Familieferien bookes ud fra børnenes ønsker

»Jeg keder mig« og »hvor langt er der endnu?« er sætninger, de fleste forældre sikkert ofte må høre undervejs på en ferie med børnene. Medmindre man vælger en rejse efter familiens yngstes ønsker.

Lad børnene selv gå på opdagelse på kulturelle steder. De vil sandsynligvis suge til sig af af ny viden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gulliver Rejser
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hos boghandleren har rejseatlasser og malebøger fået selskab af rejseguides specielt til børnefamilier. Markedet for rejseobjekter er blevet udvidet med grej til børn. Hoteller udlåner byvenlige klapvogne eller afholder særlige aktiviteter for bedsteforældre på forlænget weekend med børnebørnene. Og rejsebranchen har indenfor de seneste år intensiveret sin indsats overfor familiens yngste.

For børnene har fået noget at skulle have sagt, når familien drager på ferie.

»Vi er så fortravlede i vores hverdag, og børnene tilbringer mange timer væk fra hjemmet, så når vi har ferie, vil vi gerne gøre noget ekstra for vores børn. Det betyder, at deres mening nu også bliver hørt,« siger lektor på Pædagoguddannelsen, Henrik Fenger Olsen.

Det er dog ikke ensbetydende med flere, der rejser på all-inclusive ferie.

»Blandt danske familier er all inclusive ferier stadig i høj kurs, men vi oplever også, at flere og flere forældre prioriterer fælles aktiviteter for børn og voksne. Indenfor de seneste fem år har vi desuden oplevet en stigende tendens til, at børnefamilier opsøger lokal mad og autentiske oplevelser,« siger salgsdirektør i Star Tour, Stig Elling.

»Nutidens forældregeneration vil gerne have rejseoplevelser, de også selv får noget ud af. Derfor fortsætter de med at rejse til destinationer, som de også ville have besøgt uden børnene. At de tager børnene med, er et tegn på et dannelsesideal og et ønske fra forældrenes side om at give de mindste interessante voksenoplevelser, men på børnenes præmisser,« fortæller Henrik Fenger Olsen.

Forfatter Sara Helena Kangas er en af de mange, der har oprettet en rejseblog specielt til børnefamilier ud fra en tese om, at kunstværker, koncerter og avanceret kogekunst ikke kun er for voksne.

»Børn kan godt lide at blive præsenteret for nye perspektiver, ny viden og nye levemåder. De suger til sig i deres unge alder, og derfor kan man sagtens man fodre dem med lokale madoplevelser, fremmede finurligheder og kulturelle skatte,» mener Sara Helena Kangas.

Det er Marianne Evers, direktør i rejsebureauet Gulliver Rejser, som arrangerer rejser med fokus på børneoplevelser, enig i.

»Børn interesserer sig for meget mere og andet end bamseklubber og pastaparties. Derfor prøver vi at tænke børn og rejser sammen på en ny måde,» siger Marianne Evers.

Være sammen om fælles aktiviteter

Skolelærer Malene Pedersen er en af de danskere, der i flere år har rejst med Gulliver Rejser – netop for at få nye og anderledes ferieoplevelser til børnene.

»Da min mand og jeg tog børnene med på rejse for første gang, var det i en lille ferieklub, hvor børnene fornøjede sig i poolen om dagen, og når de så var lagt i seng om aftenen, sad vi to voksne i hver vores plasticstol og kiggede på hinanden. Det gik hurtigt op for os, at vi blev nødt til at finde en ferieform, som kunne tilgodese hele familien, og hvor vi kunne være sammen om fælles aktiviteter,« siger Malene Pedersen.

Og de fælles aktiviteter begrænser sig ikke til tv-sening. Blandt andet mindes Malene Pedersen, hvordan hun og manden har haft børnene med på en Michelinrestaurant – til stor begejstring for de små.

»Vores børn, der er henholdsvis seks og ni år, forstår udmærket at sætte pris på voksenoplevelser,« siger Malene Pedersen.

Men hvordan kan man sikre sig, at børnene holder gejsten gennem en hel dag med sightseeing, nye inputs og fremmede madretter?

»Når man planlægger sin rejse med børnene, er det vigtigt ikke at sætte ambitionsniveauet for højt. Hvis man for eksempel er på storbyferie, så vælg i fællesskab to seværdigheder i samme bykvarter, tag udgangspunkt i disse og lad resten af dagen være fri, så der er plads til både ispauser, en tur på legepladsen og et spontant kig forbi det lokale marked,« siger Sara Helena Kangas og understreger, at når man udvælger sine seværdigheder, skal man ikke holde sig tilbage.

