Ferie-alternativer på budget

Find en billig, alternativ rejsedestination. Vi giver jer 6 bud på forskellige rejseformer.

Spies Family Garden-hoteller giver børnene en god oplevelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sortehavets skønne strand og medgørlige priser

Støjende, hærgende og festende unge mennesker. Det ry hænger ved. Men Bulgarien er mere og meget andet end det lille område i Sunny Beach, hvor der er knald på nattelivet.

Langs den 360 kilometer lange kystlinje ud til Sortehavet ligger større byer, Varna og Burgas, og en række mindre feriebyer. Strandene er med hvidt eller gyldent sand, sommervejret er stabilt og prisniveauet lavt.

Pris: Et eksempel (for en uges ferie først i juli for to voksne og to børn) på Spies Family Garden-hoteller med stort set samme faciliteter på henholdsvis Mallorca og den bulgarske Sortehavskyst viser en prisforskel på ca. 25 pct. Det lokale prisniveau afspejles i tilkøb af halvpension, som er ca. 40 pct. billigere i Bulgarien.

Sea Club, Alcudia, Mallorca: 24.512 kr. Morgenmad er inkluderet, halvpension koster 2.600 kr. ekstra for alle fire. Flamingo, Albena, Bulgarien: 18.596 kr. Mogenmad er inkluderet, halvpension koster 1.600 kr. ekstra for alle fire.

Find pariserstemning i Lissabon

En af de ældste af Europas hovedstæder er den portugisiske. Den ældste bydel, Alfama, rejser sig med smalle stejle gader over Baixa bydelen, der har pladser, bygninger og lige boulevarder, som var det i Byernes By.

Pris: Overnatning: Koster i snit 450 kr. for et dobbeltværelse på et mellemklassehotel. I Paris skal man regne med mindst det dobbelte. Restauranter: En middag for to på en mellemklasserestaurant fås for 225 kr. i Lissabon og koster 375 kr. i Paris. En halv liter lokal fadøl koster henholdsvis 12 kr. og 44 kr.Shopping: Gennemsnitsprisen for f.eks. et sommer-sæt købt i en kædeforretning som Zara eller H&M er 225 kr. i Lissabon mod 260 kr. i Paris. Et par læder herresko koster i snit 590 kr. i Lissabon og 820 kr. i Paris.

Historisk storby i prisvenlig klasse

Det var ikke mange af Berlins bygninger, som kom helskindet gennem Anden Verdenskrig. En del er genopført, men er man til både historie og arkitektur kan en mellemeuropæisk storby fra tiden fra før, verden gik af lave, anbefales. Polske Krakow er charmerende med sit let nedslidte, gamle jødiske kvarter, Kazimierz, og markedspladsen, Rynek Glówny, som er byens altdominerende plads med flotte huse, Maria-domkirken og den gamle klædehal, som oprindelig var en basar.

Pris: Det er lettere at få fat i billige flybilletter til Berlin, end til Krakow. Det polske flyselskab LOT og Norwegian har direkte rute fra København. Men når først man er i der, er alt billigere. Restauranter: Et simpelt måltid kan fås for under 30 kr. En treretters menu koster 160 kr. og en halv liter fadøl 12 kr., mens prisen er henholdsvis 45, 300 og 22,50 kr. i Berlin.Transport: En billet til offentlig transport koster 6,25 kr. og taxaernes startgebyr er 10 kr. og derefter 3,60 kr. pr. kilometer. I Berlin koster en billet til den offentlige transport 19,50 kr., taxaerne starter på 24 kr. og koster derefter 12 kr. pr. kilometer.

På den anden side af Adriaterhavet

Norditalien, Toscanas vinmarker og gamle byer og strandene langs Adriaterhavet er mål for mange bilferier. Men prøv at dreje til venstre ved Adriaterhavet og læg ruten gennem Sloveniens grønne bjergnatur og kør ned langs Kroatiens smukke kyst med strande og idylliske havnebyer. Et godt tip er at springe Dubrovnik over eller nøjes med en dagsudflugt til byen. Her er prisniveauet skyhøjt i forhold til resten af Kroatien.

Foto: Scanpix.

