Ferie før grønne holdninger

Omkring 65.000 danskere fløj i weekenden på efterårsferie til sol eller storby - kun 3 pct. har skænket klimaet en tanke i den forbindelse.

65.000 danskere er netop rejst på efterårsferie - det helt stor hit er Tyrkiet. Men når vi booker ferie er det sol og oplevelser, der er i fokus og knapt så meget miljø og bæredygtighed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Poulsen

Bæredygtighed - er en by i Rusland.

Læs også: På øko-eventyr til Ayers Rock

I hvert fald er det stort set lige så sjældent, at danskerne tænker på miljøet i feriesammenhæng, som de vælger at rejse til en by i Rusland i ferien.

Det er kun tre pct. af danskerne, der bevist vælger en bæredygtig ferie, betaler CO2-kompensation eller dropper flyrejsen, fordi den forurener. Det viser en undersøgelse, YouGov Zapera har foretaget for forsikringsselskabet Codan.

Den mildt sagt begrænsede grønne holdning kommer ikke bag på eksperterne. Der er ikke ret mange "bæredygtige rejsetilbud", og danskerne er generelt magelige.

Miljøet ind ad bagdøren
Man kan heller ikke forvente, at forbrugerne skal tage klimaet på deres skuldre, mener Carina Ren, som forsker i turisme ved Syddansk Universitet.

»Det er de færreste, der har klimaet på lystavlen, når de sidder på nettet og skal bestille deres rejser. Derfor er man nødt til at give dem nogle andre grunde til at rejse bæredygtigt – miljøhensynet skal ind ad bagdøren,« siger hun til 24timer.

»Hvis der skal rykkes, er det rejsebranchen, der skal udvikle flere og bedre tilbud, som er billigere og mere bekvemme. Men politikerne kan jo også gå ind og kræve, at man for eksempel skal betale CO2-kompensation, når man flyver,« mener Carina Ren.

Flere rejsebureauer giver allerede i dag kunderne mulighed for at "købe aflad", men der er stort set ingen, der vælger at betale f.eks. en CO2-kompensation.

Fyldte fly i efterårsferien
»Vi gør forbrugerne opmærksomme på, at de forurener, når de rejser. Og vi kommer hele tiden med nye valgmuligheder, der kan gøre rejserne mere klimavenlige. Faktisk tror vi også, at der i fremtiden vil være gode penge for os i at være klimavenlige,« oplyser salgsdirektør Stig Elling, Star Tour.

Her i efterårsferien er der "gang i forureningen". Han og de øvrige charterrejsebureauer har alle de charterfly, de har kunnet få fat i til Danmark. Og de er blevet fyldt.

 "Alt er udsolgt, også de mange ekstrafly, som er hentet ned fra de andre nordiske lande, der ikke holder efterårsferie. Mange blev fristet af en uges sol efter en usædvanlig våd sensommer.  Omkring 65.000 danskere er fløjet på sol- eller storbyferie. Og det er omkring ti pct. flere end sidste år," siger han.

Se også: Rejs med god samvittighed