Feber eller maveonde - det afhænger af kønnet

Mænd og kvinder pådrager sig forskellige rejserelaterede sygdomme, viser ny undersøgelse.

Risikoen for hvilke sygdomme der rammer dig på rejsen afhænger af kønnet. Undersøgelsen viser bl.a. at kvinder oftest pådrager sig mavesygdomme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du mand får du feber, men er du kvinde er det risikoen for et maveonde, der topper på rejserne rundt om i verden.

Læs også: De 10 værste hoteller i Europa

Det viser en international undersøgelse blandt knap 60.000 personer, der har været på oversøiske rejser.

Mens kvinderne i højere grad pådrager sig diarré og andre maverelaterede sygdomme, forkølelser og urinvejsinfektioner, lider de mandlige rejsende i højere grad af feber bl.a. efter insektbid - både fra myg og flåter - og fra stikoverførte sygdomme som malaria, dengue og rickettsia.

Undersøgelsen viser videre, flere kvinder får bivirkninger af forebyggende medicin, f.eks. malaria-tabletter. Mændene tegner sig derimod for flertallet af behandlingerne mod højdesyge, forfrysninger og seksuelt overførte sygdomme.

Målrettede rejseråd
44 rejsemedicinske klinikker over hele verden, som alle tilsluttet et netværk med formålet at forske i de sygdomme og skader folk kommer ud for under deres rejser, har deltaget i undersøgelsen, som dr. Patricia Schlagenhauf fra universitetet i Zürich i Schweiz har ledet.

Hun siger til Reuters, at resultaterne bør få læger til at råde deres patienter mere målrettet inden rejsen.

"Generelt bør man anbefale kvinder, at de har medikamenter mod diarré med på rejsen, og mens begge køn skal informeres om forebyggelse mod myg-overførte sygdomme som malaris, skal mændene have ekstra information om hvor vigtigt det er at benytte myggespray og at det skal påføres jævnligt," opfordrer Patricia Schlagenhauf.