Fem pirrende oplevelser i Sevilla

Alt det bedste i Sevilla kan opleves til fods. Vi besøger byens absolutte stoltheder, katedralen og det kongelige palads Alcázar, spadserer på paddehatte af træ på »Las Setas,« spiser tapas på byens ældste bar og oplever Flamenco på tætpakkede bænke.

På toppen af Las Setas kan man se flere af byens historiske kirker og tårne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nisse Etcetera Design

1. Kongepaladset Alcázar

Løveportens tykke mure, som er et levn fra det mauriske fort, leder ind til Real Alcázar. Inden for åbenbares imponerende arabisk byggestil med alskens ornamentik, søjlegange og gårdhaver med duftende appelsintræer.

Vi bliver taget tilbage i tiden til dengang, da Andalusien var i mauriske hænder og den arabiske kultur blomstrede.  I 1181 blev de første spadestik til det oprindelige kongepalads taget af almohaderne - det islamiske berberdynasti der havde magten over Nordafrika og Spanien - og i løbet af de følgende 500 år har skiftende overhoveder udbygget paladset.

Alcázar-paladset er omgivet af smukke haver.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Nisse Etcetera Design.

Real Alcázar er bygget i Renæssance- og Mudéjarstil med snørklede detaljer og fine træudskæringer, og paladsets førstesal fungerer den dag i dag som residens for den spanske kongefamilie.

Strømmen af besøgende fører os ind til paladsets smukkeste gårdhave, Patio de las Doncellas, »Kammerpigernes gård.« Her findes søjler, buer med forfinet ornamentik og et vandspejl forbinder bygningens ender. Fra gårdhaven træder vi ind i kong Pedro I’s tronsal, hvis vægge er beklædt med de keramiske fliser, azulejos, mens loftet afslører en forgyldt halvkuppel.

2. Tapasbaren El Rinconcillo

Det er som at træde ind fordums tid, når man besøger El Rinconcillo, som er fra 1670 og den ældste tapas-bar i Sevilla. En ældre, opvakt og ganske bestemt tjener spørger på spansk om vi har bestilt bord, og efter et hurtigt tjek bliver vi gelejdet hen til et meget lille bord, der har præcis samme størrelse som de andre borde. Pladsen er trang ved bordene, men der langt mere plads ud for den lange bardisk med de hængende og fedtglinsende sortfodsskinker.

Der er blevet serveret taps på El Rinconcillo siden 1670. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nisse Etcetera Design.

Ser man sig omkring kan man nyde de smukke og meget gamle arabiske fliser på væggene eller baren i skinnede mørk mahogni, som også fungerer som skrivetavle. Når en kunde bestiller bliver det nedfældet med kridt på bardisken, lige indtil regningen er betalt. En praksis der er blevet fulgt i flere århundreder. El Rinconcillo har gennem tiden også være en yndet film-location.

El Rinconcillo

Calle Gerona 40

Sevilla

3. Katedralen i Sevilla

Man er ved at falde bagover, når man bøjer nakken for at se katedralens buede lofter, der på sit højeste sted løfter sig 56 meter over kirkegulvet. Skibet er 76 meter bredt og 136 meter langt, og netop størrelsen gør katedralen i Sevilla med det fulde navn »Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla« til verdens tredjestørste kirke og verdens største gotiske bygningsværk.

Bygningen var oprindelig en muslimsk moské, opført af araberne, men i 1401 satte lokale bygherrer sig for at ombygge moskéen til en kristen kirke af uhørt størrelse og pragt. Ved at udstikke forsikringer om et evigt liv i himlen lykkedes det at skaffe dygtige kirkebyggere, der arbejdede gratis, og efter mere end 100 år kunne de første kirkegængere i 1506 sætte sig på bænkene.

På toppen af Las Setas kan man se flere af byens historiske kirker og tårne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nisse Etcetera Design.

Ud over marmorgulvets enkle mønstre, de gigantiske gotiske søjler, farvestrålende glasmosaikker og kunstfærdigt udformede træskærerier, finder man katedralens absolutte stolthed; altertavlen, der er verdens største og rummer mere end 1.000 guldbelagte figurer.

Men det er et dysters udseende gravmonument på en mindre central plads i kirken som især tiltrækker sig opmærksomhed. Da man for nogle år siden åbnede låget på kisten kunne man ved hjælp af dna-analyse konstatere at det vitterlig var de jordiske rester af søfareren Christoffer Columbus.

I kisten ligger de jordiske rester af Christoffer Columbus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nisse Etcetera Design.

4. På flamingobar

Sevilla bliver kaldt »flamencoens hovedstad,« og man skal bestemt ikke snyde sig selv for at opleve den passionerede spanske dans, der opføres mange steder i byen. Måske er det et stort anlagt flamenco show inklusiv middag, der lokker, eller måske et besøg på en af de mere ydmyge og tætpakkede barer som La Carbonería.

Lidt ud på aftenen strømmer lokale og turister ned ad de smalle stræder og ind ad porten til La Carboneria. Det gælder om at komme i god tid, hvis man vil sikre sig en plads på en af bænkene, inden den sitrende guitar spiller op til flamenco.

Det er et must at opleve flamingo i Sevilla. Foto Museo de Baile Flamenco, Sevilla. Fold sammen
Læs mere

Lokalet er meget interimistisk; et bliktag, borde med bænke står vakkelvornt på et cementgulv, og en bar for enden. Der er lidt mørkt i lokalet, kun i baren lyser nogle kraftige elpærer på krus af øl og den røde vino verano, der langes over disken.

Nu annonceres at flamencoen begynder. Den indledes med toner fra en spansk guitar – nogle istemmer med klap, mens forventningen og intensiteten skrues op. Ind kommer en slank Señorita klædt i sort, står stille og indtager rummet før skoenes såler taktfast slå mod gulvet. Først i en langsom rytme, senere i en eksplosiv rytme. Hofterne drejer fra side til side og rundt om sig selv, mens armene flagrer i graciøse bevægelser. Udtrykket er både hjerte og smerte, og vi er revet med!

La Carbonería

Calle Céspedes, 21 A (i baggården)

Flamenco hver dag kl. 22:30

5. Paddehattene »Las Setas«

Det er en uvant oplevelse at bevæge sig op og ned ad de 30 meter høje trækonstruktioner, der minder om kæmpestore paddehatte. Men dét er netop hvad en af de mest populære turistattraktioner Las Setas, som oversat betyder svampene, byder på.

Byggeprojektet »Metropol Parasol Project« er sat i gang som en del af fornyelsen af Plaza de la Encarnación, og har med sit moderne udtryk delt vandene lige siden.

Las Setas de Sevilla er verdens største trækonstruktion, og skaber et smukt spil mellem lys og skygge.

Sevilla har Spaniens største katedral. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nisse Etcetera Design.

Fra gangstierne på toppen af Las Setas kan man se flere af byens historiske kirker og tårne, bl.a. den nyklassiske kirke Iglésia de San Idelfonso og den barokke Iglesia Parroquial de Santa Cruz, og lidt længere væk katedralens kirketårn La Giralda og spirene fra Plaza de España.

Opholdet er betalt af Diputación de Sevilla.