Fem oplevelser i passionernes by Madrid

Selvom to mennesker er vilde med hinanden og med tanken om en weekend sammen i Madrid, er det ikke ensbetydende med, at de er vilde med de samme oplevelser. Går man efter dét, spanierne selv er passionerede omkring, går man ikke helt galt i byen. Berlingske giver fem bud på, hvor I kan indtage et rustikt måltid mad og få kraftfuld flamenco, barokkunst, damp og spansk fodboldfeber ind under huden.

Restaurante Botín fra 1725 ligger i La Latina-kvarteret, der oser af det gamle Madrid. Fold sammen
Læs mere

Spis gris fra det rustikke køkken

Man kan godt risikere at opgive ævret, når man skal beslutte, hvor man vil spise sine måltider i Madrids madmekka. Det eneste rigtige må derfor være at starte på byens ældste restaurant - der endda har ry for at være verdens ældste. Der må være en grund til, at der stadig er kog i gryderne! Restaurante Botín fra 1725 ligger i La Latina-kvarteret, der oser af det gamle Madrid, hvor ethvert spisested med respekt for sig selv har mindst én væg tildækket med kakler og et par flasker vermuth på hylden.

Restaurante Botín kan prale af at have haft maleren Goya i tjenerstaben, mens Hemingway blev så begejstret over Botíns atmosfære, at han henlagde slutscenen i »Solen går sin gang« netop her. Fold sammen
Læs mere

Bestil bord til sent ud på aftenen, hvor stemningen har løftet sig i de lavloftede kakkelbeklædte lokaler med skæve vægge og dørtrin, dekoreret træværk og sorte- og hvidternede gulve. Specialet er helstegt pattegris, og de ligger snude om snude på røde lerfade i køkkenets åbne anretterrum og tager sig ud på deres egen absurde facon. Dertil serveres sauterede kartofler, sovs og rustikt brød. Bum, færdig. Det er enkelt, og det smager - ikke sublimt - men virkelig godt.

Restaurante Botíns specialitet er helstegt pattegris. Grissebasserne ligger snude om snude på røde lerfade i køkkenets åbne anretterrum og tager sig ud på deres egen absurde facon. Fold sammen
Læs mere

Dur det ikke med de små grissebasser, er der også alt muligt andet klassisk spansk på menukortet - heriblandt en god bacalao på bagte peberfrugter og en gyngende crème caramel. Her er tykke hvide duge på bordene, tungt service og tjenere i hvide uniformer, der piler opmærksomt omkring ligesom garderobedamen i en altmodisch brunternet kjole. Og så kan Restaurante Botín i øvrigt prale af at have haft maleren Goya i tjenerstaben, mens Hemingway blev så begejstret over Botíns atmosfære, at han henlagde slutscenen i »Solen går sin gang« netop her.

Restaurante Botín har lavloftede kakkelbeklædte lokaler med skæve vægge og dørtrin, dekoreret træværk og sorte- og hvidternede gulve. Fold sammen
Læs mere

Se mere på Botin.es

Foto: Den spanske stats turismebureau.

Store barokke følelser på Museo del Prado

Væbn jer med tålmodighed for køen kan være lang - navnligt i år, hvor museet har 200 års fødselsdag. Inden døre kan I ikke andet end lade jer rive øjeblikkeligt med af Goyas dystre periode, mens hofmaleren Velázquez gigantiske værker sætter ethvert dansk kongeportræt til vægs - blandt andet i hans portrætter af kongefamilien til hest, hvor rytternes beklædning har en fascinerende detaljegrad.

Museo del Prado er blandt verdens vigtigste samlinger af kunst fra det 12.- til 20.-århundrede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Den spanske stats turismebureau.

Hans portrætter af hoffets tjenestefolk er måske de mest bevægende, fordi de fremstår mere personlige og giver et praj om, at det netop var dem, Velázquez kom tæt på i sin daglige gang på slottet. Slå jer ned for en stund på en bænk i den smukke lange rundbuede gang på førstesalen i den neoklassicistiske bygning eller gå ned i husets café og vælg en af deres lækre kager inden I tager hul på flere af museets sale. For tiden forsvinder, så snart I fordyber jer i den enorme samling af især de spanske malere, hvis værker er sært kraftfulde i både størrelse, indhold og form og understreger, at museet er blandt verdens vigtigste samlinger af kunst fra det 12.- til 20.-århundrede.

