Fem metrostop i Tokyo

Hvis man holder sig til den gule Ginza-linje, der blev åbnet i 1927 som Orientens første undergrunds-jernbane, ser man nogle af højdepunkterne i Japans hovedstad.

Shinobazu-dammen med de mange åkander. Fold sammen
Læs mere

1. Mad-souvenirs

Når man står af ved næstsidste station, er der kun få minutters gang til Kappabashi Dogugai. Det er en gade på 800 meter, hvor der i over 100 år er blevet solgt alt inden for køkkengrej, fra sushiknive til suppeskåle, til både private og professionelle.

Hvor: Tawaramachi station G-18

2. Modemarathon

Omotesando ligner en fransk boulevard med elmelignende zelkova-tæer, der blev anlagt som tilkørsel til den majestætiske shinto-helligdom Meiji Jingu fra 1920. Vejen derop er som et shoppingmarathon med flagskibsbutikker fra internationale modehuse, men søger man ind i sidegaderne, er butikkerne mindre mondæne uden at slække på kvalitet og kreativitet. Næsten oppe ved indgangen til helligdommen bør man svinge til højre og opleve teenagekulturen for fuld skrue i Takeshita Dori og Cat Street med lavprismode og lækker fastfood. Så snart man kommer gennem de store shinto-porte til Yoyogi-parken med de 100.000 træer doneret fra hele Japan, føler man sig som i en anden verden af fred og harmoni. Det er et populært sted at blive gift, men selv om man ikke støder ind i en bryllupsprocession, er der alligevel stor chance for at se store som små japanske turister i deres fineste kimonoer.

Hvor: Omotesando station G-02

Nogle japanske turister trækker i deres kimonoer i den fredelige Yoyogi-park for enden af Omotesandos shoppingmarathon. Fold sammen
Læs mere

3. Økonomi og håndkraft

Nihombashi er lidt overset af turister, selv om den regnes for Tokyos centrum. Her ligger broen over Kanda-kanalen fra 1603, som har lagt navn til bydelen. Det er finanskvarter med børsen og nationalbanken, og lige overfor ligger et valutamuseum med gamle mønter og sedler. Chuo Dori er gaden med de klassiske, gamle stormagasiner Takashiyama og Mitsukoshi, som i de senere år har fået konkurrence af Coredo-komplekset rundt om stationen, som er tre elegante skyskrabere med shopping og restauranter.

Hvor: Nihombashi station G-11

4. Parkliv og kulturarv

Trænger man til lidt fred fra storbyens vrimmel og til at blive tanket op kulturelt, har Ueno-parken alt, hvad man kan begære af templer, zoo og museer. Den blev anlagt i 1873 som Japans første park omkring de tre templer Toshogu og Kaneji, begge fra 1620erne, og Yushima Tenmangu fra 458. Mellem dem ligger flere af Tokyos vigtigste museer i moderne byggestil, bl.a. nationalmuseet med verdens største samling af japansk kunst som keramik og kimonoer, samuraisværd og skulpturer samt buddhistiske relikvier fra det syvende århundrede. Selve parken og den nærliggende Shinobazu-dam med den lille ø Bentendo, omgivet af kæmpestore åkander, er et yndet udflugtsmål, ikke mindst om foråret, hvor 1.000 kirsebærtræer blomstrer.

Hvor: Ueno station G-16

5. Trafikmylder

Scenen i filmen ’Lost in Translation’ med menneskemylder over fire steder på samme fodgængerfelt er optaget ved Ginza-linjens første station, også kaldet G-01. Udover at det er sjovt at gå med over på kryds og tværs, skal man også se det lidt fra oven. Det nærmeste sted er førstesalen på Starbucks eller et af hjørneværelserne på Shibya Excel Hotels 25 etager. Lige overfor står en bronzestatue fra 1948 af hunden Hachiko som et nationalt symbol på loyalitet, fordi den sad her og ventede hver dag på sin pendlende herre. En dag kom han aldrig tilbage med toget – han havde fået et slagtilfælde på jobbet – men Hachiko fortsatte trofast sin venten i ni år, hvor forbipasserende fodrede ham, indtil han døde af sygdom i 1934. Hunden har inspireret flere film og bøger, og hvert år 8. april mindes han af mennesker og dyr ved en højtidelighed på stationen.

Hvor: Shibuya station G-01

Fodgængerfeltet ved første stop på den gule Ginza-linje danner rammen om en ikonisk scene fra 'Lost in Translation'. Fold sammen
Læs mere