Fem steder i Cuba, du også skal se

1. Trinidad

Trinidad er opført på Unescos Verdensarvsliste og byder på pastelfarvede huse, charmerende små, brostensbelagte gader, flotte museer og dans og kultur. Hver aften er der salsa, sang og fest på byens torv, og alle deltager - både unge og ældre.

2. Vinales

Omringet af bjerge ligger Vinales-dalen i et frodigt landskab, der giver de mest optimale vækstbetingelser for noget af verdens bedste tobak. Her kan man besøge tobaksplantager og få et indblik i cubansk cigarproduktion, der helt sikkert vil få et boost, som de amerikanske handelsembargoer løsnes.

3. Sierra Maestra

Sierra Maestra er Cubas største bjergkæde, der gennem historien har været hjemsted for mange af de guerillabevægelser, der har kæmpet mod det ene eller det andet styre. I dag bliver 92 pct. af Cubas kaffe produceret her, og det kan være en speciel oplevelse at besøge en kaffeplantage. Kaffe er nemlig en rationeret vare i Cuba, og regeringen har tidligere blandet knuste kikærter i kaffen, så man kunne levere til en større del af sin befolkning. Nogle af de kaffebønner, der dyrkes i bjergene, skulle dog være i verdensklasse, hvis man altså kan få fingre i dem.

4. Santiago de Cuba

Santiago i det sydøstligste hjørne af øen er Cubas andenstørste by. Det er en by med charme, men med et højere tempo end Havana. Byen er en smeltedigel, der er lige så meget inspireret af Haiti og dem Dominikanske Republik som resten af Cuba, og i Santiago er de fleste af Cubas danse og musikgenrer opstået, så det kulturelle liv er i den grad levende her. Santiagos mange kirker blev i 2015 optaget kollektivt på listen over verdenarvsteder, og nogle af de gamle katedraler er bestemt et besøg værd.

5. Tobak i Vuelta Abajo

Et af de eneste steder i Cuba, hvor man kan få en rundvisning på en fungerende tobakplantage, er på Alejandro Robaina-plantagen i Vuelta Abajo-regionen sydvest for Pinal del Rio. Her har man produceret cigarer siden midten af det 19. århundrede, men tobaksfabrikanten blev førts for alvor kendt i 1990erne for deres Vegas Robaina-cigarer.