Fem krydstogter i varme og kulde

Om der ferie i tropesol og hvide strande eller i frost og hvide isbjerge – er det med overnatning i flydende luksus og fornøjelser, når man vælger en krydstogtrejse.

Silversea Cruises - Galapagos. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Paddernes paradis

Hvor: Galapagos
Hvem: Silversea Cruises
Info: silversea.com

De store landskildpadder har givet navn til de 19 vulkanske øer, som ligger spredt over ækvator i Stillehavet knap tusinde kilometer vest for Equador. Galapagos kommer fra det spanske ord galapo for saddel, som de store skildpadder kan minde om.

Første europæer på øerne var biskoppen af Panama, som i 1535 blæste ud af kurs under en rejse fra Panama til Peru. I årene derefter var øerne base for pirater og hvalfangere, som tog for sig af retterne: de kødfulde landskildpadder. I dag er de naturligvis fredet sammen med alle andre dyr på Galapagos øerne. Søløver, blåfodede suler, havleguaner, klippekrabber, pelikaner, sæler, albatros og fregatfugle.

Galapagos har siden 1978 har været på Unescos Verdensarvliste. I 2001 kom de maritime naturreservater mellem øerne også på listen.

Siversea har syv dages krydstogter mellem øerne med skibet »Silver Galapagos«, som er et af rederiets mindre skibe med plads til 100 passagerer.

2. Tværs over Stillehavet

Hvor: Fra San Francisco til Sydney
Hvem: Crystal Cruises
Info: crystalcruises.com

Det er jordens største hav og dækker en tredjedel af hele jordens overflade. Her er også jordens dybeste punkt: Marianergraven på 10.911 meter. Men det kommer man ikke over på krydstogtet.

At vi kalder havet for Stillehavet, selv om det ikke er roligere end andre have, skyldes den portugisiske søfarer Ferdinand Magellan. Da han nåede havet i 1500-tallet, beskrev han det som »smukt og fredeligt«.

På krydstogtet, hvor man lægger ud fra San Francisco i USA i januar og ankommer til Sydney i Australien 22 dage senere, forsvinder 6. februar, når skibet passerer den internationale datolinje.

Undervejs besøges en håndfuld af de 25.000 stillehavsøer. Man siger først Haiaii Aloha, og lægger også til ved Fanning Island, Apa i Vestsamoa, ved to fijiøer og et par øer i Ny Kaledonien, inden man når Australien.

Togtet sejles med skibet »Crystal Senrenity«, som læserne af rejsemagasinet Condé Nast Traveler har kåret som verdens bedste. Det har plads til lidt over tusinde passagerer.

3. Middelhavscharme

Hvor: Rundt i Middelhavet
Hvem: SeaDream Yacht Club
Info: seadream.com

Når temperaturen stiger og vejret bliver sommerligt i Middelhavet stikker Seadream-skibene fra Caribien over Atlanten til Middelhavet, hvor de i sommermånederne sejler uge-krydstoger rundt mellem forskellige byer, øer og lande. Og de mindre skibe, som er ejet af et privat rederi med adresse i Oslo i Norge og kun har plads til godt hundrede passagerer, kan komme ind i havne, som ikke har plads til de store krydstogtskibe.

Først i juni er der for eksempel et krydstogt, der begynder og ender i Rom, eller rettere sagt i havnen i Civitavecchia, som ligger 80 km nordvest for den italienske hovedstad.

Togtet er en ren klassiker. Efter første stop i franske Korsika sejles til Ponza, som er opkaldt efter Pontius Pilatus. Han, som gjorde sit navn udødeligt som ansvarlig for korsfæstelsen af Jesus, stammede fra øen, hvor hans familie ejede en grotte. Det fortæller legenderne i det mindste.

Herfra sejles til de smukke byer Amalfi og Sorrento, hvorfra man let kan tage på udflugt til l Pompeji ruinerne. Sidste stop er romantiske Capri.

4. Ildlandet og isen

Hvor: Patagonien og Antarktis
Hvem: Seabourn
Info: seabourn.com

Det tager tid at runde verdens ende. 24 dage varer krydstogtet fra Valparaiso i Chile til Buenos Aires i Argentina. Først sejles langs snedækkede vulkaner, gletsjer og fjorde langs det chilenske Patagonien til Ushuaia på Sydamerikas sydspids. Derefter krydses det stormberygtede Drakestræde mod Sydpolen til pingviner, sæler, søleoparder og søelefanter på den Antarktiske halvø. I seks dage krydses rundt i det enestående landskab og dyreliv.

Krydstogtet sejles med »Seabourn Quest«, som har plads til 450 passagerer, hvilket er under bestemmelsen om, at både med over 500 passagerer ikke må lande passagerer i Antarktis. Skibets passagerer kan derfor komme i land med gummibådene, hvis vejr og vind tillader det, og opleve pingvinkolonierne på nærmeste hold. Men kun 100 ad gangen, som en anden af reglerne i Antarctic Treaty fastslår.

Fra Antarktis sejles mod nord ind i Atlanten til Grytviken, som er den eneste by på den fjerne ø, South Georgia. Byen blev grundlagt i 1904 af nordmanden Carl Anton Larsen og brugt af hvalfangerne til forarbejdning af hvalerne. I dag er der kun et par beboere i byen. Herfra sejles direkte til Buenos Aires.

5. Caribien, øer og rom

Hvor: Miami og Caribien
Hvem: Regent Seven Seas Cruises
Info: rssc.com

Kan man kalde ét farvand for alle krydstogters moder, så må det være Caribien. Det var her mellem øer med sol og palmestrande, at krydstogsturismen for alvor udviklede sig – med amerikanere om bord.

I dag er der krydstogtskibe world wide og med passagerer i alle nationaliteter. Men krydstogttrafikken i Caribien er fortsat tæt i sæsonen, og det er forståeligt. Her ligger paradis på række: ø efter ø – hver med sit særkende, skønne strande og charmerende byer.

De fleste krydstogter begynder og slutter i Florida. Også »Seven Seas Navigator«, som har hjemhavn i Miami.

Det luksuriøse skib har plads til 490 gæster, og er kendt for at have nogle af de største kahytter og det højeste serviceniveau på havet.

Krydstogtet i januar går til seks forskellige caribiske øer: den hollandske antil Sint Maarten, de selvstændige øer St Lucia og Antigua, den franske antil Saint-Barthélemy eller St. Baarts, som den hedder på engelsk, Puerto Rico, der er USA territorium og endelig Bahamas, som er en Commonwealth-nation..