Fem klassiske berlinere

Berlin er tankevækkende, livsbekræftende, mærkværdig og historisk fascinerende.

Følg Berlins historie fra grundlæggelsen i 1237 frem til murens fald i 1989 på museet 'The Story of Berlin'. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ny kunst i gammel bunker

Man køber en enorm bunker fra Andens Verdenskrig, der har overlevet en tid som bananlager og vild technoklub ved navn ’The Bunker’. Så allierer man sig med en ung, modig arkitekt og indretter betonkassen i Berlins centrum til kombineret krigsmindesmærke/kunstudstilling med avantgarde-skulpturer, lysinstallationer, fotokunst, malerier og lydscenarier.

Navne som Olafur Eliasson og Ai Weiwei findes for tiden på etagerne, hvis vægge enten står kridhvide og rene eller som grove, grå mure med selvlysende maling.

Hvad: Sammlung Boros

Livsglad dansehal

I loftet snurrer diskokuglen, og væggene er dækket af sølvstrimler, der ligner forvokset julelametta. Farvede lysstofrør oplyser en i forvejen broget flok af danselystne unge hippe og ældre venner: Både onklerne og tanterne, den platinblonde sild og gothen med sortrøde læber swinger til Queens ’Crazy little thing called love’. Folk smiler op til begge ører og har en fest her hos Clärchen, der blev åbnet i 1913 af en Fritz Bühler. Han opkaldte stedet efter sin kone, der bravt førte institutionen videre, da Fritz faldt i første verdenskrig. Næsten intet er ændret siden, ud over DJ-pulten naturligvis, og tjenerne i megatraditionelt, sort tøj, godt blankslidt, zigzagger – som tjenere har gjort det i over 100 år her – mellem muntert dansende gæster for at servere wienerschnitzlerne fra det yderst klassiske spisekort.

Hvad: Clärchens Ballhaus

Der er gang i den for unge som gamle hos Clärschen. Fold sammen
Læs mere

Kitschet middag

Rare serveringsdamer svinger rutineret fadølsglas foran gæsterne, mens de studerer det hyper-traditionelle spisekort: Her laves solid berlinermad som Huguenotpande – det er svinefilet og meget af det. Eller hvad med stegt kalvelever, en gang ’Eisbein mit Sauerkraut’, grønkålssuppe og god sandart fra Havelsøen? Restaurant Mutter Hoppe ligger i Berlins centrum som en lun parodi på sig selv med slidte, mørkebrune træmøbler, emaljeskilte som pynt og et blandet – nogle ville kalde det rodet – interiør. Men det er ingen kulisse – det står, som det altid har gjort, også inden muren faldt.

Hvad: Mutter Hoppe

En historisk udstilling

Denne fremragende udstilling om byen Berlins historie, helt fra den opstod i år 1237, har stor fokus på Anden Verdenskrig og tiden derefter – frem til murens fald. Udstillingen springer ikke lige i øjnene, for den er puttet af vejen bag Kurfürstendamm 207-208, hvis facade ligner et kontorhus, så hold godt øje med gadenumrene. Styrken er det visuelle, det interaktive og det underholdende, skønt det kan klinge besynderligt om en byfortælling, der rummer flere krige og adskillige kriser. Men alt præsenteres i interessante tableauer med effekter, filmklip og lyd, der levendegør og visualiserer berlinernes hverdag kronologisk gennem disse mange år.

Hvad: The Story of Berlin

Ægte søndagsmarked

Er man vild med finurlige sager og typer, er loppemarkedet bag resterne af den gamle mur i bydelen Prenzlauerberg lige stedet: Her mødes Berlins subkulturer med næse for både gamle fund og nye trends, og de smalle stræder mellem boderne er et forunderligt miks af mennesker, der snuser rundt efter løjerlige klenodier. Her finder man tunge smedejernsnøgler, brugte hundehalsbånd, køkkentøj fra 1940erne, emaljeskilte, orange, grimme lampeskærme, gamle fuglebure, stepsko og fine charlestonkjoler henslængt i papkasser. Men også cool vinyltasker med motiver fra fortiden peppet op af talentfulde designere, der tester deres kreationers salgsværdi herude.

Der er ikke det, man ikke kan finde på loppemarkedet, der finder sted hver søndag, der hvor muren indtil 1989 skilte øst fra vest. Fold sammen
Læs mere

Særlig interessant, som et stykke Berlinhistorie, er standene med oprydning fra DDR-tidens boliger. For der er endnu lejligheder i det forhenværende Østberlin, hvis indbo først nu kommer for en dag. Kom tidligt efter de bedste godter her, og tag en pause senere i det hyggelige område med kaffe, nypresset biodynamisk saft, godt øl og grillede økospølser!

Hvad: Flohmarkt am Mauerpark