Fem fantastiske nytårsfester i verden

Kom ind i 2014 med et brag af en fest, eller flet fingre så længe som muligt i 2013.

Egentlig er det nye år gammelt, når det når Sydney og fyrværkeriet bragter over Harbour Bridge og farver det hvide Operahus i alverdens kulører. På den vestlige del af Samoa-øerne, som deles af datolinjen, har det allerede været 2014 i tre timer. Men det er Sydneys nytårsfyrværkeri, som transmitteres over hele verden. Det var ved årtusindskiftet, hvor der var meget mere fokus på tidspunktet og hvor, det første blev det nye århundrede, at Sydney-fyrværkeriet første gang gik verden rundt. Siden er det blevet en tradition, og hvert år synes fyrværkeriet at blive endnu større og endnu mere overvældende. Lokale hjemmesider om nytåret har kort over de bedste steder, man kan placere sig, for at se det store fyrværkeri-show. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lyshow over operahuset

HVOR: Austalien, Sydney, havnen
HVORFOR: Her kommer det nye år først
HVORNÅR DANSK TID: 31. december kl. 14
INFO: sydney.com

Egentlig er det nye år gammelt, når det når Sydney og fyrværkeriet bragter over Harbour Bridge og farver det hvide Operahus i alverdens kulører. På den vestlige del af Samoa-øerne, som deles af datolinjen, har det allerede været 2014 i tre timer. Men det er Sydneys nytårsfyrværkeri, som transmitteres over hele verden. Det var ved årtusindskiftet, hvor der var meget mere fokus på tidspunktet og hvor, det første blev det nye århundrede, at Sydney-fyrværkeriet første gang gik verden rundt. Siden er det blevet en tradition, og hvert år synes fyrværkeriet at blive endnu større og endnu mere overvældende. Lokale hjemmesider om nytåret har kort over de bedste steder, man kan placere sig, for at se det store fyrværkeri-show.

DET SKER I 2014: Jul og nytår i Sydney er højsommer, og starten på det nye år er højsæson for festivaler. Den store Sydney Festival sætter fra 6. januar sit præg på byen med et omfattende kunstnerisk program. Der er koncerter, teaterforestillinger, opera, dans og cabaret, Kunstudstillinger og fornøjelser for hele familien. Festivalen slutter 26. januar, der er den australske nationaldag, med det årlige Ferrython, hvor bugtens elskede færger glemmer alt om deres normalte ruter og i stedet sejler om kap fra Circular Quay to Shark Island. Sidst i marts venter en anden stor begivenhed, Der er premiere på en helt ny musical, som med garanti også vil »gå verden rundt«. Det er filmen »Strictly Ballroom« med dens dans og forbudte trin og klassiske sange, som »Love is in the Air«, »Perhaps Perhaps Perhaps«, og »Time After Time«, der er omskrevet til et sceneshow.

Det flotteste fyrværkeri

HVOR: Madeira, Funchal bugten
HVORFOR: Nytårstraditioner med klasse og historie.
HVORNÅR DANSK TID: 1. januar kl. 01
INFO: visitmadeira.pt

Verdens største nytårsfyrværkeri – glem Sydney, Times Square eller andre af de store nytårsmetropoler – kan man opleve på en lille portugisiske ø ude i Atlanterhavet. Og rekorden blev sat for seks år siden. Da havde Madeira og hovedbygen Funchal, hvor halvdelen af øens knap 250.000 indbyggere bor, inviteret Guinness World Records repræsentanter til at overvære og tjekke årets nytårsfyrværkeri. Tons af fyrværkeri var fordelt på 37 forskellige affyringssteder omkring bugten, og 1. januar 2007 kl. 01.30 var det officelt. Funchals og Madeiras nytårsfyrværkeri var ifølge Guinness World Records verdens største. Men selv inden da, var nytårsturismen på Madeira stor. I årevis har hotellerne på bjergsiderne omkring Funchal-bugten været stedet, hvor »man« fejrede årets sidste dag med klasse, stil og så selvfølgelig det spektakulære fyrværkeri.

DET SKER I 2014: Som det sker hvert år på øen, fortsætter jule- og nytårsfestlighederne ind i det nye år. Natten mellem 5. og 6. januar, aftenen efter Helligetrekongers dag, er det en tradition, at man går syngende fra dør til dør. Der er også musik i gaderne og en stor koncert i Jardim Municipal i Funchal. Julen på Madeira varer til »Santo Amaro« festivalen fra 10. til 15. januar. Familien samles til sidste julemåltid og julepynt og julekrybber pakkes sammen. På selve Santa Amaro aften, 15. januar. fejrer Santa Cruz på øens østkyst byens førende helgen. Folk går med tændte lys i procession til Igreja Matriz kirken. Byens gader er pyntede, og der er boder, musik, mad og drikke.


Samba-sole over stranden

HVOR: Brasilien, Rio de Janiero, Copacababa
HVORFOR: Der er samba og stranfest i nytåret
HVORNÅR DANSK TID: 1. januar kl. 03
INFO: turismoenrio.com

Vintertemperaturerne på byens berømte strand, Copacabana, er sommerlige. Over 30 grader om dagen og 23-24 om natten. Så det er stedet at byde det nye år velkommen. Hoteller og restauranter langs stranden har nytårsfester med show og nytårsmenuer, og på selve stranden har folk deres egen fest. Mange er klædt i hvidt. Nytåret er tiden for fornyelse, væk med det gamle år, et helt nyt venter, og det symboliseres med den rene, hvide farve. Der er også mange, der følger traditionen med at kaste flomster eller små symbolske ting ud i brændingen. Kommer de ikke retur, vil ens ønsker gå i opfyldelse. Kl 24 brager fyrværkeriet over stranden med dens sang, sambamusik og -dans.