«Museer er langt fra forbudt. Her lærer børnene, at kunst kan være alt lige fra malerier til skulpturer, og at det ikke altid er pænt og nemt at forstå, men at det inviterer til en særlig form for refleksion. De lærer også, at der findes offentlige steder, hvor man skal være stille og have respekt for de udstillede objekter og for de andre besøgende.«

Paris, New York og London for børn

Tre børnevenlige adresser i Paris

Shopping

Hos Bonton findes alt, hvad et barnehjerte begærer. Fra lækre lædersko made in France og lyseblå stribede skjorter, kan man fortsætte over i designafdelingen og farverige plakater og små lamper udformet som kaniner.

Bonton, 82 rue de Grenelle, 7. arrondissement, bonton.fr/fr

Mad
Hvad er sjovere og sundere end en is? Svaret er frossen yoghurt. Hos Yogurt Factory kan man selv dekorere sit bæger med alt fra frugter og nødder til Smarties og Haribo-slik.

Yogurt Factory, 3 rue Saint Merri, 4. arrondissement, yogurtfactory.fr

Underholdning
Bagerst i en lille gård ligger det atelier, der tidligere tilhørte kultkunstneren Marcel Duchamp. I dag er stedet dedikeret til børn fra to år, som inviteres til at stifte bekendtskab med kunstens verden gennem pædagogiske kurser ud i mangategninger, collage og street art.

Atelier Rrose Sélavy, 5 rueFromentin, 9. arrondissement, rroseselavy.net

Tre børnevenlige adresser i New York

Shopping
Det populære multimærke My Little Sunshine har for nylig åbnet en butik i New York. Her kan de kræsne forældre købe sig fattige i alt fra moderigtige kjoler, selebukser og sparkedragter til spil og bøger for de små. Er tiden til det, kan man sågar bestille tid til børnene i butikkens egen minifrisørsalon.

My Little Sunshine, 145 Hudson Street, mylittlesunshinenyc.com

Mad
Når sulten melder sig efter en hel dag med sightseeing, så gør som kendisser som Beyoncé og hendes datter Blue Ivy og læg vejen forbi Buttermilk Channel. Her serveres burgere af økologisk kød i hyggelige rammer – og især de såkaldte buttermilk fried chicken skulle efter sigende have stor succes blandt det yngre klientel.

Buttermilk Channel, 524 Court Street, Brooklyn, buttermilkchannelnyc.com

Overnatning

Der er ikke noget at sige til, at Tom Cruise og datter Suri regelmæssigt tjekker ind på Greenwich Hotel. Dette hyggelige designhotel dekoreret med træbjælker, farverige lænestole og mosaik er nemlig en tand mere børnevenligt end de fleste andre hoteller. Lad for eksempel børnene trippe af sted mod poolen i en housecoat størrelse XS eller tilmeld hele familien en cykeltur i New York organiseret af hotellets egne guides.

Greenwich Hotel, 377 Greenwich Street, thegreenwichhotel.com

Tre børnevenlige adresser i London

Shopping

Kidsen er et designtempel med et bredt udvalg af legetøj, tilbehør og prêt-à-porter til familiens yngste medlemmer. Find bl.a. grå parkaer i økologisk bomuld, skandinavisk minimalisme fra mærker som Sebra samt forede støvler fra danske

Bisgaard.Kidsen, 111 Chamberlayne Road, kidsen.co.uk

Mad

Union Jacks er Jamie Oliviers seneste skud på madstammen. Den 1950’er-inspirerede kantine er dekoreret med skolestole og plakater på væggene, og inviterer sine gæster til at læse menukortet med 3D-briller. Når børnene har tygget af munden, kan de fornøje sig med en tegnefilm eller et slag bordfodbold.

Union Jacks, 5 North Hall, Covent Garden Piazza, unionjacksrestaurants.com

Underholdning

Museum of London Docklands er ikke forbeholdt voksne. Her kan også børnene få lov at stifte bekendtskab med Themsens historie og blive kloge på tilfangetagne piraters skæbne. Slip dem bagefter fri i Mudlarks Gallery, hvor de yngste kan fornøje sig med byggeklodser, mens de lidt ældre kan få nysgerrigheden stillet i de interaktive udstillinger.

Museum of London Docklands, No 1 Warehouse, West India Quay, museumoflondon.org.uk/docklands

»Ella Bellas Eventyr« er en af mange rejsebøger målrettet børnefamilier. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.