Fem grattachecca-kiosker i Rom

Romernes svar på amerikanernes slush-ice hedder grattachecca og er det bedste værn imod den fugtige romerske sommerhede.

1. Den antikke

Hvad: Fonte d’Oro

Hvor: Lungotevere Sanzio/Piazza Belli

Hvor meget: 2-6 euro

Fonte d’Oro-kiosken ved Roms populære Trastevere-kvarter er byens ældste grattechecca-kiosk. Der stod faktisk 1913 på kalenderbladene, da denne kiosk for første gang langede en tørstslukkende grattachecca over disken. Gennem nu fire generationer har Crescenzi-familien drevet Fonte d’Oro, der selv sagt er blevet en vaskeægte institution.

Kioskens mest efterspurgte specialitet er en grattachecca med citron og kokos-smag, som Sergio Crescenzi var ophavsmand til for et halvt århundrede siden. Produktudviklingen er imidlertid fortsat, og sidste år fremtryllede Alessandro Crescenzi en ny og farvestrålende grattachecca kaldet L’Arcobaleno (Regnbuen), der bl.a. består af kirsebær, kokosstykker og citron samt sirup med smag af fersken, jordbær, melon og blåbær. En farvestrålende smagsbombe, der blander sødt og syrligt.

Her er det bedst at søge forfriskning i løbet af dagtimerne, idet Trasteveres nydelseslystne ungdom ofte skaber lange køer efter kl. 22.00.

2. Den præsidentlige

Hvad: Sora Mirella

Hvor: Lungotevere degli Anguillara

Hvor meget: 2-8 euro

Ca. 300 m længere fremme ad Lungotevere finder man en anden historisk grattachecca, Sora Mirella, der har mange fans, bl.a. på grund af sin centrale placering og en åbningstid til langt ud på natten.

Kiosken er fra 1915 og var i starten mobil, idet den kunnes transporteres rundt i byen. Her, gennem en glasrude, har du altid kunnet se, at væsentlige elementer i fremstillingen af en grattachecca er knofedt og armmuskler, når der river løs på de store isblokke inde i kiosken.

Kioskejer, Stefano Simoni, fortæller stolt, at den amerikanske præsident med familie var forbi i 2009.

»En aften stoppede en imponerende bilkortege foran vores kiosk, og lige pludselig stod Barack og Michelle Obama og deres børn og bestilte vores grattachecca’er. Det var fuldstændig uvirkeligt.«

Bestiller du topproduktet »Superfrutta«, får du serveret en sand vitaminbombe med appelsin-, citron-, fersken-, melon-, ananas-, kiwi- og jordbærstykker. Herefter kan aftensmaden formentlig springes over!

3. Den pavelige

Hvad: Sora Lella

Hvor: Via Porta Cavalleggeri (ved Peterskirken)

Hvor meget: 2-6 euro

I skyggen af Peterskirkens imponerende kuppel finder du en anden romersk grattachecca-institution, Sora Lella – Fru Lella.

Fru Lella åbnede biksen i 1936, og i dag drives den af datteren Maria og husbond Luigi Marin. Maria er et sandt livsstykke, der er vokset op ved Roms centrale Piazza Navona, og som altid er god for en anekdote.

»Her har været indtil flere kardinaler forbi for at smage vores grattachecca’er. Siden er et par stykke af dem blevet paver,« fortæller hun.

Hun venter dog fortsat på, at Pave Francis skal dukke op og bestille en grattachecca.

Sammen med Luigi har hun indrettet en hyggelig kiosk med masser af sort-hvide fotos fra svundne tider.

I alt 20 forskellige frugtsirupper samt frisk kokos, ananas, jordbær, hindbær m.v. betyder, at du har masser af tørstslukkende muligheder.

4. Den ungdommelige

Hvad: La Grattachecca di Ponte Mollo

Hvor: Piazzale di Ponte Milvio

Hvor meget: 2-6 euro

I Roms nordlige del – umiddelbart efter det Olympiske Stadion – finder du et af det unge Roms favoritområder, omkring Ponte Milvio-broen.

Her er masser af restauranter, vinbarer, hyggelige spisesteder samt en trendy bar – Il Chioschetto di Ponte Milvio – der ligger skulder ved skulder med Tiberen.

Og så naturligvis La Grattachecca. Den lille kiosk åbnede i 1936. I dag er det Rita Manni, der står for kioskens drift, og hun peger på en farvestrålende række af flasker med forskellige frugtsirupper:

»Du kan vælge mellem 24 frugtsmage, og vi kan også mixe flere forskellige frugtsirupper sammen. Skulle du have en særlig favoritsmag, så laver vi en grattachecca ’efter mål’,« ler hun.

Personlig er jeg ret begejstret for stedets specialitet, der er en bittersød tørstslukker med citron- og kokossirup og friske frugtstykker. Den – og mange andre forskellige grattachecca’ere – stiller den lokale ungdom sig gladeligt i kø for at smage, når myldretiden foran kiosken starter omkring kl. 22.00 og fortsætter til langt ud på natten.

5. Den populære

Hvad: Sora Maria

Hvor: Via Trionfale/Via Telesio

Hvor meget: 2-5 euro

Sora Maria i Roms Prati-kvarter, cirka 10 minutters gang fra Vatikanmuseet. er efter manges mening Roms bedste grattachecca-kiosk.

Sora Maria er en institution i sådan grad, at den har næsten tusind Facebook-venner. Et tal, som øges efter hver sommer. Også de lange køer vidner om, at her er Trionfale-kvarteres indbyggere mere end villige til at bruge lidt ekstra tid for få lov til at forkæle smagsløgene.

Den lille grattachecca-kiosks skodder blev for første gang slået op i 1933, og siden har Sciarrone-familien langet tusindvis af velsmagende tørstslukkere over disken.

Sora Marias har mange forskellige specialiteter, fx. sirup af blandede citrusfrugter med friske jordbær- og melonstykker eller en af de absolutte favoritter: sirup efter eget valg med friske appelsin- og citronstykker fra Amalfi-kysten. Eller hvad med tamarinde- og papayasmag eller mango blandet med kirsebær?