Se mere på museodelprado.es

På »Bar La Terraza« i La Latina-kvarteret er der klassiske tapas i bardiskens montre. Her får man rødvin i traditionelle spanske drikkeglas uden stilk. Fold sammen
Læs mere

Når fodboldfeberen raser

Det er om at finde en bar med et fjernsyn i god tid, hvis I er i Madrid, når Atlético eller Real Madrid spiller kamp. Omkring de store handelsgader er fodboldbarerne så tætpakkede, at det er en kamp i sig selv at komme op til baren og få en øl. Her er »La Fonta de Oro« (se mere på fontanadeoro.com) en af de klassiske, der på mange måder kan minde om en dansk fodboldbar. Her står spanierne som sild i en tønde og gestikulerer på livet løs, mens de hepper på deres helte. Måske er det sjovere at tage ud på en lille lokal bar i byen, hvor stamkunderne har varmet op hele dagen, og samtalerne kan blive mere personlige. For eksempel på »Bar La Terraza« i La Latina-kvarteret i en fin rundbuet gavlbygning, der ligner et forsigtigt levn fra Francos tid. Her er køleskabsdøren klistret til med fodboldspillermærker og et lille fjernsyn oppe i højre hjørne af den smalle bar.

Spis jer mætte i tapas, mens i hepper med på fodboldkampen. Fold sammen
Læs mere

I bardiskens montre er klassiske tapas. Bestiller I et glas rødvin, får I et glas rødvin uden yderligere diskussion i traditionelle spanske drikkeglas uden stilk, og en portion sprøde grønne oliven bliver per automatik banket ned i bordet. Og langsomt som aftenen glider frem, og sulten dukker op i takt med kampens udvikling, kan der glide lidt krydret pølse, røde kødboller, fyldte æg og et par indvolde over disken (3 euro pr. styk!) samt et glas af den hjemmelavede cacaolikør fra hylden. Baren har en fantastisk beliggenhed med en lille smuk plads udenfor, hvor man kan lade dagen gå på held, når vejret er lunt.

Bar La Terraza: o plaza de puerta cerrada, Cava Baja, 2, Madrid

Madrid har en hammam med referencer til de andalusiske badstuer med arabiske rødder. Fold sammen
Læs mere

Sæt Madrid på pause i den andalusiske hammam

Når Madrids mylder og larm begynder at sitre i jeres kroppe, er en tur i hammam det eneste fornuftige gøremål. Navnlig fordi Madrid har en særlig skøn én af slagsen med referencer til de andalusiske badstuer med arabiske rødder.

Bestil tid i hammamens massagerum. Her er to brikse, så både du og din makker kan blive æltet igennem på samme tid. Fold sammen
Læs mere

Tæt på det centrale Puerta del Sol i en okkerrød bygning med en lille undseelig indgang bevæger I jer ned ad en trappe til en hule med hvælvede baderum og flakkende stearinlys i hjørnerne, famler jer frem i dampbadet, og sænker jer ned i de varme bade, hvor der bliver flirtet i krogene. Bestil tid i hammamens massagerum. Her er to brikse, så både du og din makker kan blive æltet igennem på samme tid.

Tæt på det centrale Puerta del Sol i en okkerrød bygning med en lille undseelig indgang bevæger I jer ned ad en trappe til en hule med hvælvede baderum og flakkende stearinlys i hjørnerne. Fold sammen
Læs mere

Se mere på madrid.hammamalandalus.com

Casa Patas er stedet i Madrid, hvor de spanske flamenco-aficionados dukker op. Fold sammen
Læs mere

Duende på Casa Patas flamenco-scene

Casa Patas er stedet i Madrid, hvor de spanske flamenco-aficionados dukker op. Forlokalet er et traditionelt spansk spisested med portrætter af de gamle mestre på væggene. Her er rift om pladserne for at nå en bid mad ved bordene eller læse avisen og drikke et skvæt cava i baren, inden dørene åbner til dansesalen. Bestil billetter i god tid og hent dem i den lille luge i restauranten umiddelbart inden showets start. I salen finder I jeres navneskilt på et af de små røde runde borde, får en drink og kan derefter lade jer rive med af den heftige passion.

Casa Patas' forlokale er et traditionelt spansk spisested med portrætter af de gamle mestre på væggene. Fold sammen
Læs mere

På Casa Patas kan I opleve nogle af Madrids største talenter, for hvem det er vigtigt at have danset netop her. Og er I heldige, er I der netop den dag, hvor der opstår »duende«, som er det, flamenco-folket kalder den intense stemning for, der opstår på de dage, hvor energien mellem danserne, klapperne, guitaristerne og sangerne smelter sammen. Mød op til den sene forestilling tæt på midnat, her er stemningen i al fald intens, sangernes stemmer lige en tand hæsere og dybere og dansernes dunk i gulvet er gået direkte i brystet på tilskuerne, der klapper med, pifter og hepper på danserne.

Se mere på casapatas.com