Farlig medicin i solen

Helt almindelig medicin kan øge risikoen for hurtig skoldning, eksem og slemme forbrændinger.

Foto: Colourbox.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bliver du rød som en hummer og øm i huden, selvom du kun har været ude i solen i fem minutters tid? Så skal du måske kigge lidt i medicinskabet. For en række helt almindelige typer medicin gør huden meget skrøbelig i solen.

Side 2: Se om din medicin er på listen
Side 3: Sådan beskytter du dig

Fænomenet hedder fotosensibilisering eller lysoverfølsomhed og er en reaktion, der opstår i huden ved brug af nogle bestemte lægemidler. Og det er almindelige lægemidler, som bruges mod bla. hjertesygdomme, infektioner, høfeber og forhøjet blodtryk.

»Det er et fænomen, vi bruger meget tid på her i sommertiden. Det er et konstant problem hver sommer,« siger professor og hudspecialist Peter Bjerring, privathospitalet Mølholm i Vejle.

Solfølsomhed kan nemt forveksles med en almindelig solskoldning, men den kan også udvikle sig til voldsomme forbrændinger.

»Der opstår en betændelsestilstand i huden, og der kan dannes eksem, væskeholdige blærer og voldsom skoldning. Det kan sagtens blive helt ustyrligt. Det er vigtigt, at man er opmærksom, hvis man får en reaktion. I ekstreme tilfælde kan man få både anden- og  tredjegradsforbrændinger,« siger Peter Bjerring.
Lysoverfølsomheden opstår som en bivirkning fra den medicin, man benytter. Der sker en helt særlig reaktion i huden.

»Den skadelige virkning af lægemidlet opstår, fordi solen danner nogle affalds- eller nedbrydningsprodukter af lægemidlet, mens det stadig er i kroppen, og det kan ødelægge sundt og raskt væv,« forklarer Marianne Møller, farmaceut ved Institut for Rationel Farmakoterapi.

Spørg på apoteket
Ifølge en norsk undersøgelse findes der mere end 250 forskellige lægemidler på markedet, der kan give lysoverfølsomhed, så det er nødvendigt at være opmærksom.

»Det er vigtigt, at folk tjekker deres indlægsseddel eller spørger på apoteket, så de er opmærksomme på, om der kan opstå lysoverfølsomhed. Hvis folk er i tvivl, kan de altid ringe til os og få hjælp,« siger Tina Rose Olsen fra Lægemiddelstyrelsen.

Det er ifølge EU-regler lovpligtigt for de firmaer, der producerer medicinen, at teste om lysoverfølsomhed kan være en bivirkning.

Der er tidligere set eksempler på patienter, der er stoppet med medicinen på grund af bivirkningerne, men det er uforsvarligt.

»Det er vigtigt, at man snakker med sin læge om sine reaktioner. Man kan ikke bare stoppe med sin medicin, men der er muligvis alternative præparater, som patienten bedre kan tåle,« siger Peter Bjerring.

To typer reaktioner
Lysoverfølsomhed og fotosensibilisering er de mest almindelige betegnelser. Lægerne beskriver reaktionen med følgende to begreber.

Fototoksisk reaktion:
Her opstår der en reaktion, når sollyset og lægemidlet mødes. Reaktionen kommer på det sted, hvor sollyset rammer, og der kan udvikles blærer, eksem eller skoldning på det lokale område.

Fotoallergisk reaktion:  
Denne reaktion sker, når sollyset og lægemidlet reagerer sammen. Det kan vise sig i udsledt, der breder sig over hele kroppen.

Side 2: Se om din medicin er på listen
Side 3: Sådan beskytter du dig