DET SKER I 2014: Nytåret er en stor fest i Brasilien. Den overgås kun af én anden: karnevallet. I sambaskolerne har man været i gang i månedsvis med at forberede årets paradevogne og kostumer og træne danse og sange. Mellem 28. februar og 4. marts går det løs med selve karnevallet med fest, farver og optog, der skal bedømmes, inden den bedste sambaskole kan kåres. Senere på året går det løs igen – med samba-bold. Rio de Janeiro er vært for Verdensmesterskaberne i fodbold. Spanien har titlen, efter Barcelonas Andrés Iniesta scorede det afgørende mål mod Holland til restultatet 1-0 under mesterskaberne i Sydafrika i 2010. Om det lykkes det spanske hold at genvinde verdensmesterskabet er blandt andet op til det hollandske hold, som sammen med det tyske, engelske og italienske har kvalificeret sig til slutrunden. Men storfavóritter er naturligvis Brasilien, som ud over fremragende fodboldspillere også har hjemmebanefordel.

Når bolden falder

HVOR: USA, New York Times Square
HVORFOR: Frysende, fælles nedtælling
HVORNÅR DANSK TID: 1. januar kl. 06
INFO: nycgo.com

Hvordan man har talt dem, skal ikke kunne siges. Men ifølge det amerikanske magasin, »Time and Leisure«, er Times Square verdens mest besøgte turistattraktion. Over 39 millioner besøger hvert år pladsen, oplyste magasinet i 2011, og det tal er naturligvis både turister og folk, som arbejder i området. En aften om året er med til at bringe besøgstallet ekstra op: Nytårsaften, hvor der er tradition for at samles der og se »bolden falde ved midnat«. Den lysende bold begynder sin glidetur kl. 23.59 og slutter i bund, 43 meter nede, præcis når det nye år begynder. Bolden holdt sit indtog på pladsen i 1907, da New York Times ejer med den og fyrværkeri fejrede avisens nye hovedkvarter. Siden har den markeret hvert nye år, bortset fra krigsårne 1942 og -43, og flere gange er den blevet opdateret med ny teknologi. Den oprindelig bold var lavet i jern og træ og oplyst med 100 glødepærer. Den nuværende bolds yderside er trekantede krystalpaneler og den oplyses af computerstyrede LED-lys. Man regner med, at der hvert år er omkring en million nytårsgæster på Times Square.

DET SKER I 2014: Endnu en nytårsfest venter. Det kinesiske nytår. New Yorks Chinatown regnes for at være en af de ældste kinesiske enklaver i den vestlige verden med omkring 100.000 indbyggere. Her har man naturligvis altid fejret den vigtigste højtid, nytåret. Men i de senere år har der været tradition for en større og mere udadvendt fest. Og i år, hvor kineserne går ind i Hestens År, er det 15. gang nytårsfesten fejres med både parade og festival. I år er det kinesiske nytår 2. februar, og der er dansende drager og paradevogne i gaderne mellem Little Italy og de større gader i Lower Chinatown.

Hvor solen sidst år ned

HVOR: Amerikansk Samoa:
HVORFOR: Her varer det gamle år længst
HVORNÅR DANSK TID: 1. januar kl. 12
INFO: americansamoa.travel

Hvor det første bliver 2014, på Samoa, bliver det også sidst 2014. Det er to år siden, at selvstændige Vest-Samoa besluttede at slette en dag i kalenderen, fredag 30. december forsvandt, og rykke datolinjen vest for øerne. Men det ville Øst-Samoa, eller Amerikansk Samoa, som det ikke indlemmede område af USA kaldes, ikke være med tid. Her beholdt man den tid, det altid havde været. Der er kun omkring 100 kilometer mellem de to Samoa’er, så er man nytårsfest-fan kan man lægge ud med at fejre nytåret i Apia, hovedstaden i Vest-Samoa, og så nå endnu en nytårsfest i hovedbyen Pago Pago i Amerikansk Samoa. Der er daglig flyforbindelse mellem de to byer, og flytiden med den Twinn Otter, der betjener ruten, er 35 minutter eller 23 timer og 35 minutter alt efter hvilken vej man flyver. Efter Vest-Samoas tidsrykning er Amerikansk Samoa sammen med øen Niue og en håndfuld andre småøer i Stillehavet de steder, hvor man kan opleve årets sidste solnedgang. Det har allerede skabt en ny tradition på øen, hvor folk tager til den lille by Paloa, øens vestligste by, hvor de samles på stranden for at se solen gå ned. Senere på aftenen kan man høre fyrværkeri, som ellers er forbudt på øen, og lyden af skud fra »fagaofe«, hjemmelavede bambus-kanoner.

DET SKER I 2014: Dybhavsfiskeri er stort på Samoa, og i år afvikles den årlige »Steinlager I’a Lapo’a Game Fishing Tournament« for 15. gang. Der konkurreres med fiskestængerne fra 4. til 10. maj, hvor der bl.a. er fire dags turnering samt en Ladies Day.