Pris: Overnatning: Koster i Split i Kroatien i snit 325 kr. for et dobbeltværelse på et mellemklassehotel. I Firenze er prisen 430 kr. Restauranter: Numbeo, verdens største pris-sammenligningsdatabase, har målt priserne på restaurantbesøg i forhold til New Yorn (index 100), hvor Firenze i Italien er registreret til 115, mens niveauet 67,28 i Ljubljana, den slovenske hovedstad, og 63,51 i Split i Kroatien.Benzin: I Ljubljana er literprisen noteret til 11,20 kr. og i Kroatien mellem 10 og 10,40 kr. I Norditalien er literprisen mellem 12,70 og 13,30 kr.

Ved søens bred findes der besparelser

På en liste over klassiske rejsemål for campister, må Gardasøen i Norditalien ligge i top. Den langstrakte sø med de smukke byer omkring går aldrig af mode.

Men er feriebudgettet stramt, så prøv en anden langstrakt sø: Balatonsøen i Ungarn. Turen derned er stort set den samme som til Gardasøen. Fra Kruså er der 1.331 km til Peschiera del Garda og 1.298 km til Paloznak på Balatonsøens nordlige bred.

Men campingplads- og leveomkostninger er lavere i Ungarn.

Pris: Et eksempel (for en uges ferie først i juli) på to campingferier hos Vacansolei på to campingpladser, der ligger lige ud til hver sin sø, og med overnatning i samme mobilhome Fiju, der har to soveværelser og badeværelse, viser en betydelig prisforskel.

I byen Peschiera del Garda på Camping del Garda direkte ved søen plus med egen svimmingpool på pladsen: normalpris 8.050 kr.; lige nu er der en tilbudspris på 5.750 kr.

I Alsóors/Paloznak på Campingplads Europa lige ved Balatonsøen (vandrutsjebane direkte ud i den) og med egen swimmingpool på pladsen: 4.742 kr.Dagligvareindkøb: 1 liter mælk koster i Budapest 3 kr., i Verona 7,80 kr. 12 æg koster 12,45 i Ungarn, 26 kr. i Italien. Et kilo kyllingebryst 35,50 kr. mod 74,50 kr. Et kilo kartofler 4,50 kr. mod 7,50 kr. Og en halv liter lokal øl 5,25 kr. i Ungarn mod 21 kr. i Italien.

Knap så højt, knap så dyrt

Vel er Sudeterbjergene ikke Alperne. Og vel er en vandring i sværhedsgrad to op til Elbens kilde i Krkonosebjergene 1.122 meter over havet måske ikke at sammenligne med en vandring i sværhedsgrad tre-fire op til Combe de Sorebois 2.896 meter over havet og udsigt til Matterhorn. Og så dog alligevel.

Er feriebudgettet stramt, får man meget mere vandreferie for pengene i bjergene mellem Tjekkiet og Polen end i de schweizizke alper – og man sparer også transport. Der er 1.258 km fra Danmark, Kruså, til Saint Luc i Schweiz og kun 789 km til Tandvald i Nordbøhmen.

Foto: Scanpix.

Pris: Et eksempel (for en uges vandreferie først i juli) på to sammenlignelige vandreferier med Ruby Rejser i henholdsvis Schweiz og Tjekket viser en prisforskel på over 2.000 kr. Begge ture er på egen hånd med syv overnatninger i dobbeltværelse, med kort og rute samt bagagetransport mellem overnatningsstederne.

Udgangspunktet for turen i Schweiz er Saint Luc i det vestlige Schweiz, her koster turen 6.200 kr. for to personer og med halvpension inkluderet. I Tjekkiet starter man ud i Tanvald nordøst for Prag, turen koster 4.160 kr. for to personer og morgenmad inkluderet.Restauranter: Gennemsnitsprisen for et restaurantbesøg på en billigere restaurant i Prag er 27 kr. I den schweiziske hovedstad er den 120 kr.

Tre retter på en mellemklasserestaurant i Prag koster cirka 165 kr., regn med omkring 500 kr. i Schweiz. En halv liter lokal fadøl koster 8 kr. Prag og 30 kr. i Bern, en cappuccino fås for henholdsvis 11 og 25 kr. i de to byer.