Fem ting du skal se i Toronto - byen med de mange »verdens største ...«

Toronto er ikke blot den største by i Canada, men også et af de største byområder i hele Nordamerika.

Rogers Centre danner i Toronto en imponerende ramme om en af Nordamerikas største sportsgrene, baseball. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Toronto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. CN Tower

Torontos ubetinget største vartegn er CN Tower, der med sine 553 meter er den højeste bygning i Nord- og Sydamerika. I mange år var CN Tower verdens højeste bygning, indtil den blev overhalet af Burj Khalifa i Dubai. I dag er CN Tower klodens tredjehøjeste bygning. Fra det store udkigsdæk i 346 meters højde har man en fremragende udsigt over både Toronto og de omkringliggende forstæder. Ellers kan man nyde en middag i restauranten ’360 The Restaurant’, som ligger i tårnets øverste del.

Hvor: CN Tower, Front Street West 301

Torontos helt store vartegn, CN Tower - verdens tredjehøjeste bygning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Toronto.

2. Rogers Centre

Rogers Centre var i mange år Canadas største sportsstadion, og det ligger lige neden for CN Tower. Det åbnede i 1989 under navnet SkyDome, og det var dengang ikke så lidt af en nyskabelse. Det var nemlig det første stadion i verden, der var udstyret med et skydetag, der i tilfælde af regnvejr kunne overdække både banen og tilskuerpladserne. Rogers Centre er hjemmebane for baseballholdet Toronto Blue Jays, og er der kamp, mens man er på besøg i Toronto, kan det varmt anbefales at overvære en kamp og få et indblik i den mere folkelige canadiske kultur.

Rogers Centre har også tidligere været hjemmebane for footballholdet Toronto Argonauts og basketballholdet Toronto Raptors. Der er plads til lige knap 50.000 tilskuere ved baseballkampe. Ud over baseball bliver det store stadion også benyttet til en række andre arrangementer som koncerter, messer og monstertruck-shows. Et hotel er en del af det store stadionkompleks, og her har man fra 70 af værelserne udsigt ned over stadion.

Hvor: Rogers Centre, Blue Jays Way 1

3. Royal Ontario Museum

Canadas største museum har til huse i en bygning, der i sig selv har afstedkommet megen debat. Det er tilbygningen ’The Crystal’ i stål og glas, som der er stærkt delte meninger om. Tilbygningen er tegnet af den polsk-amerikanske arkitekt Daniel Libeskind. Museet stammer fra 1914 og breder sig i dag over adskillige bygninger med en stribe spændende udstillinger. Her kan man få et spændende indblik i dinosaurernes verden med 13 komplette skeletter af de 75-150 mio. år gamle dyr.

Hvor: Royal Ontario Museum, Queens Park 100

Torontos natur- og kulturhistoriske museum er det største museum i Canada. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tourism Toronto.

4. Bata Shoe Museum

Blandt Torontos mange museer er der også nogle mere usædvanlige af slagsen. Et godt eksempel er Bata Shoe Museum, der er verdens største museum for sko og øvrigt fodtøj. Historien om museet startede med Toronto-borgeren Sonja Bata, hvis hobby var at samle sko fra sine mange udlandsrejser. På et tidspunkt blev hendes samling så stor, at hun ikke kunne have den derhjemme, og man besluttede derfor at åbne et museum. Derved blev Bata Shoe Museum en realitet i 1995. Museet har over 13.000 par sko på lager, og heraf udstilles over 1.000 ad gangen i forskellige udstillinger. Museet rummer sko og fodtøj fra hele verden, og nogle af dem er flere tusind år gamle.

Hvor: Bata Shoe Museum, Bloor Street West 327

5. Verdens mest etnisk sammensatte by

Som mange andre storbyer er også Toronto en magnet på indvandrere fra hele kloden. Men her er indvandringen så stor, at den slår alle rekorder. Ifølge FN er Toronto således verdens mest etnisk sammensatte by, og over halvdelen af byens indbyggere er født uden for Canada. Der tales over 100 sprog i byen, ligesom man kan spise på et utal af etniske restauranter. Antallet af tilflyttere er stort, og Toronto er den største ’italienske by’ uden for Italien, den største ’portugisiske by’ uden for Portugal og så fremdeles.

De mange tilflyttere har specielt før i tiden bosat sig i de samme kvarterer, og derfor rummer Toronto en række etniske bydele såsom Chinatown, Greektown, Little Italy, Little Poland, Portugal Village og Little India. Som turist er det spændende at besøge disse små etniske samfund, hvor man visse steder i den grad føler sig hensat til et andet land – det gælder ikke mindst i Chinatown. Der bor 2,8 mio. mennesker i selve Toronto, mens Greater Toronto inklusive forstæder huser hele 5,5 mio.

Hvor: I hele byen