Fem forrygende sambafester i Rio de Janeiro

Det kan være svært at finde vej i junglen af Brasiliens rige musikkultur, men her er en guide til de fem bedste sambasteder i Rio.

Pedra do Sal har stor kulturel betydning og betegnes både som sambaens fødested og 'Lille Afrika'. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. En stor mandagsfest

En mandag aften på Pedra do Sal kan være svær at skelne fra en fredag eller lørdag. Det er nemlig en tradition at tage til fyraftenssamba mandag aften. Pedra do Sal, som ligger gemt i centrum af byen, har en stor historisk og kulturel betydning for brasilianerne. Først lagde området jord til slavemarkeder, og senere blev det et kulturelt mødested for Rios største afrikanske samfund. Derfor bliver Pedra do Sal i dag både kaldt ’Lille Afrika’ og sambaens fødested.

Hvor: Pedra do Sal, Praça Mauá, Centro.

2. Samba i et antikvarium

Rio Scenarium har en helt speciel retroatmosfære. Udover at være kendt for sine gode livemusik er Rio Scenarium også berømt for sin originale udsmykning. Gaden, som sambastedet har adresse på, er et lille centrum for antikvitetshandlere, møbelsnedkere og håndværksforretninger. Dekorationen er nøje udvalgt og indkøbt fra de omkringliggende naboer, så det klassiske sambasted i bogstavelig forstand har antikviteter hængende fra top til tå: Gamle skrivemaskiner, trompeter, cykler, stole. Der er ingen grænser for, hvad der hænger ned fra loftet.

Rio Scenarium er ikke kun et spillested, men også en restaurant, som fungerer fra tirsdag til lørdag. Målgruppen er blandet, og stedets flere scener og dansegulve henvender sig både til det ældre publikum, der kan lytte til livemusik, mens de nyder en god middag eller et glas vin, og til det yngre segment, som kan slå sig løs på dansegulvet.

Hvor: Rio Scenarium, Rua do Lavradio 20, Centro.

3. Den ægte samba

På brasiliansk portugisisk bliver Rio de Janeiros indbyggere kaldt ’cariocas’. At være indfødt carioca bliver forbundet med en særlig musikalsk og poetisk evne. Derfor er ’Carioca da Gema’, som løst oversat betyder ’ægte carioca’, navnet på en af byens mest populære sambaklubber. Det er ikke den hurtige karnevalssamba, man kan opleve, men den langsommere form, som brasilianerne kalder ’MPB’ – brasiliansk populærmusik. Størstedelen af gæsterne vil kunne synge med på musikken, som bliver spillet. Det er en stor del af oplevelsen at se brasilianerne slå sig løs til deres yndlingssange. Sambastedet ligger i bydelen Lapa, som er det mest populære sted at gå ud, spise og høre musik. Carioca da Gema var blandt de første musiksteder, som flyttede ind i og reformerede en gammel bygning i områder.

Hvor: Bar Carioca da Gema, av. Mem de Sá 79, Lapa.

Indbyggerne i Rio de Janeiro hedder på portugisisk 'cariocas' - deraf navnet på 'Carioca de Gema', hvor man danser til de lokales yndlingssange. Fold sammen
Læs mere

4. Rottens dansested

’Beco do Rato’ ligger også i bydelen Lapa, men er et af områdets knap så synlige spillesteder. Det er ikke en fin sambaklub med flot interiør, men er en ’botequim’, som er den brasilianske udgave af et værtshus. Brasilianske værtshuse minder dog kun om de danske i deres uformelle atmosfære, for i Rio de Janeiro kan man høre noget af byens bedste musik på de små ’botequeuims’. Beco do Rato har i løbet af 10 år været med til at give en dårlig del af Lapa nyt liv og tiltrække et kulturelt klientel. I modsætning til store, etablerede steder som Rio Scenarium og Carioca da Gema er stedet primært stamsted for lokale. Så har du kun pakket klipklapper, er det intet problem. Hos Beco do Rato skal du nok komme ind.

Hvor: Beco do Rato, Rua Joaquim Silva 11, Lapa.

5. Kom ind i rundkredsen

Praça Tiradentes er en af Rio de Janeiros mange åbne pladser, der bliver brugt til kulturelle arrangementer. Hver onsdag slår en gruppe uafhængige sambamusikere et stort telt op på pladsen og fylder området med musik og dansende tilhørere. Hvad der startede som en lille gruppe af musikere, der mødtes og spillede for deres egen fornøjelses skyld, er i dag en velorganiseret ugentlig fest, der tiltrækker massevis af musikelskende gæster hver onsdag aften. Sambastilen er ’roda de samba’ – en sambarundskreds – hvor musikerne sidder omkring et bord og spiller, som mest af alt minder om en jam session, hvor musikere støder til koncerten undervejs. Tilskuerne står rundt omkring og synger med. Det er en mere autentisk forn for samba med en afslappet atmosføre. Det er gratis, og uden for teltet sælges øl, caipirinhas og mad.

Hvor: Praça Tiradentes, Centro.

Hver uge inviterer lokale musikere til sambarundkreds på Praça Tiradentes, en åben plads i Rio. Fold sammen
Læs mere