. Og godt nok er vi spændt meget forsvarligt fast – ja, nærmest skruet ned i sædet. Så i princippet kan der ikke rigtigt ske noget. Alle racerkørere i Indy Racing Experience er meget, meget erfarne kørere.
Hvorfor sveder jeg så alligevel så meget? Er det angstens sved, eller fordi det er så varmt denne dag i det sydlige Florida. Nok en blanding.

Et sug i maven
Det giver et sug i maven, da vi får starttilladelse, racerkøreren speeder op, og vi kører ud på banen. Vi får ikke topfart på straks, fordi vi hurtigt skal ind i svinget, men på langsiden, som er omkring en km lang, kommer der for alvor skub i raceren.
Turen føles ekstra hurtig, fordi man sidder så langt nede. Faktisk ikke mange cm over jorden. Og så er det en åben bil, hvor vinden pisker om ansigtet. Jeg har ingen fornemmelse overhovedet af, hvor hurtigt det går.

Køreren trækker op i banen for at kunne komme med fuld fart ind i svinget. Han kommer betænkelig nær rækværket, men ser ud til at have situationen under fuld kontrol.
Hurtigt nås næste sving, og så en ny langside hvor der rigtigt speedes op. Jamen hov. Nu begynder det ligefrem at blive sjovt at køre på den 3,55 km lange bane.

Nydelse på højt plan
Der er plads til 65.000 tilskuere på Homestead Miami Speedway stadion, men under de rigtige løb kan man formentlig ikke høre dem på grund af larmen fra bilens motor. Men selv uden tilskuere kan man fornemme, hvilken fantastisk fornemmelse det må være at køre runde efter runde med 65.000 jublende tilskuere. Motorsport er faktisk den tredje mest populære sport i USA med omkring 60 mio. fans. Og fra de videofilm, vi har set, er det ikke nogen mundlam gruppe.

Den tosædede Indy Race-bil kører ud på den sidste af de tre omgange. Nu er det ren afslapning. Kroppen følger med i kurverne, og der er overskud til at følge lidt med i, hvor dygtig køreren er. Sidste runde er nydelse på et højere plan, fordi kroppen er pumpet med adrenalin, og fordi man føler sig tryg.

Næste: Stock car og 65.000 ellevilde tilskuere