Fem tips til Portugals hovedstad

Det går stejlt op og stejlt ned i Lissabons små kringlede gader, hvor duften af grillede sardiner blander sig med frisk havluft. Her er fem tips til Lissabon.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gadekunst
En Fætter Guf-lignende gås i skjorte og slips. En bi på størrelse med en mand eller en stime kulørte fisk over en offentlig bænk. Overalt, hvor man går i Lissabons smalle gader og små pladser – men især i kvartererne Bairro Alto og Chiado – dukker graffiti og vægmalerier i alle afskygninger op.

Alt fra naive børnetegninger til coole stilrene stencils med politiske budskaber er at finde, og sammen med de afskallede mure, de stejle gader og det bløde sydeuropæiske aftenlys er vægmalerierne faktisk en vigtig del af stemningen i Lissabon. Og sådan har det været siden revolutionen i 1974, der affødte en strøm at politiske budskaber, som så siden hen blev forædlede.
Og det er tilsyneladende ikke kun undertegnede, der studser over fænomenet: 69.300 hits dukker op, når man skriver »lisbon streetart« på Google.

www.golisbon.com/photo-gallery/street-art.html

Sporvogne
Hører man til en af de danskere, der fyldes af nostalgi, hver gang man cykler over en af Københavns gamle sporvognsskinner, så er der trøst at hente i Lissabon. Her lyder klokken stadig, hver gang en af de gule sporvogne passerer. Allerede i 1800-tallet sneglede de første sporvogne sig gennem gaderne i den portugisiske hovedstad.

De var importeret fra USA og blev kaldt »americanos« – de kan stadig besigtiges, dog kun på Museu da Carris, der er Lissabons museum for offentlig transport. At de oprindelige sporvogne er kørt på museum betyder imidlertid ikke, at de nuværende sporvogne er topmoderne – de stammer for størstedelens vedkommende fra starten af 1900-tallet og er vist mest i bybilledet for hyggens og turisternes skyld. De virkeligt store folkemængder bliver flyttet af den moderne Lisbon Metro.

Privat sightseeing
I den anden grøft, væk fra Lissabons gammeldags sporvogne, findes de små gule Beach Boogie-lignende køretøjer, der dukker op overalt i byen. I det aparte køretøj ses ofte to bøllehatklædte turister, der flittigt spejder til alle sider og fotograferer løs i takt med diktaterne fra den båndede turistguide. GoCar GPS-Guided Tours er populært fortalt en privat miniature-udgave af den store dobbeltdækker sightseeing-bus. Fordelen er, at du har »bussen« for dig selv.

Turene tager mellem 45 minutter og halvanden time, og de går foreløbigt til Lissabons østlige del, til den vestlige del, til Belem, hvor man kan blive klogere på Portugal som stolt søfartsnation, samt til EXPO-området, hvor Verdensudstillingen blev holdt i 1998.
GoCar GPS-Guided Tours startede oprindeligt i San Francisco, men kan nu også findes i San Diego, Miami, Barcelona og altså Lissabon, hvor turene foreløbigt foregår på engelsk, fransk, portugisisk – og snart også tysk.

www.gocartours.com

Guiden forsætter her: Gede- og andre markeder