Fem kendte filmgader, du skal opleve live

Der findes en række gader og veje, der er blevet berømte som locations i film og tv-serier. Rejseliv har gået en tur på fem af dem.

Den ser lidt anderleds ud end Kongevejen i Game of Thrones, men de nordirske 'Sorte Hække' er også magiske i virkeligheden. Fold sammen
Læs mere

1. Shop som Julia Roberts

Dyre biler, struttende palmer og noble markiser over vinduerne med kreationer fra de berømte modehuse. Rodeo Drive i Los Angeles er kendt som et af verdens mest mondæne shoppingstrøg, og her skal man have den store pung fremme for at gå på indkøb. Listen over film og serier, der har været omkring den legendariske gade er lang. Her kan nævnes ’Frækkere end politiet tillader’, ’Clueless’ og ’Beverly Hills 90210’. Men én film har gjort gaden mere ikonisk end nogen anden: ’Pretty Woman’ med Julia Roberts i hovedrollen som den intelligente eskortpige, der samles op af en milliardær spillet af Richard Gere. I Beverly Hills snakker man stadig om de passager i filmen, hvor Julia Roberts først bliver afvist af de snobbede damer i forretningen Boulmiche (på hjørnet af Santa Monica Blvd.) og dernæst ekviperes og forvandles til en sand prinsesse.

Hvor: Rodeo Drive, Los Angeles, Californien

2. Kongevejen i Game of Thrones

Det nærmeste, man kommer en motorvej i HBOs populære serie Game of Thrones, er den såkaldte Kingsroad, der forbinder Norden med hovedstaden i syd, King’s Landing. Gang på gang rider seriens hovedpersoner frem og tilbage ad denne eventyrvej, der flankeres på begge sider af krogede træer med grønne stammer og et løv, der vikler sig ind i hinanden. Virkelighedens Kingsroad befinder sig som en række andre Game of Thrones-locations i Nordirland og hedder ’The Dark Hedges’ – ’De Sorte Hække’. Den forunderlige allé af bøgetræer blev plantet sidst i 1700-tallet af en lokal godsejer, James Stuart, der var en fjern slægtning til den britiske kongefamilie. Han ville skabe en imponerende entré til sit gods, Gracehill House, hvilket må siges at være lykkedes. The Dark Hedges har været en lokal attraktion i årtier, men først da Game of Thrones-optagelserne begyndte, blev vejen for alvor berømt, og i dag kører turister fra hele verden gerne en god omvej ud på de smalle landeveje.

Hvor: The Dark Hedges, Bregagh Road, Nordirland

3. Hugh Grants boghandel

I det daglige er Portobello Road i Londons Notting Hill-kvarter kendt som en farverig handelsgade med tætliggende antikvitetsforretninger fulde af porcelæn, sølvtøj og nips. Her er også et lille grøntmarked, hvor mange af kvarterets velhavende beboere køber ind. Portobello Road spiller en central rolle i børnebøgerne om bjørnen Paddington, og filmen om samme bjørn fra 2014 rummer flere centrale scener, der er optaget her. Det er dog feelgood-dramaet Notting Hill, der har gjort Portobello Road berømt. Mange turister leder til gengæld forgæves efter huset med den blå dør, hvor William Thacker bor sammen med rodehovedet Spike spillet af Rhys Evans. Dette hus befinder sig et stykke oppe ad Wesbourne Park Road.

Hvor: Portobello Road, Notting Hill, London

Der er gang i den på Portobello Road, og boghandlen fra 'Notting Hill' kan være svær at finde. Fold sammen
Læs mere

4. Kys på promenaden

Høje, slanke palmer og åbne sportsvogne. Det er næsten en kliché, men Boulevard de la Croisette – strandpromenaden i badebyen Cannes – lever fuldt ud op til sit ry. I maj, når Cannes er vært for den årlige filmfestival, hvor ’De Gyldne Palmer’ uddeles, flokkes rige, berømte, håbefulde – og autografjægere – her langs den brede vej, hvor det overdådige hotel InterContinental Carlton har adresse. Hotellet og La Croisette danner rammen om en stor og afgørende del af handlingen i kærlighedskomedien ’French Kiss’ med Kevin Kline og Meg Ryan i de bærende roller. Romantikken funkler, og der er skruet helt op for Riviera-stemningen, mens Meg Ryan-karakteren forsøger at vinde sin utro ægtemand tilbage netop her.

Hvor: Promenade de la Croisette, Cannes

5. Pippis juleeventyr

Store dele af tv-serien om Pippi Langstrømpe blev optaget i sommeren 1969 i den svenske by Visby på Gotland. Men da scenerne til afsnittet om Pippis jul skulle laves, måtte man skifte Visby ud med den norske mineby Røros, der lå pakket ind i en tyk dyne af den hvideste sne. Der blev optaget scener flere steder i byen med de farverige træhuse, men de fleste scener udspiller sig på den lille, stejle gade Sleggveien, der som resten af Røros er UNESCO-fredet. I Pippis jul bliver der kælket, stået på ski og leget i sneen her – og det er også på Sleggveien, Pippi sender en gigantisk snebold efter de to tyve Blom og Dunder Karlsson. Gaden ligger op ad det enorme slaggebjerg i byens udkant, som opstod efter mange års kobberudvinding. I 1700-tallet, da kobberminerne gjorde Røros velhavende, boede de fattigste daglejere, tjenestefolk og musikanter i de skæve og ikke altid lige godt isolerede huse på gaden. Det er svært at forestille sig, både når man ser Pippis jul, og når man går op og ned ad den charmerende gade i dag.

Hvor: Sleggveien, Røros, Norge

Uden det hvide snedække ser gaderne i Røros lidt anderledes ud, end de gør i 'Pippis Jul'. Fold sammen
Læs mere